Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera
- Katarynka_80
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2008, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Katarynka_80
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2008, o 16:03
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Katarynko, miejsce nie jest pechowe, póki co zlej porządnie krzew wodą (z węża), żeby spłukać przędziorki. W międzyczasie poszukaj na forum o przędziorkach na Conicach, dowiesz się sporo. U mnie w zeszłym roku też tak było, nie wiedziałam co się dzieje. Żadnej pajęczynki nie było, a krzew marniał z dnia na dzień. A na pewno to był przędziorek, bo widziałam go na kartce papieru (czy mokrej dłoni, już nie pamiętam) - potrząsa się drzewkiem i widać ciemne punkciki (łażą).
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Swierki Conica są bardzo gęste i jedynym niepowodzeniem w ich utrzymaniu w dobrej kondycji jest przędziorek. Owad o bardzo małych rozmiarach a potrafiący zniszczyć nie jeden
krzew. Mam dwa 15 letnie świerki Conica , i nie mam z nimi żadnego kłopotu, rosną bardzo ładnie i mają piękną zieleń. Kilka razy w roku profilaktycznie opryskuję je jednym z preparatów
o działaniu wgłębnym, który likwiduje tego owada.
krzew. Mam dwa 15 letnie świerki Conica , i nie mam z nimi żadnego kłopotu, rosną bardzo ładnie i mają piękną zieleń. Kilka razy w roku profilaktycznie opryskuję je jednym z preparatów
o działaniu wgłębnym, który likwiduje tego owada.
Pozdrawiam Zenek
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak ,to prawda - przędziorek jest bardzo uciążliwy i to on najczęściej atakuje świerki białe. Dla wyjaśnienia nie jest on owadem tylko pajęczakiem ( dlatego możemy zobaczyć pajęczynki, które tworzy). Ponieważ na roślinie może występować we wszystkich stadiach rozwojowych jego zwalczanie wymaga bardzo wielu oprysków. Najlepszym okresem zwalczania jest wiosna, gdy występuje w formie larwalnej. Najtrudniej jest, gdy widzimy wyraźną pajęczynę.
Środkiem, który zwalcza wszystkie stadia jest Magus 200SC. Warto robić też zimowy oprysk środkami olejowymi, który niszczy jaja. ( Paroil )Jeśli chodzi o Talstar jest pyretroidem, więc działa tylko w temperaturze poniżej 20 stopni! ( podobnie Karate Zeon)
Środkiem, który zwalcza wszystkie stadia jest Magus 200SC. Warto robić też zimowy oprysk środkami olejowymi, który niszczy jaja. ( Paroil )Jeśli chodzi o Talstar jest pyretroidem, więc działa tylko w temperaturze poniżej 20 stopni! ( podobnie Karate Zeon)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To gratuluję Ja na swoich ogrodowych miałam Na tych w szkółce nie ( bardziej dbam.... )
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
czubek od świerku Conica usycha:(
witam wszystkich forumowiczów:)
Chciałabym prosić o pomoc, może ktoś mi poradzi jak uratować mój świerk conica, usycha mu czubek, cała reszta rosliny wypuściła nowe śliczne pączki a czubek wygląda jakby umierał:( nie wiem co mam zrobić, myślałam może że to przedziorek ale nie znalazłam żadnych pajączków:( prosze o porade
Chciałabym prosić o pomoc, może ktoś mi poradzi jak uratować mój świerk conica, usycha mu czubek, cała reszta rosliny wypuściła nowe śliczne pączki a czubek wygląda jakby umierał:( nie wiem co mam zrobić, myślałam może że to przedziorek ale nie znalazłam żadnych pajączków:( prosze o porade
Monika
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: czubek od świerku Conica usycha:(
Może odciąć czubek i wyprowadzić nowy z młodego pędu.
Hmm po przegranej niestety walce (bo czubek musiałam ściąć:() - robiłam opryski na przędziorka i nawet na choroby grzybowe- świerk nadal usycha czubek ścięłam a boczne gałązki związałam i wygląda teraz jak kuleczka:) Wczoraj po bardzo dokładnych oględzinach zauważyłam małe jakby narośla na gałązkach, są koloru brązowego z jasnym jakby białawym nalotem. Czy to może być tarcznik??? jeśli tak to czym pryskać??? wcześniej robiłam oprysk Karate Zeon na przędziorka. Wklejam zdjęcia, może ktoś mi pomoże?
Monika
Systemiczny, bodaj Bi 58 EC Nowy. 2-3 x co dwa tygodnie.