Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
moniab_1
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 19:21

Re: Chore thuje

Post »

dzięki. zdjęcia zamieściłam pod linkiem, ale spróbuję jeszcze wkleić
Obrazek Obrazek Obrazek

pozdr.
monika
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

2 x w odstepie tygodnia Topsin. Dokładnie.
Niestety, uszkodzenia się nie cofną. Jak sie wysuszy, to sie wykruszy, ale jakiś czas straszyć będzie.
Coraz więcej tego... a jeszcze parę lat temu kto by 'Smaragda' pryskał...
W przyszłym roku zapobiegawczo już tak w połowie kwietnia, też powtórzyć warto.
moniab_1
50p
50p

Post »

dziękuję za szybką odpowiedź, rozumiem że to jakiś grzyb :((
mam jeszcze pytanko - mam rovral flo ( został mi z opryskiwania trawnika po pleśni śniegowej) czy może to być zamiast topsinu czy lepiej jednak kupic topsin
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

U siebie pryskałem przemiennie- a pół litra Topsinu to 34 zł na dzisiaj... :wink:
moniab_1
50p
50p

Post »

:) ślicznie dziękuję za wyjaśnienia..

podobny problem mam jeszcze z jodłą fraseri.. też brązowieje ,szczególnie młode pędy...
jutro zrobię zdjęcie.. może ją też potraktować topsinem..
jaco
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 cze 2009, o 15:59

Post »

Witam, ja też mam problem z thujką, może mi coś podpowiecie, robaka nie widać wię to chyba grzyb? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Może Mirek L mi też pomoże?
henior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2010, o 21:56

znowu tuje

Post »

Witajcie, to mój pierwszy post, więc nie krzyczcie odrazu.

Coś dzieje się z moimi tujami. Posadziłem je kwietniu z zachowaniem wszelkich prawideł. Żołkną i brązowieją a jednoczesnie pączkują więc wygląda że się przyjeły, nie chciałbym przespac i zbyt późno ich zacząć ratować.
proszę o pomoc. Heniek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: znowu tuje

Post »

Witaj na forum :wit

No, ładnie, ledwie wszedł, a już się boi :;230
Spokojnie, krzyczeć nikt nie będzie, a wątek dopinam do identycznego, też o tujach i też o zasychaniu po posadzeniu :uszy

I koniecznie zapraszam tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1005517
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
henior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2010, o 21:56

Re: Tuje żywotniki bledną i żółkną

Post »

Dzięki ze mnie nikt nie zjechal, ze temat juz byl itp. Cieszko sie doszukac bo tuje ludzie maja juz 20 lat i posty sa z 2006 roku i starsze. Chcialem jeszcze powiedziec ze moje mialy podczas sadzenia ok. 160 cm. podlewam codziennie i nie wiem czy nie przesadzilem z podlewaniem. Czy tuje mozna
" przelac".??
Aha, i jeszcze jedno, wszyscy pisza ze tuje brazowieja, ale ze rownoczesnie maja paki? , nic takiego nie znalazlem. Musze nadmienic ze mieszkam za granica i nazwy nawozow nie wiele mi pomoga, dlatego prosze tylko o rozwianie moich watpliwosci co do chorob i czestotliwosci podlewania. Sorki za pisownie ale jezyka Polskiego tez nie mam w kompie( musze zaktualizowac program). pozdr.

Dzięki za pomoc
jawor44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2010, o 20:42

brabant co zaatakowalo??

Post »

witam
zdjęcia brak/Adm.
od przedwczoraj zaczely sie pojawiac plamy jak na zdjieciu co to moze byc???jak to zwlaczyc???

pozdrawiam
jawor44
Deval
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 cze 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Kiedyś czytałem jedną poradę ogrodnika na temat brązowienia gałązek tui i on stwierdził, że powodem jest zbyt gęste nasadzenie drzewek i utrzymująca się wilgotność powietrza co w konsekwensi sprowadza się do rozwinięcia się na tuiach grzyba. Jak już się upewnimy, że to grzyb jest tą przyczyną warto spryskać drzewka preparatami m.in.: Po stwierdzeniu objawów chorobowych trzeba opryskiwać krzewy 1-2-krotnie stosując wg. etykiety-instrukcji stosowania jeden z preparatów: Ronilan 50 WP, Rovral 50 WP (0,1%), Captan 50 W, Rovral Flo 255 SC itp.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tuje żywotniki bledną i żółkną

Post »

Dzień dobry :wit

Dopinam twoje pytanie do identycznych pytań innych forumowiczów. Przeczytaj od początku ten wątek, a zaraz potem zerknij do naszego regulaminu (gdzie dowiesz się m.inn. o zalecaniu szukania odpowiedzi na pytania PRZED założeniem kolejnego klona na ten sam temat...), a potem zerknij do podobnych tematów o brązowieniu i schnięciu tui i o chorobach tui - wszystko znajdziesz na pierwszych dwóch stronach tej sekcji.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witam mam problem z tujami od srodka mi brazowieja i schna na zewnatrz sa zielone ładne i kwitnace?? prosze o pomoc ??? Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”