Przędziorki

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przędziorki

Post »

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z pałeczkami Provado. Można kupić w supermarketach budowlanych.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Mareckiiii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 gru 2009, o 20:02

Post »

Witam. Jest jeszcze taki środek jak Sanmite 20 WP. U mmnie nr.1 w walce z przedziorkami ;:7 ;:7
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Sanmite 20 WP -nie wiadomo czy jest jeszcze dopuszczony do obrotu. Wadą jego było że działał na roślinie powierzchniowo(musiał być dokładny oprysk roślin) i zwalczał tylko ruchome stadia przędziorków.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
e-opryski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 paź 2009, o 20:16
Kontakt:

Post »

Na wszystkie stadia przedziorka na ten rok rejestrowana była mieszanina ortus + nissorun , ale chyba ten drugi śodek został wycofany. Klienci chwalili sobie tą mieszankę chociaż tanio nie wychodziła .....
Najmniejsze opakowanie jakie dotychczas spotkałam to 5ml
Posiadam u siebie w sklepie opakowania 2,5 ml :D
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Dzięki bardo za rady.
Pierwszy raz walczę ze szkodnikami roślin.
W sklepie udało mi się nabyć Magusa 200 SC. Właśnie miałem pytać o dawkowanie dla roślin doniczkowych (na opakowaniu są dawki dla roślin ogrodowych) ale widze że czarodziej podał dawkowanie - za co dziękuje.

W mojej sytuacji (mieszkanie w bloku, zima za oknem) mogę albo czekać do wiosny i zrobić opryski na balkonie albo teraz w łazience pod prysznicem.
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tego co pamiętam Magus działa w niskich temperaturach?!U nas na podkarpaciu Talstar daje radę
prestig
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lis 2009, o 16:25

Post »

woda + denaturat = zero przędziorków - tak stosuje jedynie na rośliny w donicach, przykrywając folią ziemie. Ważne jest także spryskiwanie dolnej blaszki liściowej, ponieważ tam są głównie nasi wrogowie.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bzdura. Bez chemii przędziorka się nie pozbędziesz możesz ograniczyć tylko jego populację do mało zauważalnej ale w szybkim tempie się rozmnoży. :!:
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Re:

Post »

Arwenka pisze:Pozwolę sobie podłączyć się do tematu , mam na działce rosnące w jednym rzędzie i dotykające się wzajemnie 2 róze pnące i wonorośl. Na winorośli i 1 róży jest przędziorek , natomiast na drugiej róży mszyce :( Jakim preparatem mogę opryskać róże i winorośle żeby zlikwidować te szkodniki ;:155 ?
Mam przędziorka na winorośli,niestety zauważyłam dopiero dzisiaj gdy winorośl ma liście jak łapy nietoperza-czy jakaś gnojówka będzie skuteczna?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ciekawe... te łapy.
Jesteś pewna- przędziorek, teraz? Liście jak gdyby z frontu wróciły świadczą o przędziorku, gdy pędy miały po kilkanaście cm.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
irenapak42
50p
50p

Post »

maryann pisze:Ciekawe... te łapy.
Jesteś pewna- przędziorek, teraz? Liście jak gdyby z frontu wróciły świadczą o przędziorku, gdy pędy miały po kilkanaście cm.
jestem pewna-po lewej stronie[spodniej] liścia widać malutkie pajęczaki koloru białego.Zaznaczam że obok rośnie młoda winorośl ok.5 letnia która jest zdrowa,a ta widocznie została zaatakowana ze starości[mączniaka ma co roku].ta odmiana liczy sobie z 50 lat i ciągle mi sprawia problemy.Zastąpiłam wszystkie stare łozy młodymi ale od dwóch lat nie chce mi owocować.[zimne wiatry nie wchodzą w grę-może za kwaśne podłoże?]
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Trzeba opryskać Talstarem- niszczy żywe osobniki, nie niszczy jaj przędziorków.
Opryskaj na mączniaka teraz- zapobiegawczo.
Jaki to mączniak:prawdziwy czy rzekomy?Prawdziwy ma biały nalot na wierzchniej stronie liścia a rzekomy na dolnej stronie liścia.
irenapak42
50p
50p

Post »

Jest to mączniak rzekomy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”