Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
datury nie lubią zmiany miejsc tz. z domu na dwór jak się wynosi to opadają wszystkie liście teraz pewnie powtórzą to samo , nic by im nie było jakby stały na dworze , teraz trzeba dać im nawozu i czekać na nowe paki ...
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Przeniesienie rośliny z domu na dwór to jest szok spowodowany m. in. nagłym wzrostem promieniowania ultrafioletowego.
Na mój gust , poparzone plus wołają "jeść!!!" datury to straszne żarłoki, testowałam to w zeszłym roku, nie dałam raz na tydzień albo nawet dwa w tygodniu jeść, tylko np raz na dwa tygonie, to kwiatów nie było i liśćie.... biedniutkieeee
Daj im dobrze pojeść a dojdą do siebie szybko.
Daj im dobrze pojeść a dojdą do siebie szybko.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tez tak myślę .W te upały trzeba podlewać i dwa razy dziennie i nawozić dwa razy w tygodniu .Niedługo dojdą do siebie i będziesz jeszcze cieszyła się kwiatem
iwa3003 ,moje również miały problem z dużym słońcem ale przyzwyczaiły się.
A ja już porządnie zarażona jestem daturkami,na pewno to zaawansowana choroba.Wczoraj rozglądałam się w końcu za iochromą,a kupiłam brugmansie,tylko znowu te nieszczęsne nasionka,ale sami spójrzcie jak można było się nie pokusić.Gościu wystawił akurat mnóstwo przepięknych gatunków,super cena,a dla mnie problem co wybrać.Wybrałam:
Dorthea X A. Sunbeam
http://img696.imageshack.us/i/blmwyg2kk ... 10cq9.jpg/
i Kelly Anne X A. Exotic
http://img821.imageshack.us/i/bljvgcgkk ... 10cfl.jpg/
Tę niestety ktoś mi podkupił za długo się namyślałam,ale już pytałam czy może jeszcze ma:),niby taka zwykła ale wydaje mi się że kwiat jest olbrzymi czy tak?
A. Swingtime X Kongmansia
http://img594.imageshack.us/i/bk3weqewk ... qewod.jpg/
Pewnie nie powinnam tych fotek wstawiać są inicjały ale jak coś to usunę
A ja już porządnie zarażona jestem daturkami,na pewno to zaawansowana choroba.Wczoraj rozglądałam się w końcu za iochromą,a kupiłam brugmansie,tylko znowu te nieszczęsne nasionka,ale sami spójrzcie jak można było się nie pokusić.Gościu wystawił akurat mnóstwo przepięknych gatunków,super cena,a dla mnie problem co wybrać.Wybrałam:
Dorthea X A. Sunbeam
http://img696.imageshack.us/i/blmwyg2kk ... 10cq9.jpg/
i Kelly Anne X A. Exotic
http://img821.imageshack.us/i/bljvgcgkk ... 10cfl.jpg/
Tę niestety ktoś mi podkupił za długo się namyślałam,ale już pytałam czy może jeszcze ma:),niby taka zwykła ale wydaje mi się że kwiat jest olbrzymi czy tak?
A. Swingtime X Kongmansia
http://img594.imageshack.us/i/bk3weqewk ... qewod.jpg/
Pewnie nie powinnam tych fotek wstawiać są inicjały ale jak coś to usunę
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Dziękuję Wam kochani za odpowiedzi, przyznam że czekałam na nie z niecierpliwością
pocieszyliście mnie
nawożę je regularnie, ale chciała bym "rzucić " temat datury na balkonie -czy rosną i kwitną tak pięknie jak w ogrodach ,czy w innym miejscu ????????????
pocieszyliście mnie
nawożę je regularnie, ale chciała bym "rzucić " temat datury na balkonie -czy rosną i kwitną tak pięknie jak w ogrodach ,czy w innym miejscu ????????????
Pozdrawiam Iwona
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
właśnie przejrzałem strony na ibeee , szok co mają w usa , szkoda że większość to nasiona.....
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Oczywiście,że tak-np. balkony są osłonione więc ogromne wichury targające drzewkami odpadają.Druga sprawa to to,że ponoć nie specjalnie lubią być podlewane z góry-chodzi np. o deszcz czy podlewanie całej górnej częśći roślin(np. prysznic szlauchem) czyli "+" w przypadku zadaszonych balkonówiwa3003 pisze:Dziękuję Wam kochani za odpowiedzi, przyznam że czekałam na nie z niecierpliwością
pocieszyliście mnie
Recepta na piękne datury to po prostu i duuużo wody(teraz w te upały największe podlewam co kilka godzin bo szybko mdleją) oraz duuużo nawozu
Przyszło mi jeszcze do głowy,że wyżej odpada też część szkodników-np. skorki(szczypawki) z którymi 2 lata temu miałam mały problem
A tak z innej beczki-mam kilka badylków z pociętych gałęzi datury łososiowej którą zniszczyły właśnie wiatry(pojawiają się już kropeczki więc wkrótce będą korzonki).Chętnie wymienię za pustynnika lub świecznicę...już nie mówiąc o daturkach których jeszcze nie posiadam .Jeśli Ktoś będzie zainteresowany to mogę ukorzenić również inne kolory bo niektóre mają przyrosty nadające się do cięcia.
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomocy u mojej datury odpadają wszystkie ogóreczki co mam robić?Wczoraj było ich 14 a dzisiaj ani jednego
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Podlewasz i nawozisz?max1232 pisze:Pomocy u mojej datury odpadają wszystkie ogóreczki co mam robić?Wczoraj było ich 14 a dzisiaj ani jednego
Moje datury są dwuletnie , w tym roku od pierwszych dni kiedy wystawiłam do ogrodu zafundowałam im miejsce słoneczne przez cały dzień . Pierwsze listki trochę ucierpiały od gradobicia ale ponieważ wcześniej zostały porządnie zasilone dawką osmocote i non stop podlewane szybko doszły do siebie i teraz wyglądają tak
W tym gąszczu liści trudno zobaczyć ile ma pączków , ale ja wiem że ma ich naprawdę sporo
Te niżej to tegoroczne maluchy , kwiaty dopiero pewnie w przyszłym roku
W tym gąszczu liści trudno zobaczyć ile ma pączków , ale ja wiem że ma ich naprawdę sporo
Te niżej to tegoroczne maluchy , kwiaty dopiero pewnie w przyszłym roku
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje tegoroczne mają już pąki, więc trzymam kciuki
A wiecie, jak wczoraj podlewałam moją fioletową daturę, zauważyłam, jak ona cudnie pachnie Szkoda tylko, ze tak krótko trzyma kwiatuszki.
A wiecie, jak wczoraj podlewałam moją fioletową daturę, zauważyłam, jak ona cudnie pachnie Szkoda tylko, ze tak krótko trzyma kwiatuszki.