Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiąz holenderski Wredei
Bez paniki - to tylko słońce i temperatury, u mnie jest to samo w ostatnim czasie, chociaż drzewko nie jest przez cały dzień w pełnym słońcu.
Muszę powiedzieć, że przekonałem się w tym roku o dobroczynnym wpływie częstego podlewania na żółtolistnych maruderów, padających regularnie ofiarami promieniowania UV. W kilku miejscach musiałem dosiać trawę i dzięki temu, że zraszam ją codziennie, mam okazję podlewać żółtą pęcherznicę, żółtego perukowca czy też żółtego derenia jadalnego, które w zeszłych latach masakrowane były przez naszą Gwiazdę Dzienną i prawie nie rosły. Efekty są wyraźne - przypalenia się zdarzają, ale rośliny sobie szybko z tym radzą, dają ładne przyrosty, duże liście. Może i z wiązem holenderskim byłoby tak samo, gdybym w jego okolicy przebywał częściej z wężem ogrodowym...
Muszę powiedzieć, że przekonałem się w tym roku o dobroczynnym wpływie częstego podlewania na żółtolistnych maruderów, padających regularnie ofiarami promieniowania UV. W kilku miejscach musiałem dosiać trawę i dzięki temu, że zraszam ją codziennie, mam okazję podlewać żółtą pęcherznicę, żółtego perukowca czy też żółtego derenia jadalnego, które w zeszłych latach masakrowane były przez naszą Gwiazdę Dzienną i prawie nie rosły. Efekty są wyraźne - przypalenia się zdarzają, ale rośliny sobie szybko z tym radzą, dają ładne przyrosty, duże liście. Może i z wiązem holenderskim byłoby tak samo, gdybym w jego okolicy przebywał częściej z wężem ogrodowym...
gruubas
Wiąz holend. Wredei jest zaliczany do drzew szeroko kolumnowych i całkiem dobrze się go formuje (oczywiście zimą lub wiosną przed rozwojem liści) Mocno cięty lepiej i zdrowiej przyrasta i słabiej reaguje na oparzenia słoneczne.
Pozdrawiam Janusz
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięjuję Wam, ulżyło mi po Waszych wypowiedziach. Zdjęcia niestety nie mogę wstawić gdyż aktualnie nie mam stałego dostępu do internetu i korzystam z niego poprzez telefon. Próbowałam wstawić foto ale się nie da raczej. Mój wiąz jest wprawdzie wystawiony na pełne słońce ale podlewam go codziennie. Mam prośbę, jeśli ktoś mógłby wstawić tu jakiś krótki opis tej choroby holenderskiej albo jeszcze jakąś przykładową fotkę, byłabym wdzięczna. Trochę się naszukałam w książkach ale nic nie znalazłam. To tyle. Dziękuję za słowa otuchy
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Re: wiąz camperdowni i brązowe liście
nikt nie wie?
Zostaw go w spokoju do następnego roku, niech się dobrze ukorzeni.
Pozdrawiam Janusz
- nutka71
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2010, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też zakupiłam wiąza ponad dwa tygodnie temu. Po posadzeniu do gruntu zaczęły mu żółknąc liście i część gałązek. Oczywście mocno sie zaniepokoiłam, ale pocztałam co nieco i uspakajam się, bo ponoc to normalny efekt aklimatyzacyjny. Jak wyżej - poczekam i zobaczę jak zachowa sie wiosną Teraz jak nic przezywa szok Pewnie ten Twój też Pozdrawiam
Re: Problemy z wiązem.
na moim wiązie też są mrówki tzn były bo je wytępiłam...ale był i jest zdrowy.
coś widać go innego je...
coś widać go innego je...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
nie są związane z chorobą
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
W takim razie z czym? Czy są to poparzenia słoneczne lub może jakiś niedobór. Jak mogę zapobiec pojawianiu się tych plam w przyszłym roku? Bo tak naprawdę to drzewko zamiast zdobić - szpeci
Re: Wiąz holenderski 'Wredei' choroba
Tez mam w ogrodzie wiąz w poprzednich latach usychały listki, sądziłam że to od słońca i tak chyba było. W zeszłym roku zauważyłam taki bąble na listkach. Pryskałam środkiem na mszyce te bąble zrywałam tyle ile mogłam ( drzewko jest już wysokie).
W tym roku jak drzewo zaczęło się budzić popryskałam środkiem na mszyce,przędziorki i tarczniki ale tylko raz.
Dzisiaj zauważyłam znowu te bąble a na gałęziach przy pniu dwa tarczniki ( takie brązowe kopułki w środku biały proszek). Ile się dało to pozrywałam te bąble ale więcej, to znaczy wyżej nie sięgnę. Popryskałam dzisiaj Karate. Czy mam powtórzyć a ja tak to kiedy. A może to nie ten środek?
W tym roku jak drzewo zaczęło się budzić popryskałam środkiem na mszyce,przędziorki i tarczniki ale tylko raz.
Dzisiaj zauważyłam znowu te bąble a na gałęziach przy pniu dwa tarczniki ( takie brązowe kopułki w środku biały proszek). Ile się dało to pozrywałam te bąble ale więcej, to znaczy wyżej nie sięgnę. Popryskałam dzisiaj Karate. Czy mam powtórzyć a ja tak to kiedy. A może to nie ten środek?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
wiąz choroba ?
Grab choruje, ma zaatakowane liście w zasadzie na całej wysokości drzewa.
Na liściach pojawiły się "krostki" średnicy niecałego 1mm, obsypane są nimi całe liście zresztą widać je dobrze na zdjęciach. Na niektórych liściach pojawiły się również zielone wyrostki (galasy?) dł. ok 1 cm i średnicy ok 5 mm i inne suche, brązowe.
Co to jest i jak z tym walczyć.
Dziękuję z góry za ew. pomoc.
Na liściach pojawiły się "krostki" średnicy niecałego 1mm, obsypane są nimi całe liście zresztą widać je dobrze na zdjęciach. Na niektórych liściach pojawiły się również zielone wyrostki (galasy?) dł. ok 1 cm i średnicy ok 5 mm i inne suche, brązowe.
Co to jest i jak z tym walczyć.
Dziękuję z góry za ew. pomoc.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne