Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)
Re: Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)
jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm.. Wyszyński jest czerwony - no ale kolory może zmienić aparat fotograficzny, więc na zdjęciu może być róznie.magda1975 pisze:jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.
Ale wydaje mi się, że nie ma szansy aby na Wyszńskim wyszła pręga na płatkach ;). Co prawda nigdy nie miałem tej odmiany, więc mogę sie mylic, ale jak oglądałem w centrach ogrodniczych sadzonki to kwiaty miały wyjątkowo jednolite ubarwienie.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak długo trzeba się przyglądać?magda1975 pisze:jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.

- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Jurek pisze:Jak długo trzeba się przyglądać?magda1975 pisze:jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.
Jurku, przyglądać jak przyglądać, ale czytać ze zrozumieniem- ja dopiero teraz załapałam, że to o porównanie Wyszyńskich chodzi

Wyszyński nie jest czerwony(i to bynajmniej nie o lustracje chodzi

Pozdrawiam- Liliana
-
lesioc pisze:Czyżby pomylona etykieta? To z pewnością nie jest odpowiedni kwiat ;).
magda1975 pisze:jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.
lesioc pisze:Hmm.. Wyszyński jest czerwony - no ale kolory może zmienić aparat fotograficzny, więc na zdjęciu może być róznie.magda1975 pisze:jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.
Ale wydaje mi się, że nie ma szansy aby na Wyszńskim wyszła pręga na płatkach ;). Co prawda nigdy nie miałem tej odmiany, więc mogę sie mylic, ale jak oglądałem w centrach ogrodniczych sadzonki to kwiaty miały wyjątkowo jednolite ubarwienie.
Czytając ze zrozumieniem doszliśmy z Lesioc do innych wnioskówJurek pisze:Jak długo trzeba się przyglądać?magda1975 pisze:jest to ten kwiat ,tylko fotka taka. jak sie przyjrzec to wszystko sie zgadza.

- LilaRose
- 200p
O matko!
To ja jeszcze inaczej zrozumiałam!
Bo myślałam, że to ciągle o NN renizt chodzi
a to o wypowiedź magdy 1975 
Faktycznie Jurku, długo by patrzeć, by to Wyszyński był...
A czy Twoje 'Mazowsze' jest faktycznie takie czerwone, czy ino na fotografii tak wyszło?

Faktycznie Jurku, długo by patrzeć, by to Wyszyński był...
A czy Twoje 'Mazowsze' jest faktycznie takie czerwone, czy ino na fotografii tak wyszło?
Pozdrawiam- Liliana
I pomyśleć, że chcąc ratować Rouge Cardinale od uwiądu planowałam ściąć większość pędów:
tak wyglądał jeszcze kilkanaście dni temu
tak wczoraj
a dzisiaj już tak 

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
niestety Wyszynski ktory zakwitl ma prege taka jak na etykiecie
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
U mnie kwitnie obecnie min.
Prince Charles

w sumie bardzo podobny do Justy
Hendersoni

Purpurea Plena Elegans

Prince Charles

w sumie bardzo podobny do Justy
Hendersoni

Purpurea Plena Elegans

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
Może odrobinę ciemniejszy? Zrobię może jutro fotkę.LilaRose pisze:A czy Twoje 'Mazowsze' jest faktycznie takie czerwone, czy ino na fotografii tak wyszło?
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
- lesioc
"Ville de Lyon" oraz "Rouge Cardinal" - jakby się ktoś zastanawiał który wybrac to tuaj oba rosną obok siebie (ta sama skala, to samo oświetlanie):

"Ville de Lyon"

"Rouge Cardinal"

"Ville de Lyon"

"Rouge Cardinal"

-
Kolor Mazowsza taki, jak na fotce.A dodatkowo - czerwień nie płowieje, kwiat z czasem, jest tak samo intensywnie wybarwiony.

- LilaRose
- 200p
Jurku, dziękuję. Jestem bardzo zafrapowana kolorem. 'Mazowsze' opisywany jest jako bordo, a u Ciebie jak nic czerwień
.
Trzeba by zebrać kiedyś wszystkie powojniki opisywane jako czerwone w jednym worku. 'Mazowsze', 'Solidarność', 'Polonez', 'Niobe', 'Westerplatte'...
I przy okazji- jeszcze jedno pytanie. Czy 'Omoshiro' powtarza u Ciebie kwitnienie? Czy w ogóle którykolwiek z wcześnie kwitnących powtarza?
Magdo1975. Twój powojnik z całą pewnością nie jest 'Wyszyńskim".
100krotko- dopiero teraz dojrzałam Twojego Viticella 'Rubra'(synonim'Kermesina?'). Przepiękny!

Trzeba by zebrać kiedyś wszystkie powojniki opisywane jako czerwone w jednym worku. 'Mazowsze', 'Solidarność', 'Polonez', 'Niobe', 'Westerplatte'...
I przy okazji- jeszcze jedno pytanie. Czy 'Omoshiro' powtarza u Ciebie kwitnienie? Czy w ogóle którykolwiek z wcześnie kwitnących powtarza?
Magdo1975. Twój powojnik z całą pewnością nie jest 'Wyszyńskim".
100krotko- dopiero teraz dojrzałam Twojego Viticella 'Rubra'(synonim'Kermesina?'). Przepiękny!
Pozdrawiam- Liliana
- lesioc
[/quote]LilaRose pisze:Czy 'Omoshiro' powtarza u Ciebie kwitnienie? Czy w ogóle którykolwiek z wcześnie kwitnących powtarza?
Trochę się wtrącę...ale to dla tego, że mój Omoshiro właśnie zaczął powtarzać kwitnienie.
Wiele wczesnie kwitnacych powtarza... z własnego doświadczenie wiem, że na pewno powtarza "Matka Siedliska", "Betty Risdon", "Vino", "Dr Ruppel" (ten akurat u mnie nie powtarza kwitnienia tylko bardzo długo nieprzerwanie kiwtnie, ale w literaturze często jest podawany jako powtarzający).