Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie jest to samo mimo, że coniki rosną w strefie chronionej przed psami za pomocą elektrycznego pastucha :roll:
Też nie zauważyłam żadnej pajęczynki i głowię się co to może być :? :?:
Awatar użytkownika
Katarynka_80
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2008, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety psa nie posiadam, więc wątek o systematycznym podlewaniu krzewu przez psa odpada. Przypuszczam, że on po prostu usycha :cry: i już nic nie jest w stanie go uratować. To już trzeci krzew posadzony w tym miejscu, który zamiera. Chyba to miejsce jest jakieś pechowe. :cry:
Awatar użytkownika
Katarynka_80
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2008, o 16:03

Post »

Jakim preparatem pryska?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Katarynko, miejsce nie jest pechowe, póki co zlej porządnie krzew wodą (z węża), żeby spłukać przędziorki. W międzyczasie poszukaj na forum o przędziorkach na Conicach, dowiesz się sporo. U mnie w zeszłym roku też tak było, nie wiedziałam co się dzieje. Żadnej pajęczynki nie było, a krzew marniał z dnia na dzień. A na pewno to był przędziorek, bo widziałam go na kartce papieru (czy mokrej dłoni, już nie pamiętam) - potrząsa się drzewkiem i widać ciemne punkciki (łażą).
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swierki Conica są bardzo gęste i jedynym niepowodzeniem w ich utrzymaniu w dobrej kondycji jest przędziorek. Owad o bardzo małych rozmiarach a potrafiący zniszczyć nie jeden
krzew. Mam dwa 15 letnie świerki Conica , i nie mam z nimi żadnego kłopotu, rosną bardzo ładnie i mają piękną zieleń. Kilka razy w roku profilaktycznie opryskuję je jednym z preparatów
o działaniu wgłębnym, który likwiduje tego owada.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Tak ,to prawda - przędziorek jest bardzo uciążliwy i to on najczęściej atakuje świerki białe. Dla wyjaśnienia nie jest on owadem tylko pajęczakiem ( dlatego możemy zobaczyć pajęczynki, które tworzy). Ponieważ na roślinie może występować we wszystkich stadiach rozwojowych jego zwalczanie wymaga bardzo wielu oprysków. Najlepszym okresem zwalczania jest wiosna, gdy występuje w formie larwalnej. Najtrudniej jest, gdy widzimy wyraźną pajęczynę.
Środkiem, który zwalcza wszystkie stadia jest Magus 200SC. Warto robić też zimowy oprysk środkami olejowymi, który niszczy jaja. ( Paroil )Jeśli chodzi o Talstar jest pyretroidem, więc działa tylko w temperaturze poniżej 20 stopni! ( podobnie Karate Zeon)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No nie owada :D

A wiecie, że mam 'Conica' przed domem tak ze trzy metry wysokiego. I nigdy nie był pryskany.
Przędziorek rozwija się masowo w suche lata. W chłodne i deszczowe jest go niewiele.
Wąż, sitko, opłukać dokładnie 2-3 razy na tydzień i tyle.
Oczywiście, gdy już jest masowo, to tylko chemia.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

To gratuluję :D Ja na swoich ogrodowych miałam :oops: Na tych w szkółce nie ( bardziej dbam.... :roll: )
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

aniawoj pisze:To gratuluję :D Ja na swoich ogrodowych miałam :oops: Na tych w szkółce nie ( bardziej dbam.... :roll: )
E tam dbasz :D
Przy tych temperaturach rośliny w pojemniku praktycznie co dzień (a właściwie noc) trzeba podlać.
Zraszacze chodzą na okrągło. Gadzina nie ma szans... :wink:
Awatar użytkownika
masaka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2010, o 16:34

czubek od świerku Conica usycha:(

Post »

witam wszystkich forumowiczów:)
Chciałabym prosić o pomoc, może ktoś mi poradzi jak uratować mój świerk conica, usycha mu czubek, cała reszta rosliny wypuściła nowe śliczne pączki a czubek wygląda jakby umierał:( nie wiem co mam zrobić, myślałam może że to przedziorek ale nie znalazłam żadnych pajączków:( prosze o porade
Monika
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: czubek od świerku Conica usycha:(

Post »

Może odciąć czubek i wyprowadzić nowy z młodego pędu.
Awatar użytkownika
masaka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2010, o 16:34

Post »

Hmm po przegranej niestety walce (bo czubek musiałam ściąć:() - robiłam opryski na przędziorka i nawet na choroby grzybowe- świerk nadal usycha :( czubek ścięłam a boczne gałązki związałam i wygląda teraz jak kuleczka:) Wczoraj po bardzo dokładnych oględzinach zauważyłam małe jakby narośla na gałązkach, są koloru brązowego z jasnym jakby białawym nalotem. Czy to może być tarcznik??? jeśli tak to czym pryskać??? wcześniej robiłam oprysk Karate Zeon na przędziorka. Wklejam zdjęcia, może ktoś mi pomoże?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monika
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Systemiczny, bodaj Bi 58 EC Nowy. 2-3 x co dwa tygodnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”