Preferencje w zapylaniu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Preferencje w zapylaniu

Post »

Mam mały warzywnik okolony obwódką z oregano. Teraz to ziele kwitnie i ściąga całe roje pszczół, motyli i wszystkiego brzęczącego. Wewnątrz rosną sobie pomidory, papryki, ogórki i nie wiem, czy zostaną zapylone, czy mają czekać na swoją "kolejkę"? :wink: Szkoda mi ogolić oregano, bo ładnie wygląda i fajnie pachnie - pewnie wtedy nie byłoby problemu. A może mnie się tak tylko zdaje i każda roślina z kwiatkiem zostanie jednak zapylona i wyda plon? Widzą jednak ten nalot na to miododajne zielstwo mam wątpliwości. Owady wydają się ignorować żółte pomidorowe kwiatki, na papryce widzę, że opadają - pewnie też i za sucho...
Awatar użytkownika
Irek 76
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 23:45

Re: Preferencje w zapylaniu

Post »

Pomidor i papryka są samopylne,jeżeli nie ma tego dużo można pomóc w zapylaniu pstrykając w rozwinięte kwiaty,aby obsypać pyłek.Ogórki muszą zostać zapylone przez pszczoły,trzmiele.
Sam mam ogród w sąsiedztwie łąki,gdzie kwitnie mnóstwo kwiatów bardziej atrakcyjnych dla pszczół,a pomimo to w moich ogórkach jest ich mnóstwo :D A mają sporo pracy,bo mam 15 rzędów,każdy po 50 metrów długości + dwa tunele foliowe i wszędzie są pięknie powiązane ogórki,trochę gorzej jest z pomidorami,ale to wpływ bardzo wysokich temperatur.
Tak więc pszczoły też zapylą Twoje warzywka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”