Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksja

Post »

Witam
Mam pytanie odnośnie podlewania fuksji, czy ona lubi mieć bardzo mokro, najlepiej aby woda była w podstawku , czy bardziej sucho. Wyczytałam gdzieś,że potrzebuje częstego nawożenia, ale nie było napisane jak często i czym.
Ja swoje podlewam codziennie tyle aby było widać wodę w talerzyku, M podsypał ją nawozem do róż. Nie wiem czy on jest odpowiedni, w ogrodniczym pani sprzedawczyni powiedziała,że wszystkie kwiaty jakie mam w ogródku mogę nim nawozić.
Proszę was o więcej szczegółów na ten temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p
Od: 15 sty 2006, o 22:01

Post »

Jeżeli chodzi o podlewanie ziemia powinna być wilgotna, ale trzeba pamiętać, że przesuszone rośliny można uratować, natomiast przelanych nie. Nie powinny stać w wodzie przez dłuższy czas. W czasie takich upałów wydaje nam się, że roślina potrzebuje dużo wody bo jest taka "oklapnięta" a to może być nie dlatego, że brakuje jej wody tylko z powodu wysokiej temperatury. (Po przeniesieniu do chłodniejszego pomieszczenie roślina odzyskuje "sprężystość" bez podania dodatkowej ilości wody)
Co do nawożenia to w zależności od pory roku powinno się nawozić inaczej. Wiosną o większej ilości azotu np 20-20-20. Obecnie w czasie kwitnienia nawozem o proporcji np. 10-30-20. Ja używam substral burza kwiatów do pelargonii, ale oczywiście mogą być inne o takich proporcjach.
Moje fuksje. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43084" onclick="window.open(this.href);return false;
Fuksje drzewka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=43167" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjęcia - https://picasaweb.google.com/115835795915338349385" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu pokaż nam swoje kwiatuszki ;:180 ;:180
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Piękne macie fuksje,ale ja najbardziej lubię te tradycyjne zwane ułankami.
W tym roku na balkonie mam tylko jedną.Zamierzałam po przejściu upałów dokupić jeszcze inne,
ale tą co mam dopadły mączliki.Zastanawiam się,czy jej nie wyrzucić.Na razie powtykałam kilka pałeczek,
ale piszą że na te owady działają dopiero po 2 tygodniach.Boję się,że przez ten czas przemieszczą się te paskudy
na inne kwiaty,także domowe.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 no to Kaju masz nie lada problem, bo mączlik to jedno, wielkie paskudztwo :( przede wszystkim odizoluj fuksję od innych kwiatów i przenieś ją do chłodniejszego i suchszego miejsca (mączlik uwielbia ciepło i wilgoć) nie stosowałam nigdy pałeczek, więc nie wiem, czy są skuteczne (może ktoś na forum ma doświadczenie w tym względzie) ja zawsze obrywałam najbardziej zaatakowane listki, a resztę pryskałam "chemią" . Taką "chemioterapię" trzeba powtórzyć 2-3 razy, ponieważ z jaj "wylęga" się kolejne pokolenie :( mam nadzieje, że to dopiero początki "inwazji" tego szkodnika, bo nie ukrywam, że walka z nim nie jest łatwa. Powodzenia :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"baletnice" w pełnych sukienkach cudowne, ale ta fuksja o dłuuugaśnych kwiatach intrygująca, takiej jeszcze nie spotkałam ;:138
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

wszystkie fuksje to tegoroczne nabytki z fuksjany ;)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

teraz już za późno, ale warto zapamiętać, dziękuję :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja staruszka wzięła się do pracy :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, twoja fuksja "stara, ale jara" ;:63 a oto przecież chodzi :D czy na ostatnich zdjęciach fuksja ma białe płatki zewnętrzne, czy to tylko światło :?: pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę że udało mi się przezimować dwie fuksje.W tym roku mam ich już więcej i też chcę żeby przetrwały zimę.Tak ta o którą pytasz ma płatki zewnętrzne białe.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”