Nolina,wymagania,pielęgnacja,przesadzanie
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzanie Noliny?
Właściwie o takie "coś" mi chodziło. Może być. Jeżeli te kamyczki to wapienie - to je zdejmij. Nie wiem co tam dałeś - najlepszy byłby torf z piaskiem. Mieszanka musi być cały czas wilgotna.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
dałem torf, piasek, ziemia (około 1;1;1). Te kamyczki to większy odpowiednik piasku, wydobywane z tego samego miejsca, wykorzystywane np przy robieniu wylewek. chyba za dużo listków oberwałem bo te wyższe troche sie pod własnym ciężarem powyginały, ale to nic 

Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2010, o 11:10
Re: Nolina
witam
twoja nolina jest super - wygląda na całkiem zdrowy okaz i nie ma potrzeby się o nią martwić. Tak, nolina ma tak długie liście ,mogą podsychać na końcach ale to wydaje się być problemem suchego powietrza. Podlewaj ja tak by nie przesychala gleba, zraszaj i będzie ozdobą twojego salonu. Postaw ją tak, by liście się nie opierały , będzie jej wygodniej, liście nie będą się załamywały.
twoja nolina jest super - wygląda na całkiem zdrowy okaz i nie ma potrzeby się o nią martwić. Tak, nolina ma tak długie liście ,mogą podsychać na końcach ale to wydaje się być problemem suchego powietrza. Podlewaj ja tak by nie przesychala gleba, zraszaj i będzie ozdobą twojego salonu. Postaw ją tak, by liście się nie opierały , będzie jej wygodniej, liście nie będą się załamywały.
Czerwony kolor mogą dostawać jeśli trzymasz roślinę w zbyt nasłonecznionym miejscu, moim zdaniem ma zasoloną ziemię i to z czasem się na niej odbije. Poza tym, to nie kaktus więc nie ten dział. 

Muszę ją przesadzić ;) i nawet chyba do większej doniczki, bo wydaje mi się, że ma za ciasno.
Tak, racja. To nie kaktus, ale za to sukulent ;)
Tak, racja. To nie kaktus, ale za to sukulent ;)
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy moja Nolina ma za długie liście?
Przeniosłem ten wątek do sekcji "roślin cebulowych", bo rodzina roślin Nolinaceae
jest spokrewniona z rodziną Liliaceae (tulipany, narcyzy, itp.).
jest spokrewniona z rodziną Liliaceae (tulipany, narcyzy, itp.).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Witam.
Ja też mam nolinę już ponad 20 lat i chcę napisać,jak moja jest uprawiana.
Stoi w mieszkaniu przy balkonowym oknie i "patrzy" na wschód i południowy wschód.Rośnie w ziemi podobnej do ziemi dla kaktusów.W lecie co miesiąc podlewam ją odżywką dla kaktusów.Ma bardzo długie liście i do tego poskręcane.Żeby liście
zwisały swobodnie kupiłem w sklepie ogrodniczym taką podstawkę (nazywają to też "noga" ).Z powodu suchego powietrza
końce liści zasychają.Ja te zeschnięte końcówki po prostu obcinam ostrymi nożycami.Tak wygląda - zdjęcie.
Pozdrawiam - Marian.

Ja też mam nolinę już ponad 20 lat i chcę napisać,jak moja jest uprawiana.
Stoi w mieszkaniu przy balkonowym oknie i "patrzy" na wschód i południowy wschód.Rośnie w ziemi podobnej do ziemi dla kaktusów.W lecie co miesiąc podlewam ją odżywką dla kaktusów.Ma bardzo długie liście i do tego poskręcane.Żeby liście
zwisały swobodnie kupiłem w sklepie ogrodniczym taką podstawkę (nazywają to też "noga" ).Z powodu suchego powietrza
końce liści zasychają.Ja te zeschnięte końcówki po prostu obcinam ostrymi nożycami.Tak wygląda - zdjęcie.
Pozdrawiam - Marian.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 maja 2010, o 10:26
Śliczna ta nolina
Ja mam nolinę od kwietnia , moja z kolei ma krótkie listki i wyglądają jakby były wcześniej przycinane - kupiłam ją od hodowcy na giełdzie kwiatów więc chyba wiedzieli co robią. Na razie jest z nią wszystko ok ale myślę, że jeszcze długo nie zauważę jej wzrostu
Ja mam nolinę od kwietnia , moja z kolei ma krótkie listki i wyglądają jakby były wcześniej przycinane - kupiłam ją od hodowcy na giełdzie kwiatów więc chyba wiedzieli co robią. Na razie jest z nią wszystko ok ale myślę, że jeszcze długo nie zauważę jej wzrostu

To, że wyrastają lekko zaczerwienione u podstawy jest normalne.
Wystawcie je na dwór to końcówki przestaną zasychać.
Wystawcie je na dwór to końcówki przestaną zasychać.
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoją podlewam w zależności od pory roku - od IIpoł marca do końca września obficie dwa razy w tygodniu, zimą 1 raz w miesiącu raczej oszczędnie. Nolina musi mieć podział roku na porę suchą i mokrą. IMO zimą nie powinna rosnąć bo dzień za krótki dlatego nie podlewamy za bardzo... W pniu gromadzi wodę i świetnie znosi długie okresy przesuszenia. Jak ktoś tu pisał to niezniszczalna roślina. Widziałem informacje, ze ktoś trzyma noline w cieniu - nieeee.... Ona wymaga miejsc bardzo jasnych.
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do doniczki. Latem na maxa zalewam woda po brzegfi ile wejdzie. Zimą lekko staram sie nawet nie moczyc pnia.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Gdybym miał ogród,to stała by w ogrodzie od wiosny do jesieni,ale nie mam,więc stoi w mieszkaniu.
Pozdrawiam - Marian.
Pozdrawiam - Marian.