Clematisy Rafała
Re: clematisy
No nie, to nie wygląda na starzenie się liści. Najpierw powinny zżółknąć... No to może faktycznie - podgryzanie
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Wczoraj sprawdziłam korzenie, nic nie podgryza ale widzę nowe, białe wypustki. Obcięłam więc wszystkie łodygi. Trudno, marcepanowo kwitnących kwiatków nie będzie ale może w przyszłym roku?
RAFAL323 - czytałam, że masz takiego powojnika. Może wstawisz zdjęcie, nacieszę się widokiem.
RAFAL323 - czytałam, że masz takiego powojnika. Może wstawisz zdjęcie, nacieszę się widokiem.
Pytałam w innym wątku, ale bez odpowiedzi. Spróbuję tu...
Wyhodowałam z nasion kilkadziesiąt powojników. Mają po ok. 30cm do 1m, ale łodyga jest zielona, wiotka, nie zdrewniała. Boję się przesadzać do gruntu, stoją w doniczkach. Kiedy najlepiej je przesadzić - na jesień? I Ile miejsca mniej więcej potrzebuję 1 -to na wypadek, gdybym wysadzała je do drewnianych donic na tarasie.
Proszę podpowiedzcie...
Wyhodowałam z nasion kilkadziesiąt powojników. Mają po ok. 30cm do 1m, ale łodyga jest zielona, wiotka, nie zdrewniała. Boję się przesadzać do gruntu, stoją w doniczkach. Kiedy najlepiej je przesadzić - na jesień? I Ile miejsca mniej więcej potrzebuję 1 -to na wypadek, gdybym wysadzała je do drewnianych donic na tarasie.
Proszę podpowiedzcie...
- RAFAL323
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2007, o 13:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj.Zależy z jakiej grupy miałaś nasiona i odmiany.Ogólnie lepiej sadzić jesienią bo więcej wilgoci.jeśli miałaś odmiany botaniczne to powtórzą cechy po roślinie matecznej,jeśli odmiany to raczej nie.Otrzymasz zróżnicowane rośliny ale być może dochowasz się własnej odmiany.Na stronie http://www.clematis.com.pl/wms/51999.htmljodelka pisze:Pytałam w innym wątku, ale bez odpowiedzi. Spróbuję tu...
Proszę podpowiedzcie...
poszperaj a znajdziesz większość informacji.pozdrawiam.
Rafa
Piękne te wasze clematisy
Rafale - a ile mam czekać na zdrewnienie łodygi? Moje cl. rosną jak szalone, stoją w doniczkach obok siebie, pomimo że mają podpórki - ciągnie je do siebie, splatają się. Ale do gruntu na pewno nie nadają się. Ja wysadziłam 3 szt. tak na próbę - ani pół centymetra wzrostu
Rafale - a ile mam czekać na zdrewnienie łodygi? Moje cl. rosną jak szalone, stoją w doniczkach obok siebie, pomimo że mają podpórki - ciągnie je do siebie, splatają się. Ale do gruntu na pewno nie nadają się. Ja wysadziłam 3 szt. tak na próbę - ani pół centymetra wzrostu
- RAFAL323
Więc niech rosną w donicach jak najdłużej.Raz posadzone do gruntu nie nadają się do przesadzenia.Takie moje zdanie.
Rafa
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rafał - ile lat ma Twój Huldine?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i zachwyciłam się Twoimi clemkami 'Guernsey Cream' mistrzostwo świata takiego nie widziałam jeszcze.
Też mam kilka clemków, w tym roku kolekcja zwiększyła się nieco Kiri Te Kanawa piękny, mój tegoroczny jeszcze się nie popisał Czy widziałeś Blue Light? Jest jeszcze piękniejszy niż Multi Blue moim zdaniem.
Też mam kilka clemków, w tym roku kolekcja zwiększyła się nieco Kiri Te Kanawa piękny, mój tegoroczny jeszcze się nie popisał Czy widziałeś Blue Light? Jest jeszcze piękniejszy niż Multi Blue moim zdaniem.
- RAFAL323
C.Blue Light nie znam odmiany ale wygląda dość ciekawie.Uprawiasz?C.'Guernsey Cream' rosnie słabo ale kwitnie wczesnie(koniec IV początek V).Widziałem u Ciebie zdjęcie niecierka o pstrych liściach, robisz może sadzonki?Mój Multi Blue ogołaca się od dołu i kwitnie na samej górze.
Rafa
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój Multi Blue też nie rewelacyjnie. Początek miał całkiem dobry, ale potem Też się ogałaca niestety.
Niecierpek nie jest mrozoodprny, więc muszę pomyśleć, jak go przetrzymać na kolejny rok. Będę sadzonkowała
Na tej fotce pierwszy jest Blue Light obecnie
Usunę jeśli sobie życzysz
Niecierpek nie jest mrozoodprny, więc muszę pomyśleć, jak go przetrzymać na kolejny rok. Będę sadzonkowała
Na tej fotce pierwszy jest Blue Light obecnie
Usunę jeśli sobie życzysz