Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
ta hortensja ma 3 lata,ziemia kompostowa wymieszana z kwasnym torfem,zasilana nawozem do hortensji i codziennie w upały podlewana.Nabiegam się z konewką bo hortensji mam 11 odmian i czekam na nastepne które rozkwitną.Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Ta krzewiasta co ma nieregularne kwiatostany to 'Grandiflora', może taką ma sąsiadka, która chciała cie obdarowaćAnn-ka72 pisze:
A taka ogrodowa, ona rośnie chyba wyższa i z tego co widziałam, kwiat chyba bardziej nieregularny, nie tworzy kuli...

'Annabelle' tworzy śmietankowobiałe później zieleniejące regularne kule.Liście ma ciemniejsze niż jej krewniaczka i bardziej wydłużone.
Hortensje powoli pokazują swoje piękno
Libelle

Teller Blaumeise (ma najwieksze liście jakie kiedykolwiek widziałam u hortensji
)

Vanille Fraise

Choco
NN - wydaje mi się, że to Selina___________________________________Ranice Nizza - jeszcze troszeczkę i zakwitnie

Libelle

Teller Blaumeise (ma najwieksze liście jakie kiedykolwiek widziałam u hortensji

Vanille Fraise

Choco

NN - wydaje mi się, że to Selina___________________________________Ranice Nizza - jeszcze troszeczkę i zakwitnie

Pozdrawiam. Anna
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, cudne są Twoje hortensje 

Dziękuję tulipanko 
Czasami sama się z siebie śmieję, że planując ogród chciałam taki... bezproblemowy
(czasami oprysk, czasami delikatne przycięcie i NICNIEROBIENIE
). A potem zakochałam się w hortensjach. No i teraz nic nie robię poza noszeniem tych kilkunastu wiader z wodą dziennie 
W kolejce do kwitnięcia czekają: Ranice-Nizza, Selina, NN (ciemny fiolet), Le Vasterival, Limelight, Anabelle, Kyushu.

Czasami sama się z siebie śmieję, że planując ogród chciałam taki... bezproblemowy

W kolejce do kwitnięcia czekają: Ranice-Nizza, Selina, NN (ciemny fiolet), Le Vasterival, Limelight, Anabelle, Kyushu.
Pozdrawiam. Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Szczerze podziwiam Twoje hortensje affo. 

- Ingrid
- 200p
- Od: 10 lut 2007, o 17:07
Myślę , że typujesz trafnie :Pevluk pisze:affa dzięki za podpowiedzi![]()
Znalazłam jeszcze taką hortensję:
http://www.gardenheights.com/featured_p ... uandme.jpg
odmiana :You & Me 'Romance'
Jak myślicie?
Pięknie się zakochałaś Aniuaffa pisze: Czasami sama się z siebie śmieję, że planując ogród chciałam taki... bezproblemowy(czasami oprysk, czasami delikatne przycięcie i NICNIEROBIENIE
). A potem zakochałam się w hortensjach. No i teraz nic nie robię poza noszeniem tych kilkunastu wiader z wodą dziennie

Masz ciepły ogród , bo hortensje wszystkie Ci zakwitną - umnie w tym sezonie wyjątkowo kiepsko z ogrodowymi .
Ta pienna hortensja ma za małą donicę - jak przekwitnie przesadź do większej .
I nie podlewaj hortensji codziennie - możesz stracić rośliny , bo korzenie pogniją z braku tlenu - 2 x w tygodniu to absolutnie wystarczające --- aby ochronic rosliny przed omdlewaniem trzeba je cieniować - mogą być gałązki z liścmi , jakies trawy czy płotki - te kilka dni upału ogródek może trochę nieporządnie wyglądać - cudowne hortensje za to będą tobie wdzięczne

pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Aniu - przepiękne masz te hortensje....
i one są praktycznie bezobsługowe a jak pięknie komponują się w ogrodzie.
Ile ich masz ogółem jeśli można wiedzieć?
Aniu - Ty nie masz ogrodowego wątku!?
Zapraszamy serdecznie i czekamy na jego otwarcie...

i one są praktycznie bezobsługowe a jak pięknie komponują się w ogrodzie.
Ile ich masz ogółem jeśli można wiedzieć?
Aniu - Ty nie masz ogrodowego wątku!?

Zapraszamy serdecznie i czekamy na jego otwarcie...
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak to dobrze ,że grono wielbicieli ,a raczej wielbicielek hortensji się powiększa
Ja też uwielbiam hortensje .
Ingrid ,a takie w gruncie to też się podlewa tylko dwa razy na tydzień
Ja swoje podlewam codziennie i trochę się zmartwiłam jak
przeczytałam Twoją sugestię odnośnie podlewania
A to Twoje cudeńko -poznajesz

Niezawodna Europa

Anabela

White Dome

Ogrodowa N.N.

Mariesi Variegata

Miękkowłosa Bretschneideri

OgrodowaN.N.

Ja też uwielbiam hortensje .
Ingrid ,a takie w gruncie to też się podlewa tylko dwa razy na tydzień

Ja swoje podlewam codziennie i trochę się zmartwiłam jak
przeczytałam Twoją sugestię odnośnie podlewania

A to Twoje cudeńko -poznajesz

Niezawodna Europa

Anabela

White Dome

Ogrodowa N.N.

Mariesi Variegata

Miękkowłosa Bretschneideri

OgrodowaN.N.

Witajcie
Jestem tu nowa i zielona w uprawie hortensji, jednak p uszy zakochana w tych kwiatach.
Mam maly problem.Pare dni temu zakupilam biala hortensje, bez etykietki w zwyklej kwiaciarni.
Nie mam pojecia co to za odmiana. Wtedy myslalam ze wszystkie hortensje, to odmiana ogrodowa, tylko o roznym ubarwieniu.
Kwiaty sa duze, ciezkie, koloru bialego, niektore platki pochodza pod leciutenki jasniutneki roz..Lodygi po wyciagniecu z donicy sa bardzo wiotkie i byly przymocowane drucikiem do patykow, a te nastepnie byly wbite w doniczke.
Po przesdzeniu opadly na ziemie pod ciezarem kwiatow.
Posadzilam je od poludniowej strony, czyli w bardzo naslonecznionym miejscu. Nastenpego dnia po posadzeniu nie mialam mozliwosci podlania, ale byla to jednorazowa sytuacja, teraz jest podlewana codziennie, nawet kilka razu.
Moj problem polega na tym ze po 4 dniach od posadzenia bardzo zwiedla, a kwiaty zaczely brazowiec.Nie wiem czy przypalilo ja slonce i czy zabilo ja na dobre czy w przyszlym roku odzyje.Czy moge ja przesadzic jesnienia w cieniste miejsce jezeli bylaby to wina slonca?
Pozdrawiam i prosze o pomoc

Jestem tu nowa i zielona w uprawie hortensji, jednak p uszy zakochana w tych kwiatach.
Mam maly problem.Pare dni temu zakupilam biala hortensje, bez etykietki w zwyklej kwiaciarni.
Nie mam pojecia co to za odmiana. Wtedy myslalam ze wszystkie hortensje, to odmiana ogrodowa, tylko o roznym ubarwieniu.
Kwiaty sa duze, ciezkie, koloru bialego, niektore platki pochodza pod leciutenki jasniutneki roz..Lodygi po wyciagniecu z donicy sa bardzo wiotkie i byly przymocowane drucikiem do patykow, a te nastepnie byly wbite w doniczke.
Po przesdzeniu opadly na ziemie pod ciezarem kwiatow.
Posadzilam je od poludniowej strony, czyli w bardzo naslonecznionym miejscu. Nastenpego dnia po posadzeniu nie mialam mozliwosci podlania, ale byla to jednorazowa sytuacja, teraz jest podlewana codziennie, nawet kilka razu.
Moj problem polega na tym ze po 4 dniach od posadzenia bardzo zwiedla, a kwiaty zaczely brazowiec.Nie wiem czy przypalilo ja slonce i czy zabilo ja na dobre czy w przyszlym roku odzyje.Czy moge ja przesadzic jesnienia w cieniste miejsce jezeli bylaby to wina slonca?
Pozdrawiam i prosze o pomoc
- Ingrid
- 200p
Natychmiast zabierz hortensje z południowej wystawy ! posadź ją po północnej stronie domu lub w innym ocienionym miejscu znacznie głębiej niż rosła w doniczce ( 5-10 cm )
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
Dzięki Ingrid 
Czy to ja uratuje? Siedze wlasnie na niecie probuje odgadnac gatunek....wszystko wskazuje na anabell,tyle czy kwiaty anabell leciusienko rozowieja?
Wedlug opisu anabell lubi sloneczne miejsca ...wiec zglupialam.Moze przyczyna tkwi gdzies indziej?

Czy to ja uratuje? Siedze wlasnie na niecie probuje odgadnac gatunek....wszystko wskazuje na anabell,tyle czy kwiaty anabell leciusienko rozowieja?
Wedlug opisu anabell lubi sloneczne miejsca ...wiec zglupialam.Moze przyczyna tkwi gdzies indziej?
- Ingrid
- 200p
W te upały to obojętne czy to anabell czy ogrodowa czy paniculata - trzeba w cieniste miejsce przenieść - przez 4 dni ona i tak się nie zadomowiła w gruncie i nie ma na co czekać .
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
Jak ja przesasze co bedzie znakiem ze sie przyjela, odzyje troche?
A moze posadzic, kolo niej jakis wyzszy krzaczek zeby ja oslonil
Kombinuje jak kon pod gorke heheheh Co myslisz?
A moze posadzic, kolo niej jakis wyzszy krzaczek zeby ja oslonil