Jako że fotki z imageshacka po jakimś czasie znikają, pozwolę sobie w ramach tej edycji posta dodać linka do galerii, gdzie fotki zniknąć nie powinny
Balkon 2009
Balkon 2010
Balkon 2011
*** koniec edycji ***
No cóż? Pewnie powinienem zamieścić ten wątek w sekcji forum ?Rośliny w DOMU na balkonie i tarasie?, sęk w tym, że chyba brakuje tam odpowiedniego podforum (wszystkie są o roślinach doniczkowych, domowych)... A ja mój balkon traktuję jako namiastkę ogrodu, który być może będę miał w przyszłości i o którym marzę.
Zamiast przywitania (bo to ? nie licząc kilku pytań o wilce ? mój debiut na forum), kilka fotek z mojego zeszłorocznego balkonu (był to mój debiut w sztuce ogrodnictwa, czy raczej balkonnictwa).
Lewkonia długopłatkowa, znana szerzej jako maciejka (Matthiola longipetala). Polecam wszystkim ?balkonnikom? ? kwitnie bardzo wcześnie (w dwa miesiące od wysiania), bardzo długo i obficie (u mnie kwitła od maja do sierpnia), a do tego wieczorami przepięknie pachnie. Przywabia trzmiele.

Aksamitki (Tagetes patula) chyba nikomu przedstawiać nie trzeba...

Groszek pachnący (Lathyrus odoratus) również mogę wszystkim polecić. Kwitnie przez ponad dwa miesiące, a ponadto ślicznie pachnie. Do tego nie imają się go żadne szkodniki.

Kolejną rośliną, którą chciałbym pokazać jest powój trójbarwny (Convolvulus tricolor). Jest to bodaj najpiękniejsza roślina, jaką miałem w zeszłym roku na balkonie, niestety wygląda na to, że mszyce całkowicie podzielały moją opinię. W związku z powyższym nadaje się do polecenia jedynie tym, którzy dysponują całym arsenałem środków przeciw mszycom...

A oto i ostróżka letnia (Delphinium ajacis). Piękna, ale kwitnie zaledwie dwa tygodnie...

Teraz czas na werbenę ogrodową (Verbena x hybrida). Również nadaje się do polecenia każdemu ? niezwykle wytrzymała, nie imają się jej żadne choroby, pięknie pachnie, a do tego kwitnie do pierwszych przymrozków.

A na koniec ? lwia paszcza (Antirrhinium majus)...

Pozdrawiam!
LOKI