Moje kwiaty w hydroponice
Re: Moje kwiaty w hydroponice
tak to wiem.. tylko wydawalo mi sie ze 5/5 to za male.. i ze keramzyt jest wlasnie po to zeby chronil korzenie.. no ale dziekuje za odpowiedzi.
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kermazyt jest zamiast ziemi.Z przesadzaniem naprawdę jeszcze poczekaj .
wiem po co jest keramzyt.. ale chodzi mi o to czy dadza sobie rade korzenie w powietrzu :P
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko witaj.
Mam spore zaległości na Forum ale teraz będzie u mnie już lepiej z czasem więc postaram się nadrobić.
Po obejrzeniu filmu o storczykach obie odnózki dendrobium poszły do hydro i do cylindrów tak jak było w tym filmie. Podlewam wodą z akwarium i na razie ... żyją.
Dość ciekawie wygląda "toto" na parapecie ale przy upałach przesuwam je na niższy parapet ( mam podwójny) aby były dalej od okna.
Paproć od Ciebie też siedzi w hydro i ma sie dobrze.

Mam spore zaległości na Forum ale teraz będzie u mnie już lepiej z czasem więc postaram się nadrobić.
Po obejrzeniu filmu o storczykach obie odnózki dendrobium poszły do hydro i do cylindrów tak jak było w tym filmie. Podlewam wodą z akwarium i na razie ... żyją.
Dość ciekawie wygląda "toto" na parapecie ale przy upałach przesuwam je na niższy parapet ( mam podwójny) aby były dalej od okna.
Paproć od Ciebie też siedzi w hydro i ma sie dobrze.

- Teresa600
Konrad..... zaufaj mi , dadzą sobie radę
Krysiu, ciesze się że paprotka zaakceptowała nowe miejsce.Nie było innej możliwości w tak wspaniałych rękach jak Twoje
.Roślinki wiedzą kto o nie zadba
Duży przyrost zacznie się kiedy pojawią się długie wąsy.Wtedy pójdzie jak burza.
Dendrobium wygląda bardzo uroczo w cylindrze. Bardzo jestem ciekawa jak sie zachowa w hydro. Mam nadzieję że pochwalisz się jak zakwitnie.

Krysiu, ciesze się że paprotka zaakceptowała nowe miejsce.Nie było innej możliwości w tak wspaniałych rękach jak Twoje

Dendrobium wygląda bardzo uroczo w cylindrze. Bardzo jestem ciekawa jak sie zachowa w hydro. Mam nadzieję że pochwalisz się jak zakwitnie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresko obiecuję pochwalić się kwiatami ale ... kiedy to będzie ?
Skończyły mi się wkłady i wskaźniki - muszę zamówić kilka rożnych wielkości i dlatego też druga sadzonka dendrobium rośnie identycznie ale zamiast wkładu oryginalnego ma przezroczysty pojemnik z otworami , które sama zrobiłam.
Jest o tyle ciekawie,ze widać na nim od wewnątrz krople rosy i jest to oznaka,że keramzyt nadal jest wilgotny. Prócz tego widać gołym okiem jego stan nawilżenia.
Skończyły mi się wkłady i wskaźniki - muszę zamówić kilka rożnych wielkości i dlatego też druga sadzonka dendrobium rośnie identycznie ale zamiast wkładu oryginalnego ma przezroczysty pojemnik z otworami , które sama zrobiłam.
Jest o tyle ciekawie,ze widać na nim od wewnątrz krople rosy i jest to oznaka,że keramzyt nadal jest wilgotny. Prócz tego widać gołym okiem jego stan nawilżenia.
- Teresa600
Krysiu ...nie ważne kiedy ale pochwal się na pewno.
- Teresa600
Witam serdecznie pytających i proszę cierpliwie czekac na odpowiedz ok 2 tygodnie........nalezy mi się urlop
.

Teresko to miłego wypoczynku

- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
A wie ktoś może, jak należy podlewać grudnika i wielkanocnika w wodzie? W sensie, jeżeli jest okres spoczynku, to czym poziom wody ma być niższy, czy taki sam? A jeżeli taki sam, to czy mogą rosnąć razem, no bo skoro oba stoją cały rok w wodzie...
EDIT:
A tak w ogóle, to ja je uprawiam w takiej pseudohydropinice, jest to po prostu kryształowe naczynie ze żwirkiem, ale rosną bardzo ładnie (a w ziemi nie chciały w cale).
EDIT:
A tak w ogóle, to ja je uprawiam w takiej pseudohydropinice, jest to po prostu kryształowe naczynie ze żwirkiem, ale rosną bardzo ładnie (a w ziemi nie chciały w cale).
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo ładnie uprawiasz te roślinki w hydroponice.
Widać że jest im wspaniale.

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo ładnie uprawiasz te roślinki w hydroponice.

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Teresa600
Witam po upalnym i trochę deszczowym urlopie
diament urlop udany, po ponad tygodniowym upale 5 dni deszczu dało sie wytrzymać
Witaj ARHIZ swoje grudniaki w okresie spoczynku doprowadzam do przesuszenia tzn.do całkowitego wchłonięcia wody i podlewam do najniższego poziomu po czym znów przesuszam.Nie rozumiem pytania .....czy mogą rosnąć razem?Ponieważ uprawiasz w przezroczystym naczyniu mogą się pojawić glony.Wówczas wymien lub dobrze wymyj żwirek i owiń kryształowe naczynie ładnym dekoracyjnym papierem lub materiałem.
Lampart111 dziękuję za miłe słowa i zachęcam do uprawy hydroponicznej
.

diament urlop udany, po ponad tygodniowym upale 5 dni deszczu dało sie wytrzymać

Witaj ARHIZ swoje grudniaki w okresie spoczynku doprowadzam do przesuszenia tzn.do całkowitego wchłonięcia wody i podlewam do najniższego poziomu po czym znów przesuszam.Nie rozumiem pytania .....czy mogą rosnąć razem?Ponieważ uprawiasz w przezroczystym naczyniu mogą się pojawić glony.Wówczas wymien lub dobrze wymyj żwirek i owiń kryształowe naczynie ładnym dekoracyjnym papierem lub materiałem.
Lampart111 dziękuję za miłe słowa i zachęcam do uprawy hydroponicznej

Pomóżcie proszę, bo mam problem z moim anturium;/ Od 3 lat hoduję go w szklanym wazonie i wygląda imponująco- kwitnie mi cały rok i nawet południowe okno mu nie przeszkadza:)
Do czasu ... ;/ Od jakiś 2-3 miesięcy zaczęły się na korzeniach osadzać glony oczywiście:/
Jak ja nie wpadłam na to, że się tak stanie, to ja nie wiem i nie wiem, co mam teraz robić
Pomóżcie proszę, bo kwiatuszek mi marnieje, ma małe kwiatki, żółkną mu liście, biedukla taka:/
I ta woda taka paskudna w nim i zasielenione korzenie;/
Co mam zrobić:((
Do czasu ... ;/ Od jakiś 2-3 miesięcy zaczęły się na korzeniach osadzać glony oczywiście:/
Jak ja nie wpadłam na to, że się tak stanie, to ja nie wiem i nie wiem, co mam teraz robić

I ta woda taka paskudna w nim i zasielenione korzenie;/
Co mam zrobić:((