Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Arkandora

Post »

Witaj Tomku oj pojadłabym sobie tych koktajlowych pomidorków , od pomidorów chyba się nie tyje :;230
Ale warzywnik wypielęgnowany warzywka dorodne .
Powiedz co to za kwiat na ostatnim zdjęciu ?
Genia :wit
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Nooo nareszcie Pomidorki czerwone :shock: Tomek skąd ty jesteś bo chyba nie od nas tu nie ma takich warunków ,żeby już pomidorki czerwoniutkie były :? Pycha uwielbiam koktajlowe mniam .O Obrazekjuż się nie wściekam wzeszły mizeroty moje to na Boże Narodzenie będzie barszczyk :;230
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomku :wit Witaj po krótkiej nieobecności , ( mojej również .)
Warzywnik wygląda bardzo elegancko ;:138 , pomidorki na pewno smaczne i nie wyglądają
na koktajlówki , bo takie duże :shock: Poulownie rzeczywiście olbrzymy porosły ;:63
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Geniu - jak na razie to jednego pomidorka w przelocie zjadłem - prosto z krzaka, smakował jak to pomidor z własnoręczne wyhodowanego krzaka - inaczej niż kupiony :;230. Na ostatnim zdjęciu jest szałwia śliwkowa, tak pisało przynajmniej na opakowaniu z nasionami :wink:. A co do warzywniaka, to poza podlewaniem nic w nim nie robiłem od 2 tygodni...

Marzanko - zapewniam Cię, że jestem ze Śląskiego - tylko bardziej na północ, a pomidorki to odmiana "Maskotka" - miały być bardzo wczesne i są ;:108. Gratuluję buraczków ;:138 - nieważne kiedy będę gotowe do zbioru - na Boże Narodzenie jak znalazł :;230

Adam - witaj, paulownie mam 2 rok w gruncie, bałem się że nie przetrwają zimy. Częściowo zmarzły, ale jak widać odbiły :). Pomidorki są nieduże, zdjęcia oszukują - mają wielkość mirabelek.

:wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ta szałwia to jednoroczna , bo kwiat świetnie wygląda .
Genia :wit
arkandor
500p
500p

Post »

Geniu - podejrzewam, że tak - zimy toto nie przetrwa
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

To "pojęcia nie mam co to" to jakiś bodziszek. Wygląda mi na Geranium 'Brookside', ale może to bć równiez jakiś mieszaniec :wink:
Warzywnik masz bardzo ładny. ;:180
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku witaj.
Masz piękne, zadbane warzywa, pomidorów to Ci zazdroszczę, ale nie będziesz się złościł?
Właściwie, to cieszę się, że Ci dojrzewają.
Piękna paulownia, jak ona szybko rośnie, ale szkoda by było, żeby zmarzła, musisz na zimę porządnie okryć korzenie, gdyż pędy to odrosną.
Bluszcz u Ciebie tak ładnie wygląda, ja posadziłam w ubiegłym tygodniu, ale były upały i wysechł na pieprz.
Białe dąbki to jakieś cuda przyrody, u mnie w ogrodzie, ptaki rozsiewają żołędzie, wyrywam ich dziesiętki, jeśli nie setki, są w każdym miejscu, gdyż w pobliżu rosną duże dęby, ale nigdy takich białych nie spotakałam. :)
arkandor
500p
500p

Post »

Krzysztof - dzięki za identyfikację, właśnie tak coś mi to pod geranium podchodziło ze względu na te charakterystyczne liście.

Tajka - dlaczego mam się złościć, pomidory faktycznie rosną w miarę dobrze po tych majowych koszmarach pogodowych, ale te właściwe, duże, to prędko nie dojrzeją, oj nie. Stawiam na sierpień, nie wcześniej. Te koktajlowe to tylko taki miły dla oka akcencik, ale zawsze to coś.
Paulownie w tym roku faktycznie idą jak burza, wyhodowałem je z nasionek, 3 lata temu. Było ich całe mnóstwo, chyba ze 100, byłby z tego cały las. Zostało mi tyle co na zdjęciu. W zeszłym roku na jesieni okryłem je solidnie i dzięki temu żyją, chociaż jedna nie dała rady. W tym roku też dostaną przykrycie ;:108.
Szkoda bluszczu, trochę za późno posadziłaś, a upalna aura niestety mu nie sprzyja...
Te dąbki to faktycznie jakiś wybryk natury, pierwszy raz takie u siebie i w ogóle spotykam, chociaż mieszkam prawie pod dębem, ogromnym. W tym roku już 3 białe napotkałem. To pewnie przez tą pogodę w maju :wink:

Dzisiaj troszkę złapałem oddech od pracy i udało się na spokojnie, po południu odchwaścić warzywniak. O dziwo nie było dużo tych chwastów, ale za to dość wyrośnięte. Niecała godzinka i po robocie.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Tomek, zapowiadają upały, możesz więc używać liścia zmutowanej paulowni jako wachlarza :uszy siedząc w pobliżu pachnącego wiciokrzewu.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Takie pomidorki... taki warzywnik.. no, no....możesz być dumny ;:224
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

A mnie podobają się te dęby super! nigdy takich nie widziałem ciekawe czy kolejne liście też takie będą :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku gdybym ja tam była to już polowy tych czerwonych pomidorków nie było by na krzaczkach :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Obserwuj te dęby. Może to jakaś nowa odmiana. Można by ją wtedy zarejestrować jako Quercus Robur "Arkandor".
Twój warzywnik wpędza mnie w kompleksy :roll:
arkandor
500p
500p

Post »

Witajcie!
Upał nieopisany, co tu dużo gadać, ale zapowiadają załamanie pogody. Boję się, że to załamanie przyniesie zniszczenia :(. Obym się mylił...

Basiu - wachlowanie liściem paulowni nic w taki upał nie daje, a wiciokrzew niestety już przekwitł...

Iza - eeee tam dumny, kupa roboty a zbiory symboliczne - ale miło tak samemu coś wyhodować ;:108

Adrian, Asiu - te białe dąbki niestety kiepsko się mają, wydaje mi się, że niedługo zostaną po nich tylko zdjęcia...

Geniu - też obżarłem niechcący większość doglądając warzywniaka :;230

Upał, upał, upał, w tej chwili +36 w cieniu, trawnik mi żółknie, ale szkoda na niego wody...
Obrazek

Kwitnie yukka na trzy kwiatostany
Obrazek

Obrazek

oraz gazanie, które posadziłem wzdłuż siatki
Obrazek

Obrazek

Zaczynają czerwienieć te większe pomidory
Obrazek

Obrazek

Papryczki chili jeszcze zielone
Obrazek

Kwitnie cukinia
Obrazek

Buraczki, pietruszka, rzodkiewka
Obrazek

Kwiatostan cebuli
Obrazek

oraz kukurydzy
Obrazek

Nie nastarczam w ostatnim tygodniu z podlewaniem, a przez ostatnie 2 tygodnie wylałem na ogród jakieś 6000 litrów wody. Co z tego, jak na drugi dzień znów jest sucho. Mam nadzieję, że jednak popada, ale tak na spokojnie, bez gradobicia, trąb powietrznych czy innych "atrakcji".

Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”