Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Piękna nowość DELONIX REGIA - nasze doświadczenia

Post »

Jak pisałam na poprzedniej stronie, moją delonkę wystawiłam w kwietniu przed dom. Przetrwała tam wszystkie chłody i majowe deszcze, może dlatego, że było to miejsce w kącie pomiędzy werandą a ścianą domu a tym samym stosunkowo ciepłe i zaciszne. Teraz stoi w miejscu bardzo nasłonecznionym i wygląda dość dobrze. Czy kiedykolwiek zakwitnie? Mam wątpliwości.
Pozdrawiam. Małgorzata
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Karpek - strasznie mi przykro z powodu drzewka, tym bardziej, że miało 2 lata. Moje przez wiele miesięcy ciągnęły na granicy między życiem a śmiercią, ale teraz dzięki sprzyjającej aurze powoli odżywają
Obrazek

Teraz w lipcu kończą 3 lata. Zobaczymy co będzie dalej...

Pozdrawiam
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
kalinqa
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a oto moja delonka której nie straszne upały, okazało się, że wykiełkowało też drugie nasionko i mam 2 okazy :)
chciałabym mieć takie duże okazy jak twoje arkandorze !

Obrazek
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2009, o 11:25
Kontakt:

Post »

Witam po długiej przerwie.
Wszystkie zasiane nasionka, po wykiełkowaniu poumierały. Mam tylko, teraz już lekko ponad roczną pierwszą roślinkę. Zimę ledwo przetrwała, tzn nie zrzuciła wszystkich liści, tak z 1/4 może została.
Stożek wzrostu zasechł więc wygiąłem na siłę jedną najgrubszą gałązkę i roślinka już teraz pnie sie w górę na nowo.
Powolutku ale odżywa.
Mam za to ciekawostkę.
Jakiś rok temu, w jednej doniczce posadziłem jedno nasionko i ... codziennie podlewałem malutką ilością wody. I przez rok nic.
Już z automatu podlewałem ją każdego dnia, tak bezmyślnie.
Aż tu 5 dni temu, na środku doniczki zrobiła się taka ponad centymetrowa górka.
Jak w letargu podlałem i mocno uklepałem żeby było równo ;-)
Na drugi dzień patrzę, a tu znowu górka ale tym razem większa i małe ziolone wygląda z kraterka.
Wtedy mnie olśniło: KIEŁKUJE!!!!
Mało brakowało a po ponad roku oczekiwania bym ją zaklepał na śmierć.
Nie ma to jak rutyna ;-)

Dzisiaj, po 5 dniach wzrasta z astronomiczną prędkością, ramionka ma już na ok 12cm rozpiętości i ok 5 cm wysokości :-)

Codziennie ją doglądam, żebym tylko jej nie zachuchał ;-)
Pozdrawiam wszystkich.
eVerest
GG: 1998374
Szejna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2010, o 18:36

Post »

Witam,
jestem na tutaj pierwszy raz, ale nie mogłam powstrzymać się od tego żeby się zalogować i napisać.
powodem tej mojej nagłej "potrzeby" było dzisiejsze buszowanie po allegro i natrafienie na nasiona "najpiękniejszego drzewa na świecie" :wink: zaintrygowana zajrzałam... i zdałam sobie sprawę, że gdzieś już tą roślinę widziałam. zaczęłam drążyć temat, szukać, czytać... tak trafiłam tutaj i jestem w 100% pewna tego, że przez dwa lata, w mojej kurtce przeciwdeszczowej przeleżały nasiona delonki (jak ją ładnie nazywacie), zebrane podczas wakacyjnych wojaży na Kubie.
jak myślicie czy jest szansa na to, że z tych nasionek jeszcze coś może wyrosnąć? zostały zebrane spod drzewa, wprost z długich fasolowych strąków. są całe i zdrowe - bałam się, że spleśniały, ale nie.

wszystkim "pozytywnie zakręconym" na punkcie delonki, życzę takich okazów jak na poniższym zdjęciu :heja

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
arkandor
500p
500p

Post »

Witaj Szejna!
Szansa oczywiście jest - jak nie spróbujesz to się nie przekonasz, czy wykiełkują. Żeby przyspieszyć kiełkowanie można wymoczyć przed posadzeniem przez noc w gorącej wodzie, ewentualnie dodatkowo uszkadzając łupinkę. Jak nie chcesz ryzykować ze skaryfikacją to tylko namocz, a na drugi dzień posadź i czekaj na efekt.

Powodzenia!
Szejna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2010, o 18:36

Post »

nasiona się moczą :wink:
jak były jeszcze suche i twarde, to ciutkę je "nadpiłowałam" nożem z ząbkami (jak piłą). bałam się mocno, więc tak tylko troszkę. teraz po namoczeniu kiedy zrobiły się już "mięciutkie", widać wyraźnie te nacięcia, więc nie będę nacinać mocniej. posadzę dzisiaj po południu. zostawić skrzynkę na zewnątrz czy może lepiej wnieść do domu????
arkandor
500p
500p

Post »

Lepiej wnieś do domu i na południowe okno jak się da. W ciągu tygodnia, najpóźniej dwóch powinny kiełkować, o ile są żywe :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja znowu posiałam delonix... Bardzo bym chciała znowu miec tę piekną, choćby z liści roslinę... :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
kalinqa
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 19:28

Post »

ja mam już 3 egzemplarze, moje nasiona miały jakiś opóźniony zapłon...
przyznam, że delonix jako jedne z niewielu przetrwały te upały na balkonie...:(
eVerest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2009, o 11:25
Kontakt:

Post »

Hej
Moja delonka co ok 6 tygodni temu po roku podlewania wykiełkowała rośnie jak szalona. Jest już zniej całkiem pokaźny krzaczek. Do tego, zupełnie niespodziewanie wykiełkowało kolejne nasionko które było juz całkiem spisane na straty i wraz ze starą ziemią zasiliło inną roślinkę. A tu proszę, kolejna niespodzianka a do tego OLBRZYMIA. Ma dopiero jakies 5 dni ale jest tak ze 3 razy większa niż wszystkie inne jakie mi kiełkowały :)

Ale ja w zasadzie z innym pytaniem. Czy wasze delonki pachną?
Bo moja pachnie baaaardzo intensywnie. Ma cudowny zapach, który rozchodzi się po całym pokoju. Nie umiem go opisać, jest jakiś taki jakby owocowo-nektarowo-słodki. Ale bardzo intensywny. Zauważyłem to już z 2 miesiące temu a zapach ciągle się utrzymuje. A, i dodam, że po zimie, kiedy przeniosłem delonkę na zachodnie okno, podrosła o ponad 100% na wysokość i szerokość :heja
I mała uwaga jeśli chodzi o podlewanie. Nie wiem czy pamiętacie, w zeszłym roku miałem problem z delonką bo były na listkach takie jakby żółtawe kropki. Dopiero teraz to wyczaiłem. To zła reakcja na nawóz w pałeczkach (guano i helpery albo tytan). Poza tym roślinka lepiej znosi u mnie podlewanie na tależyk pod doniczką niż od góry. Teraz ma już prawie metr wysokości i 6 nowych, 50 centymetrowych gałązek które wyrosły w ciągu 2 miesięcy. Idzie w górę jak szalona, byle by tylko słońce znowu się pokazało.

Pozdrawiam

K.
eVerest
GG: 1998374
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Żadna z moich delonek (miałem ich początkowo 8) nigdy nie pachniała - może to nie delonix ?
Tak jak Nela też bym chciał, bo bardzo i mnie się podoba. Ale spróbuję - kolejny raz - dopiero w przyszłym roku.
EVerest - może byś wkleił jakieś zdjęcie/a.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
clawin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2008, o 10:38

Post »

jakiej ziemi należy używać do wysiania i hodowli delonek, jak czesto należy podlewac ziemię z zasadzonymi nasionkami
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”