Opuchlaki - zwalczanie
Re: proszę o diagnoze. Co to za robaki na czereśni?
Wyglądają jak opuchlaki.
- szkwiatkowski
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2010, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: proszę o diagnoze. Co to za robaki na czereśni?
przeczytałem skąd się one biorą i całkiem możliwe, że to właśnie one. Posadziłem młode drzewka w miejscu starych zaniedbanych wiśni. gdzie nikt ich nie zbierał ani o nie nie dbał. Myślę, że albo przesadzę drzewka na wiosnę w inne miejsce ale póki co to przekopię ziemię wkoło czereśni i może... będą jakieś efekty...
- idea
- 500p
- Od: 15 kwie 2010, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: co to za owady? (szkodniki? ) Fotki
borunpaulina dzięki za rady ja zdążyłam opryskać owadobójczym Mospilan 20sp, i kurcze opuchlaki padły, przynajmniej te na zewnątrz co były, ale i trochę to chyba truskawkom zaszkodziło. .. mam nadzieję, że nie będzie dużych strat
zobaczę co będzie dalej, jak się te cholery dalej pokażą to zrobię jak mówisz
Pozdrawiam
zobaczę co będzie dalej, jak się te cholery dalej pokażą to zrobię jak mówisz
Pozdrawiam
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Re: Opuchlaki - zwalczanie
Do zwalczania chrząszczy (i larw) masz np. Dursban 480 EC.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re:
greggis
DIAZINON
PYRINEX
BASUDIN
SUMI - ALPHA
KARATE ZEON
SPRUZIT 04 EC (stosuje się od końca IV- VI )
Na larwy - LARVANEM (lub inny preparat, który zawiera pasożytnicze nicienie Heterorhabditis megidis)
Jeśli na roślinach są liczne ślady "działalności opuchlaka- chrząszcza, to sam oprysk niewiele da.
Larwy wyrządzają więcej szkody , niż chrząszcze, choć początkowo ich nie widać...
DIAZINON
PYRINEX
BASUDIN
SUMI - ALPHA
KARATE ZEON
SPRUZIT 04 EC (stosuje się od końca IV- VI )
Na larwy - LARVANEM (lub inny preparat, który zawiera pasożytnicze nicienie Heterorhabditis megidis)
Jeśli na roślinach są liczne ślady "działalności opuchlaka- chrząszcza, to sam oprysk niewiele da.
Larwy wyrządzają więcej szkody , niż chrząszcze, choć początkowo ich nie widać...
Hej, ja mam takie muszki na truskawkach. Nie wiem co z tym robic bo juz sa owoce. Pomocy!
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Leń marcowy (Bibio marci)Adrian84 pisze:Dołączę się do wątku:) Dzisiaj na jodle jednobarwnej odkryłem skupisko "muszek".
Co to dokładnie jest, czy jest szkodliwe i jeśli tak to jak to usunąć?
Pozdrawiam
Larwy żyją w glebie, żywią się korzeniami(może poprawniej - korzonkami) roślin.
Jak słusznie zauważył Mirek L : "toto siedzi tam nie dlatego, że im tak wypadło. To po prostu siedzi na bazie pokarmowej . Opryskaj, co tam masz, bodaj Decisem."
Szkoda,że nie dopisał czyim dziełem jest owa słodka "baza".
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Co to znaczy "zmotyczkować" ??borunpaulina pisze:A co do opuchlaków ...... Zwalczyc mozna je przez rozsianie Basudin 10G przed kwiatnieniem lub pod koniec sierpnia i we wrzesniu, i zmotyczkowac. ....
borunpaulina pisze:Jest to Ochojnik. jodłowy ? Aphrastasia pectinatae. .....
To teraz już nie wiem co jest tak naprawdę? choć po zdjęciach z "brata google" bardziej mi przypomina Lenia marcowego niż ochojnika?adamza07 pisze: ....Leń marcowy (Bibio marci)
Larwy żyją w glebie, żywią się korzeniami(może poprawniej - korzonkami) roślin.
.....
Adam, po Decisie i baza powinna zdechnąć
Re: Re:
Tydzień temu podlałam moje rododendrony larvanem. Zniszczenia ewidentnie wskazują na opuchlaka chociaż ani chrząszcza ani larw nie widziałam ale też patrzę bardzo szybko bo sie tego obrzydlistwa brzydzę okrutnie.
Moje pytanie: Czy mogę zastosować dodatkowo zacytowaną chemię? Czy nie wybije mi ona zaszczepionego nicienia?
Moje pytanie: Czy mogę zastosować dodatkowo zacytowaną chemię? Czy nie wybije mi ona zaszczepionego nicienia?
Re: OPUCHLAK !
Jak na razie powinneś walczyć do sierpnia z dorosłymi owadami (chrząszczami zerującymi wieczorami) jakimiś pestycydami jak np. Dursban czy Marshal (jeżeli jeszcze są w sprzedaży). Kiedyś dobrze zwalczał go Regent (obecnie w Polsce nie jest dostępny) Walka z tym szkodnikiem nie jest niestety łatwa. Pod konieć lipca i w sierpniu składa on jaja i na korzeniach zaczynają żerować larwy i można zastosować Larvanem -preparat biologiczny bazujący na nicieniach zwalczających larwy opuchlaka. Preparat rozpuszcza się w wodzie i rozprowadza się go przez podlewanie lub oprysk (dysze w opryskiwaczu o średnicy większej), najlepiej przy dużej wilgotności podłoża (nicienie przemieszczają się w wodzie zawartej w glebie i infekują larwy)
Pozdrawiam Janusz
Re: OPUCHLAK !
Janusz bardzo dziękuję za radę. Dursban u mnie we wszystkich ogrodniczych jest w litrowym opakowaniu po 50 zł.Mniejszych nie ma. Pozostałe środki wycofane.
Pozdrawiam Hania.
Pozdrawiam Hania.