Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje
- cappuccino
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To rewelacja, totalna rewelacja. Niestety tak samo nieosiągalna jest dla mnie ( ze względu na cenę)pełnowartościowa kostka jak i jej odpady bo tego tu na Zamojszczyżnie nie kupię. Nie wiem czy w ogóle jakieś kamieniołomy są tu u nas...
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Otoczaki
Witam - to mój debiut:)
Nie mogę się do końca zdecydować na rodzaj i sposób wykonania chodnika, jednym ze sposobów, który rozważam jest wykonanie chodnika z otoczaków. Jest to o tyle dla mnie ważne, gdyż ogród (około 65 arów) będzie przylegał do rzeki, w jej jeszcze górskim charakterze - co samo przez sie wiąże sie z możliwością wykorzystania materiału dostępnego na wyciągnięcie reki. jednakże mam mieszane uczucia co do strony wizualnej tego typu chodników. Zdecydowanie optowałbym za chodnikiem z płaskich płyt o "ostrych brzegach". Nie mniej jednak wykonam go prawdopodobnie właśnie z tych kamieni. jeśli sie mylę proszę mi doradzić. Mam zamiar to zrobic w ten sposób - 30-40 cm odkrywki na spód jakikolwiek żwir, gryz etc. następnie piasek i ułożone na suchym betonie kamienie lub na normalnym. proszę o rady , ewentualnie zdjęcia projektów. Dziekuje i pozdrawiam.
Nie mogę się do końca zdecydować na rodzaj i sposób wykonania chodnika, jednym ze sposobów, który rozważam jest wykonanie chodnika z otoczaków. Jest to o tyle dla mnie ważne, gdyż ogród (około 65 arów) będzie przylegał do rzeki, w jej jeszcze górskim charakterze - co samo przez sie wiąże sie z możliwością wykorzystania materiału dostępnego na wyciągnięcie reki. jednakże mam mieszane uczucia co do strony wizualnej tego typu chodników. Zdecydowanie optowałbym za chodnikiem z płaskich płyt o "ostrych brzegach". Nie mniej jednak wykonam go prawdopodobnie właśnie z tych kamieni. jeśli sie mylę proszę mi doradzić. Mam zamiar to zrobic w ten sposób - 30-40 cm odkrywki na spód jakikolwiek żwir, gryz etc. następnie piasek i ułożone na suchym betonie kamienie lub na normalnym. proszę o rady , ewentualnie zdjęcia projektów. Dziekuje i pozdrawiam.
Piotrek - zakładam ogród
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W ten sam sposób wykonywałem w swoim ogrodzie również ścieżki z kamieni polnych (otoczaków) - możesz to zabaczyć w moim ogrodzie między innymi na stronie 8, 9, 10.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Dziękuję za "ogląd":)
a propos ogród niesamowity - nie mniej wrócę do podstawowego tematu -
widze więc że nie jest "aż tak źle" - niemniej jednak to sa polne kamienie barwne - te z rzeki są raczej jednolite, ale sądzę ze ten materiał także odsłoni swój urok - mam jeszcze jedno pytanie - czy "fugi" wykonywać z dodatkiem barwników - czegos w rodzaju sadzy do cementu lub tym podobnego?. Kiedys mały taki chodniczek robilem - robilem go na suchym betonie, właśnie zmieszanym z barwnikiem - skonczyło sie to tym, że i owszem wyglad ok - ale przecieranie szmatka z octem kamieni doprowadzało mnie do szału. Z drugiej strony sam beton cos srednio do mnie przemawia to raz, no i przede wszystkim robic to na suchym czy jednak mokrym?
widze więc że nie jest "aż tak źle" - niemniej jednak to sa polne kamienie barwne - te z rzeki są raczej jednolite, ale sądzę ze ten materiał także odsłoni swój urok - mam jeszcze jedno pytanie - czy "fugi" wykonywać z dodatkiem barwników - czegos w rodzaju sadzy do cementu lub tym podobnego?. Kiedys mały taki chodniczek robilem - robilem go na suchym betonie, właśnie zmieszanym z barwnikiem - skonczyło sie to tym, że i owszem wyglad ok - ale przecieranie szmatka z octem kamieni doprowadzało mnie do szału. Z drugiej strony sam beton cos srednio do mnie przemawia to raz, no i przede wszystkim robic to na suchym czy jednak mokrym?
Piotrek - zakładam ogród
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Dziękuję za "ogląd":)
Do fug nie stosowałem barwnika, ale kupowałem cement z Odry - w przeciwieństwie do cementu z Górażdże który jest szary cement z odry daje zabarwienie jak jasnego piaskowca (jasna kawa z mlekiem).
Do cementu są w sprzedaży specjale barwniki - ale proponuję wykonać próby.
Czy na mokrym, czy na suchym? Myślę, że to przede wszystkim kwestia wygody w układaniu. W sąsiedztwie jest wykonany chodnik na mokro - dodatkowy problem to dokładne dobranie kamieni przed układaniem (przy próbach jest już zabrudzony), jeśli nie to jest konieczność wykonania większych fug. Na sucho jest dużo wygodniej układać i ja preferuję taką metodę.
Do cementu są w sprzedaży specjale barwniki - ale proponuję wykonać próby.
Czy na mokrym, czy na suchym? Myślę, że to przede wszystkim kwestia wygody w układaniu. W sąsiedztwie jest wykonany chodnik na mokro - dodatkowy problem to dokładne dobranie kamieni przed układaniem (przy próbach jest już zabrudzony), jeśli nie to jest konieczność wykonania większych fug. Na sucho jest dużo wygodniej układać i ja preferuję taką metodę.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Trafna uwaga -dziękuję
no jeszcze jest jedna mozliwość układanie kamieni na betonowych stopkach i obsypywanie - fug drobnym żwirem - ale ta kwestia, bedzie istotna jak zorientuje sie co do dostępniości zwiru ( jest tez minus to że kamień może sie odczepić i "chodzić" - postaram sie zdobyc ten cement - chociaż u mnie króluje akurat Ożarów -cement niestety "błekitny" - no ale poradzę- pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Piotrek - zakładam ogród
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Trafna uwaga -dziękuję
Nie polecam!!! już to przerabiałem, co prawda, nie były one mocowane na cement, a jedynie układane. Z pomiędzy kamieni z drobnego żwiru nawet odkurzaczem ogrodowym nie wyciągniesz liści, igieł i innych śmieci - tym bardziej, jeśli będą zabetonowane.piooo pisze:no jeszcze jest jedna mozliwość układanie kamieni na betonowych stopkach i obsypywanie - fug drobnym żwirem - ale ta kwestia, bedzie istotna jak zorientuje się co do dostępniości zwiru ( jest tez minus to że kamień może się odczepić i "chodzić" - postaram się zdobyc ten cement - chociaż u mnie króluje akurat Ożarów -cement niestety "błekitny" - no ale poradzę- pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Witaj,Paco.Jestem zachwycona Twoimi ścieżkami!Ten odpad podoba mi bardziej niż pełnowartościowa kostka,bo daje ciekawszy efekt:chodnik jest nieregularny a przez to wygląda bardziej naturalnie...W niedalekiej przyszłości wykorzystam Twój pomysł,jeśli tylko pozwolisz.Dzięki za obszerną instrukcję prac przy tym chodniku.
Pozdrawiam.Sonia
Pozdrawiam.Sonia
Super pomysł na tani chodnik.
Witaj Paco!
Jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości i wielkiego ogrodowego talentu.Widziałem również Wasze wyczyny w doborze i pielęgnacji roślin.
Zdjęcia sa rewelacyjne.Jest się z czego uczyć.
Ja dopiero startuję na 0.26 ha i wizyty na forum dają mi kopa do pracy.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich właścicieli forumowych ogrodów. Jest na co popatrzeć!!!
Masz rację że ten materiał robi furore. A co za tym idzie jego cena rośnie.
W Zielonej Górze gość sprowadza granit, na miejscu robi kostki a odpady usiłuje sprzedawać po 120 za tonę.Choć kilka miesięcy wcześniej sprzedał mojej szwagierce jeszcze po 60.
Na szczęście szwagierce zostało 5 ton i odstąpi je mnie po starej cenie.
I właśnie z tego chce ułożyć placo-chodnik o wymiarach 3X5 przed altaną.
Mam jednak problem z ogranicznikami-krawężnikami.Jak je układać? Czy tylko osadzić i wypoziomować obsypując ziemią czy też zaprawą cementową.
Byłbym wdzięczny gdybyś zechciał się odnieść do tego problemu.
Jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości i wielkiego ogrodowego talentu.Widziałem również Wasze wyczyny w doborze i pielęgnacji roślin.
Zdjęcia sa rewelacyjne.Jest się z czego uczyć.
Ja dopiero startuję na 0.26 ha i wizyty na forum dają mi kopa do pracy.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich właścicieli forumowych ogrodów. Jest na co popatrzeć!!!
Masz rację że ten materiał robi furore. A co za tym idzie jego cena rośnie.
W Zielonej Górze gość sprowadza granit, na miejscu robi kostki a odpady usiłuje sprzedawać po 120 za tonę.Choć kilka miesięcy wcześniej sprzedał mojej szwagierce jeszcze po 60.
Na szczęście szwagierce zostało 5 ton i odstąpi je mnie po starej cenie.
I właśnie z tego chce ułożyć placo-chodnik o wymiarach 3X5 przed altaną.
Mam jednak problem z ogranicznikami-krawężnikami.Jak je układać? Czy tylko osadzić i wypoziomować obsypując ziemią czy też zaprawą cementową.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Super pomysł na tani chodnik.
W pobliżu miejscowości w, której mieszkam w 2006 kamieniarz rozdawali odpady za darmo - aby tylko ktoś chciał wziąć - teraz cena urosła do ~30 PLN za tonę.Zygmunt53 pisze: .....Choć kilka miesięcy wcześniej sprzedał mojej szwagierce jeszcze po 60.
...
Na zaprawę cementową układałem ograniczniki jedynie w miejscu, gdzie przejeżdżam przez chodnik do garaż i czasami, (gdy przywożę piasek lub drzewo do kominka) jest nacisk na oś samochodu kilka ton. We wszystkich innych miejscach układałem ograniczniki na piasek bez cementu - to wystarcza!Zygmunt53 pisze:I właśnie z tego chce ułożyć placo-chodnik o wymiarach 3X5 przed altaną.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Super pomysł na tani chodnik.
Dziękuję Paco za odpowiedż. Mam jasność. Ograniczniki ułożę bez zaprawy.
Jest popyt na ten materiał to ceny rosną. Ale faktycznie ładnie to wygląda /natura w naturze/.
Widzialem jak ktos zrobił szalunek z desek, ułożył w środku kostki, polał wodą i ...jakoś to stoi.
Jednak po zdjęciu szalunku boki tego placyku /kształt prostokąta/ wyglądają mało estetycznie.
Byłem u wspomnianego kamieniarza, żeby rozeznać się czy sprzeda "wypasione" kostki na sztuki.
Żeby np. zrobić obrzeża wokół pni drzewek /mam 2 reprezentacyjne, duże migdałki/. Wyliczył że jedna kostka 10X10 ma kosztować 70 gr. Zakładając , że obrzeże będzie w odległości 25 cm od pnia to na obwód potrzebuję: 2X3.14X 25cm : 10= ok.16 kostek x 70gr=11zł.Myślę że nie jest to dużo a drzewko zostanie docenione.
Pewnie kupię u niego kilka kolorowych kostek, żeby ten mój placo- chodnik uatrakcyjnić.
Jeszcze raz serdeczne dzięki za szybką odpowiedż.Pozdrowienia.
Jest popyt na ten materiał to ceny rosną. Ale faktycznie ładnie to wygląda /natura w naturze/.
Widzialem jak ktos zrobił szalunek z desek, ułożył w środku kostki, polał wodą i ...jakoś to stoi.
Jednak po zdjęciu szalunku boki tego placyku /kształt prostokąta/ wyglądają mało estetycznie.
Byłem u wspomnianego kamieniarza, żeby rozeznać się czy sprzeda "wypasione" kostki na sztuki.
Żeby np. zrobić obrzeża wokół pni drzewek /mam 2 reprezentacyjne, duże migdałki/. Wyliczył że jedna kostka 10X10 ma kosztować 70 gr. Zakładając , że obrzeże będzie w odległości 25 cm od pnia to na obwód potrzebuję: 2X3.14X 25cm : 10= ok.16 kostek x 70gr=11zł.Myślę że nie jest to dużo a drzewko zostanie docenione.
Pewnie kupię u niego kilka kolorowych kostek, żeby ten mój placo- chodnik uatrakcyjnić.
Jeszcze raz serdeczne dzięki za szybką odpowiedż.Pozdrowienia.