Kocimiętka
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: kocimiętka biała
Chodzi mi o uprawę. Oraz o to czy wygląda tak samo jak niebieska? Bo ze zdjęć które znalazłam nie wiele widać.
Agnieszka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oglądałam z ubiegłym roku te różne odmiany, ale w Polsce ich nie widziałam i nie wiem, czy już są dostępne.
Różne odmiany kocimiętki miał Xipe, ale nie wiem, czy białe / żółte też. Sprawdź u niego w sekcji ogłoszeniowej forum.
Niestety te, które u niego kupiłam jesienią 2009 wymarzły
Różne odmiany kocimiętki miał Xipe, ale nie wiem, czy białe / żółte też. Sprawdź u niego w sekcji ogłoszeniowej forum.
Niestety te, które u niego kupiłam jesienią 2009 wymarzły

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biała jest jak najbardziej u nas dostępna, bo sama taka nabyłam w ogrodniczym.
Niewiele sie różni od tej lilowej, choć chyba mniej dekoracyjna, ale to kwestia gustu.
Niewiele sie różni od tej lilowej, choć chyba mniej dekoracyjna, ale to kwestia gustu.
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Witam, ja też mam białą kocimiętkę. Zakupiłam ją u Szewczyków w Łodzi. Pisze dlatego, że widzę, że jestes z łódzkiego. Jeśli ci bliżej do Skierniewic to oni co roku są na Świecie Kwiatów, Owoców i Warzyw we wrześniu i możesz napisać emaila to ci przywiozą. Trzy lata temu kosztowała 2,5zł. Roślina podobna do tej fioletowej, różny tylko kolor.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
Dzięki bardzo. Zdjęcie super i podpowiedz o szkółce szewczyków też.
rzeczywiście ta biała kocimiętka jest nieco mniej widoczna ale równie urokliwa. na pewno zamierzam ją nabyć.
a macie wyższe odmiany kocimiętek?

rzeczywiście ta biała kocimiętka jest nieco mniej widoczna ale równie urokliwa. na pewno zamierzam ją nabyć.
a macie wyższe odmiany kocimiętek?
Agnieszka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Kiedy szukałam kocimiętki w odmianach, znalazłam takie:
Nepeta Alba
Nepeta clarkei
Nepeta Six Hills Giant
Nepeta Walkers Low
tu - http://www.barcikkwiat.republika.pl/
Nie wiem, czy nadal są w ofercie, jesienią 2009 były
Nepeta Alba
Nepeta clarkei
Nepeta Six Hills Giant
Nepeta Walkers Low
tu - http://www.barcikkwiat.republika.pl/
Nie wiem, czy nadal są w ofercie, jesienią 2009 były

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Kocimiętka
Czy powinnam posadzić malutką sadzonkę kocimiętki (wyglądającą jak mała pokrzywa) pojedyńczo i czekać aż wytworzy krzaczek czy kilka takich sadzonek razem? Boję się, że jeśli posadzę razem, to stracę pokrój kulisty kępy. Jak szybko ona rośnie?
-
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 02:05
Moje kępy (Nepeta x Faassenii)w momencie kupienia były pewnie dwuletnie (kilka wybujałych kwitnących pędów) po przekwitnięciu w czerwcu skosiłem nisko i w kilka tyg rozrosły się na jakieś 40 cm w obie strony
Posadzone w większej grupie wyglądają super, byle nie za blisko 

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Ja też miałam trzy piękne krzaki kocimiętki. Posadzone były jako duże krzaczory. Niestety jeden zaginał po trzech latach, a na kolejnych rozsiada się mój kocur paskudnik. Chce zrobić płotek, ale czy to coś da ?
To moja kocimiętka z najlepszych czasów

Uploaded with ImageShack.us
To moja kocimiętka z najlepszych czasów

Uploaded with ImageShack.us
Mój kot z oddali podbiegł do bardzo małej sadzoneczki kocimiętki, więc coś w tym jest (oczywiście roślinnych zakupów/nowości było więcej i nikt kota nie informował, że ta roślinka powinna zadziałać na niego szczególnie
). Była bardzo zaintrygowana tą roślinką (kilkakrotnie podchodziła do niej), ale do żadnego szczególnego zachowania nie doszło. Zastanawiam się co to będzie, gdy roślinka się rozrośnie i rozpocznie kwitnienie ;), może wtedy też będę kombinować z palikami ;)

-
- 50p
- Od: 10 sie 2009, o 13:00
No kurcze ale wieśći mam kota a dziś kupiłam kocimiętkę ciekawe co będzie już się boję .
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Ja w zeszłym roku przyuważyłam przy swojej kotkę sąsiadów. Najpierw ją szczegółowo obwąchałą po czym zaczęła podgryzać liście 

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Mój kot lekceważy głęboko moją odmianę kocimiętki, tako i koty działkowe czynią. Kto zatem chce mieć i koty, i kocimiętki -niechaj odmianę Walkers Low nabywa.
Pozdrawiam - BabajAGA