Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2

Post »

To nie choroba, to chyba taki zaczątek korzonków przybyszowych u niektórych odmian - tak myślę, bo u mnie też na niektórych takie cóś się robi. Jeśli i u Ciebie są takie upały, to też będzie problem z zapylaniem pomidorków, kwiatki mogą usychać, pewnie trzeba wieczorem dać im mocnego prztyczka.
Pozdrawiam! Gienia.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kozula pisze:Arabello , to niedobór magnezu , a owoce mają uszkodzenia mechaniczne . Jak były maleńkie musiał mocno wiać wiatr i otarł je liśćmi .
.
ARABELLA pisze:Aniu ja podlewam wieloskładnikowym środkiem do pomidorów czym mam je jeszcze zasilić? Dziękuję za szybką interwencję ;:196
Moje pomidory również dotyczy ten problem , dlatego pozwolę sobie jeszcze na zapytanie ,
Czy grożne dla pomidorów jest niedobór magnezu ?i czy on może być spowodowany przenawożeniem innym składnikiem ?
i pomidor ma utrudnione pobieranie magnezu ?
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Obrazek
Witam
Proszę o poradę, moje pomidory wygladają tak jak na zdjęciu , tzn nie dojrzewa górna część pomidora. Bardzo proszę o wskazówkę czego im brak ?
Awatar użytkownika
Irek 76
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 23:45

Post »

Wygląda na niedobór potasu,ale niech ktoś to jeszcze potwierdzi.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

EWO,trzeba wyjść z założenia że ten typ pomidora tak ma, nie ma co szukać dziury w całym , ważne byle był smaczny, no chyba ze hodujesz pomidory na sprzedaż, wtedy liczy się nie smak, tylko wygląd.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Pomidory uprawiam tylko i wyłącznie dla swoich potrzeb, smak mają znakomity, więc chyba już tak musi zostać. Bałam się że coś przeoczyłam, że jest to jakaś choroba.
Pozdrawiam.
Piwoniusz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedzi Kozuli i Gieni1230 - rzeczywiście moje pomidory dopadła sucha zgnilizna. Jest to niedobór wapna spowodowany uszkodzeniem korzeni na skutek nierównomiernego podlewania. W zeszłym roku straciłem wszystkie pomidory z jednego krzaka - przez cały sezon gniły i nie pomagało manipulowanie wodą.
Tydzień temu poszedłem do sklepu ogrodniczego po radę bo teraz mam 4 krzaki z psującymi się owocami. Nawozy które polecacie są nieznane u nas (mieszkam w New Jersey). Facet polecił mi dodać do gleby pastylki na nadkwasotę "TUMS" (dosyć tanie) - zawierają 80% calcium. Sypnąłem po jednej pigułce na doniczkę i obecnie zgnilizna nie pojawia się na nowych owocach. Hurra.
Teraz mam inne pytanie. Czy można jakoś sztucznie zapylać kwiaty pomidorów? Pszczółek u nas nie widzę. Z insektów to tylko komary. Moje krzaki mają mnóstwo suchych kwiatów. Jeden na dziesięć zawiązuje się w owoc. W dodatku rosną zbyt szybko. Niektóre krzaki mają już ponad 2 metry a to dopiero lipiec. Zastanawiam się czy można je jakoś powstrzymać. W zeszłym roku owocowały i rosły do końca listopada. Jak tak dalej pójdzie to we wrześniu będę potrzebować drabinę do zbierania pomidorów.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Piwoniuszu, mój syn (też mieszka w New Jersey) właśnie powiedział mi parę dni temu, że mu wszystkie kwiatki na pomidorze uschły. Domyślam się, że to przez te ogromne upały które i u Was panują , chyba się nie zapyliły, no bo to nie szara pleśń, przy takich upałach? Chociaż kto wie, jeśli była bardzo duża wilgotność?
Spróbuj wieczorami mocno krzaczkami potrząsać albo (jak radziła Kozula) pstrykać po kwiatkach.
W ub. roku, wysłałam synowi specjalny nawóz do pomidorów ze zwiększoną ilością (w składzie) wapnia, też miał suchą zgniliznę, po zasileniu zgnilizna się już nie pojawiła. Te nawozy są w małych (30deko) opakowaniach. W tym roku wysłałam i nawóz do ogórków też ( uparł się i uprawia na balkonie :D ).
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Czy groźny dla pomidorów jest niedobór magnezu ?i czy on może być spowodowany przenawożeniem innym składnikiem ?
i pomidor ma utrudnione pobieranie magnezu ?
Zbyt duża dawka potasu i azotu powoduje utrudnione pobieranie magnezu . Najczęściej niedobory tego składnika występują przy nadmiernym nawilgoceniu podłoża ( często przy ścianach tuneli ) oraz przy pochmurnej pogodzie . Magnez to makroelement plonotwórczy , którego brak sprawia że owoce są dużo mniejsze niż powinny być u danej odmiany i tracą połysk (najbardziej przy szypułce ) . Dobrze odżywione magnezem są słodsze od tych z niedoborem .

Muszę spadać , zaraz trzeba wstawać do swoich pomidorasów , kozula .
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam prośbę. Na nie moich kozulkach wystąpiły takie objawy, mam tylko zdjęcia, gdybym mogła je obejrzeć sama to bym świeżą zarazę rozpoznała a tak to nie chcę wprowadzić w błąd i mam wątpliwości.

Obrazek Obrazek

Dorzucam jeszcze kilka zdjęć choć na jednym z nich jestem prawie pewna że to brak magnezu z przelania bo niestety pomidory są za mocno podlewane. Na pierwszym poniżej orange str z jakimiś żółtymi plamkami no i tych plamek akurat pewna nie jestem czy to też brak magnezu. Liście chore zostały częściowo poobrywane.

Obrazek

Obrazek Obrazek[/UR

I jeszcze dwa:

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df8de34cb9b3739c.html]Obrazek
Obrazek

Od razu dodam że pomidory są w folii ale niestety zamykanej na noc no i są codziennie mocno podlewane. I jeszcze jedna sprawa: Czy każdym nawozem wieloskładnikowym można nawozić dolistnie?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Magdo , na pomidorach jest alternarioza i brunatna plamistość . Zamykanie na noc właśnie takie daje efekty . Alternariozę w tunelu zwalcza się dosyć łatwo , przy tej temperaturze Amistar nie jest wskazany . Zwalczanie brunatnej plamistości to przede wszystkim wietrzenie i usuwanie starych liści . Do oprysków dolistnych są specjalne nawozy , dobrze rozpuszczalne i łatwo wchłaniane rzez rośliny .

Pozdrowienia , kozula .
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Aniu, mi ręce opadły jak to zobaczyłam i kompletnie pojęcia nie miałam co to może być. Mam nadzieję, że krzewy da się uratować. Diagnozę i zalecenia przekażę.
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Czy mogę podsypać pomidory popiołem z drzew liściastych? Albo zrobić oprysk z mieszaniny wody i popiołu? Rosną jak zwariowane, ale jeszcze żaden nie dojrzewa
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”