Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Michał ile lat ma Twoje adenium? Pięknie kwitnie, moje ani myślą :(
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, wysiewałem nasiona wiosną 2009 roku. :wink:

PS Z dumą donoszę, że drugie adenium zawiązało pączki. :tan :heja Czyli, to żaden wybryk natury :wink: i bardzo młode (ponad roczne) rośliny mogą już kwitnąć.
Emilkaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2010, o 19:47

Post »

Witam wszystkich!:-)
Mam problem ze swoją różą pustyni i mam wielką nadzieję, że mi pomożecie. Swoją różyczkę kupiłam 2tyg.temu, miała już niedługo kwitnąć. Niestety, ale nie wiem co zrobiłam nie tak, czy za mało ją podlewam (zawsze raz w tyg.), czy też za dużo? Ze Słońcem nie powinna mieć problemów bo stoi przy dużym oknie.
Bardzo proszę podpowiedzcie mi co się z nią dzieję.
Dołączam zdjęcia mojej mizernej róży.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Mnie to wygląda na zbyt mało wody.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Mnie także.
Ogólnie oceniając mizerniutka ta różyczka a kaudeksik bardzo cieniutki.
Ziemia - wygląda na czysty torf lub jakiś substrat torfowy. Czy ona nie zatrzymuje przypadkiem zbyt długo wody (wilgoci) ? Dobrze by było dodać piasku lub włókien kokosowych. Chociaż przesadzać teraz - podczas takich upałów - absolutnie nie polecam.
Nowo nabytych lub świeżo przesadzonych roślin nie wystawia się w żadnym przypadku na słońce - więc może tu jest problem.
Moja rada. "Przeczesz" delikatnie zapałką górną warstwę ziemi, tak na centymetr (oczywiście tak by nie uszkodzić korzeni). Wystaw ją na balkon w miejsce ocienione ale jasne, tak by nie dosięgły ją promienie słoneczne. Sprawdzaj palcem wilgotność ziemi (w pobliżu krawędzi można nawet na 2 cm). Gdy tylko ziemia jest sucha - podlewać. Na razie bez nawozu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Emilkaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2010, o 19:47

Post »

:-) Bardzo Wam dziękuję:-*
Faktycznie, chyba moja róża miała za mało wody:( Dużo listków straciła, ale teraz widzę, że wypuszcza nowe:-)
Dziękuję za Pomoc:*
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Grzecznie donoszę,że moje adenium podcinane w marcu,na dwóch gałązkach ma już spore pączki.Nie mogłam dłużej milczeć,musiałam się pochwalić,jak zakwitną podam zdjęcie.A jak Twoje karpku,pokazują się pączusie? Podcinanie tylko trochę opóźniło kwitnienie.
Renia
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

botanik1 pisze:Jolu, wysiewałem nasiona wiosną 2009 roku. :wink:

PS Z dumą donoszę, że drugie adenium zawiązało pączki. :tan :heja Czyli, to żaden wybryk natury :wink: i bardzo młode (ponad roczne) rośliny mogą już kwitnąć.
Jak były paczki, to moze kwiatki są ;:224
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Witam
Widzę że forum rozkwitło :0)) cieszy mnie to bardzo bo sama udzielałam się na początku dośc intensywnie. Co prawda po 2 latach ale wróciłam i pochwale się wam moim malutkim adenium :0) . Wyhodowałam je z nasionek . Mam obecnie 4 sztuki z czego 2 zakwitły . Jakie były na początku możecie zobaczyc na wcześniejszych stronach forum. Oto fotki jednej z nich Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Kaksa266
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczerze gratuluję kwiatów - bardzo śliczne. Natomiast sama roślina - zupełne przeciwieństwo moich. Kwiatów na razie się nie doczekałem, a mają już 1,5 roku i też od nasionka są opisane w tym wątku. Jestem pewien, że kwiatów już w tym roku na pewno nie będzie natomiast same rośliny obecnie od lipca i teraz w sierpniu poszły "w zielone" i mocno "przybierają na wadze", jednym słowem - kaudeksy puchną, co spowodowało słońce i ciepło.
Obrazek Obrazek
Ta - podskoczyła do góry i "przybiera na wadze":
Obrazek
A tej z kolei mocno rozwijają się liście - są już wielkości 5-cio złotowej monety a nawet większe:
Obrazek Obrazek Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Karpek! Jakie cudne! Az mnie zatkało! Moje niestety padło. Sadzonka była zakupiona na Allegro i przyszła bardzo mocno zalana. Wkrótce straciła wszystkie liście i zaczęła marnieć. Sądziłam, że wiosna odbije. Niestety, nie odbiła, okazało się, że gniła od dołu. Próba ukorzenienia odciętej i zdrowej górnej części nie powiodła się. :(
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

KARPEK gratulacje masz cudowne roślinki . Ja czekam aż moja przekwitnie i obcinam ją o połowę nich się zagęści :0))) Chciałabym uzyskac coś podobnego do Twoich. A o kwitnienie się nie martw zakwitnie w najmniej oczekiwanym momencie :0))) Pozdrawiam i proponuje wklejac jak najwięcej fotek bo naprawdę cieszą oko ;0)))
Pozdrawiam Kaksa.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym nic nie obcinał. Przynajmniej tej kwitnącej - piszesz przecież, że masz cztery. No, z resztą co najwyżej sam czubek. Na pewno po jakimś czasie - jak się rozgałęzi - będzie wyglądać bardzo interesująco. Tak myślę !
Pozdrawiam - Janusz K.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”