Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe
Działeczko to ogórki w gruncie a zdjęcie zrobiłem chyba 10 dni temu nie jest tego zbyt dużo ale to dopiero początek i mam nadzieję że się to rozkreci
pozdrawiam Krzysiek
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tym bardziej gratuluje! Super ogoraski!
Działeczka mogłabyś pokazać na zdjęciu swoje ogórki prowadzone na tyczkach,interesuje mnie ta metoda
- Dzialeczka
- 500p
Oczywiscie, Janhelu, wstawie zdjecia za chwile. Wlasnie podladowuje aparat i zaraz przerzuce zdjecia do komputera...
- Dzialeczka
- 500p
Tyczki sa bambusowe, ok. 2 m wysokosci. Ogorki wija sie po nich chetnie, a jeszcze chetniej wija sie po kijku sasiada albo po jego grzbiecie.
Jak widac, moje warzywka mieszkaja w "trumienkach" - tutaj to najpopularniejszy sposob na uprawy w ogrodkach przydomowych.
To moj pierwszy okaz. Rosnie w oczach!
Tego grubasa przylapalam dzis rano... upodobal sobie moje ogorki...
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też jestem zadowolona z ogórków,mam już zaprawionych 10 weków Dopiero dwa razy zbierałam w odstępie 2 dni.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
U mnie ogóreczki też zaczynają się rozkręcać. Przedwczoraj zebrałam pierwsze cztery, wczoraj 20, a dziś już pół miseczki, ale porosły takie duże jakbym ich tydzień nie zbierała, więc będą na mizerię. Wczoraj "wstawiłam" część na małosolne, a od jutra mam zamiar zaprawiać na zimę. Tylko zastanawiam się czy ich trochę nie przerzedzić, bo puściły mnóstwo wąsów i tworzą obecnie kłębowisko, a to w gruncie wróży szybką zarazę
Wycinacie boczne pędy ogórków?
Wycinacie boczne pędy ogórków?
pozdrawiam Ewa
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie ogóreczki dopiero zaczną sie wspinać, a to wszystko przez to że nie wykiełkował wcześniejszy rzut i dopiero z drugiego mam pare roślinek. W każdym bądź razie ogórki mam po raz pierwszy i też pierwszy raz podstawie im kratkę aby sie pieły w górę. I stąd pytanie czy powinnam je prowadzić jakoś na jeden pęd czy pozostawć swobodnie do rozrastania?
Ania
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Aniu - ogórkom pozwól rosnąć jak sobie chcą.
Jeśli mają się wspinać to zwłaszcza na początku powinnaś im pomoc i wskazać drogę :P
Jeśli mają się wspinać to zwłaszcza na początku powinnaś im pomoc i wskazać drogę :P
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ewik, chyba zbyt gęsto je posiałaś, ja przerywałam rośliny gdy już spore były, teraz to już chyba nie ma sensu.
Hekate Coma dobrze Ci radzi, tzn nie stój tam i nie pokazuj im palcem którędy droga, trzeba im pomóc, owinąć delikatnie wokół kratki lub przywiązać sznurkiem jakiś niesforny pęd, który robi skok w bok.
Hekate Coma dobrze Ci radzi, tzn nie stój tam i nie pokazuj im palcem którędy droga, trzeba im pomóc, owinąć delikatnie wokół kratki lub przywiązać sznurkiem jakiś niesforny pęd, który robi skok w bok.
Pozdrawiam! Gienia.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
A czy nie obawiacie się "kwaśnych deszczy"? Moje ogórki bardzo ładnie się rozrastają. Rosna w gruncie bez żadnego zadaszenia. Boję się, że po deszczu znowu "załatwi" je to co zwykle i plon bedzie mniejszy albo wcale, bo jeszcze nic nie zebrałam. Po deszczu po takich upałach liście im żółkną i jest "po imprezie". Sa na to jakieś środki czy tylko jakieś zadaszenie wchodzi w grę?
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Teraz są ładne, zielone i wyglądają zdrowo. Ale obawiam się tego, co pozwolę sobie zaprezentować zdjęciem Waw. Właśnie takiego żółknięcia liści, jak na tym pośrodku.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
a już myślałam że drogowskaz wystarczyło by wbić imgienia1230 pisze:Hekate Coma dobrze Ci radzi, tzn nie stój tam i nie pokazuj im palcem którędy droga, trzeba im pomóc, owinąć delikatnie wokół kratki lub przywiązać sznurkiem jakiś niesforny pęd, który robi skok w bok.
Coma dziękuję, a takim razie niebęde ich ograniczać, choć boję się że rosna troche za ciasno, odległość między nimi ok 15-20 cm
Ania