Podlewać czy moczyć ?

Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to ma naprawdę dużo czasu żeby tak się nimi opiekować !!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

patrykgiel pisze:to ma naprawdę dużo czasu żeby tak się nimi opiekować !!
storczykom nie trzeba poświęcać bardzo wiele czasu. podlewa się co 10 dni, a normalnie tylko się ogląda i tyle. ja tak robię. ale ja mam tylko ok. 55 storczyków.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p

Post »

TYLKO :shock: ja mam 1 ale za to jest piękny !! i się nim opiekuję tak że jest w dobrych rękach, podlałem w niedzielę 10 maja i jeszcze dotychczas ma mokro, dodam że stoi na wilgotnych kamykach żeby zwiększyć wilgotność powietrza i na chwilę obecną higromer wskazuje kilka kresek powyżej 50 % a one lubieja od 50 % - 80%
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Higrometry i tak podobno nie pokazują prawdziwej wilgotności. U mnie teraz pokazuje 70%, ale na pewno jest dużo mniej. Moje też są piękne, ale mam mało botanicznych. Chciałabym mieć więcej botanicznych, a przede wszystkim lueddemanianę.A zwykłe phalaenopsis zadowalają się taką wilgotnością, jaka jest w pokoju. Nie potrzebują jakiś wymyślnych warunków. Trzeba im zapewnić tylko okno, podlewanie, nawożenie co jakiś czas i tyle.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Te higrometry, o których mówisz, nie pokazują dokładnie (tam margines błędu wynosi nawet 50% i szybkość reakcji na zmianę wilgotności jest bardzo niska), ale elektroniczne na pewno tak z dokładnością do 1%, a czasem i 0,5%.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p

Post »

ja właśnie mam higrometr elektroniczny i wykazuje chyba prawdziwą wilgotność, ponieważ aż czuć przy kwiatku takie orzeźwienie
anuncjo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2010, o 00:16

Re: Podlewać czy moczyć ?

Post »

Nie wiem czy ktoś jeszcze tu zagląda, ale sie podpinam.W styczniu kupiłam orchideę i niestety dziś już to wiem, ze zaszkodziła jej podróż do domu, a wtedy muślałam żegubi kwiaty z braku wody. Zamoczyłam ja do wody już nie pamiętam na jak długo, i niestety w szybkim tępie zgubiła resztę kwiatów. Jednak odpuściła nowe pędy i już od 3 tygodni kwitnie. No i pokusiło mnie. Ponieważ ma takie ciemne korzenie, a kwiatostan też jakiś krótki,choć 3 odnogi, mocząc inne ta też zamoczyłam i zaraz na drugi dzień jeden kwiat zwiedł. Następny jeszcze tego samego dnia wieczorem, wiec szybko zmieniłam mu ziemię i już 3 dzień jest na suszy. na razie nic sie nie dzieje, ale nie wiem kiedy zacząć go lekko podlewać?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja stosuję obie mwtody. Tzn. storczyki, które mam w mieszkani moczę - raz na tydzień <przy upalach i bezdeszczowej pogodzie>. Wkacjujące si storczyki podlewam, raz na ok.5 dni. Obie metody u mnie ię prawdzają. Jedyniie podllewanie trzeba częściej powtarzać...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

zapytanie dot.storczyków w okresie kwitnienia .

Anuncjo,
w przypadku storczyków kwitnących trzeba zachować duży umiar w podlewaniu.
O tym, ze pogarsza kondycję kwiatów przekonałaś się. Im nie jest potrzebne nawadnianie, w kazdym przypadku przyspiesza
proces przekwitania ,to naturalna konsekwencja.
Przy umiarze nie stosujemy kąpieli ale podlewanie małymi porcjami, systematycznie.
Warto zapewnić wilgoć i przewiew wokół storczyków. Latem - niższą temperaturę warto zapewnić,poprawia kondycję.

pozdrawiam JOVANKA
anuncjo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2010, o 00:16

Post »

JOVANKA, dzięki! To coś nowego sie dowiedziałam,nigdy nie robiłam im takiej różnicy, ale będę teraz uważać.Jeszcze jedno. Mam dwa "po przejściach", mają kilka będów kwiatowych i kwitną choć z przygodami.Jednego kupiłam chyba w marcu, miał jeden pęd kwiatowy cały już rozkwitnięty,zwiedły my 2 kwiatki, no i nic sie nie zmienia, ani liść ,ani nowy kożonek,ani nowe pęki kwiatowe.Zasilam nawozem do storczyków.Czy mam sie uzbroić w cierpliwość i dać mu odpocząć?
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p
Od: 10 cze 2010, o 19:34

Post »

A ja znowu wyczytałam , że kiedy storczyki kwitną, potrzebują więcej wody ;:224 i byłam przekonana, że to prawda. Teraz już zgłupiałam... Chyba będę je traktować jak te niekwitnące, bo już nie wiem, w którą stronę mam dążyć (bardziej sucho, bardziej mokro) :D :D pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem szczerze, że ja sama zauważyłam, że moje hybrydy nie lubią być zasuszane za bardzo kiedy kwitną. Oczywiście nie przeginam w drugą stronę również, ale po prostu nie dopuszczam by korzenie były zeschnięte.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p
Od: 22 maja 2010, o 19:47

Post »

Teraz już wiem dlaczego mojej cambrii tak szybko opadły kwiaty :) Człowiek uczy się przez całe życie :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”