Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
megabasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2010, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolory usychania iglaków

Post »

Witam.
Szukając odpowiedzi na problem moich iglaków znalazłam to forum, żywe i aktywne :) Pozwolę więc sobie przywitać wszystkich i zadać jedno pytanko:
Jestem początkującym "ogrodnikiem", od roku posiadam mały ogródek i próbuję go ożywić, bo po zakupie nawet trawa nie chciała rosnąć (okazało się, że pod pięciomilimetrową warstwą ziemi był gruz i piasek. Ziemię wymieniłam, i na wiosnę ubieglego roku posadziłam kilka iglaków. Tuje przyjęły się, miały w zeszłym roku bardzo ładne przyrosty, które końcem tegoż ubiegłego roku zupełnie zbrązowiały - wszystkie igły łącznie z łodygą(ale tylko nowe przyrosty). Na wiosnę poprzycinałam, podlałam trochę nawozem i tuje odżyły, znowu ładnie rosły. Teraz znowu zaczęły brązowieć, jednak w tym roku inaczej - igły i końcówki są ładne, brązowieją i żółkną łodygi (hmm, chyba inaczej to się nazywa) od pnia. Tujek jest 7, te posadzone najbliżej domu (mają najwięcej cienia) jeszcze dobrze się trzymają. Reszta - jak na zdjęciach. Coraz bardziej brązowo - żółta. Czy mogę prosić o jakąś diagnozę? Czy po prostu za mało je podlewałam (w okresie największych opadów i powodzi było OK, potem się zaczęło), czy też jest to jakaś choroba? Grzyb? Załączam fotki. Obrazek Obrazek Obrazek
p.s. ucięłam jeden pęd w miejscu żółknięcia. Jest biały w środku.
pozdrawiam
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No lato, drewnieją to i brązowieją... co tu niepokojącego? :shock:
A podlewać jak sucho należy.
megabasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2010, o 17:24

Post »

No jak ktoś jest bardziej zielony niż pędy tych iglaków, to woli zapytać :wit Oglądałam iglaki u sąsiadów i w sklepach, nigdzie takiej ilość tego brązowego nie widziałam, więc się zaniepokoiłam. A ponieważ w zeszłym roku zbrązowiały całe nowe pędy łącznie z igłami, wolałam zapytać.
A tak przy okazji: czy w całorocznej pielęgnacji iglaków potrzeba czegoś więcej niż nawożenia? Przeglądając wątek, a potem sprawdzając różne polecane preparaty na allegro, często czytałam o zastosowaniach profilaktycznych. Czy powinnam się zaopatrzyć w jakieś środki inne niż nawóz do iglaków?
pozdrawiam
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Potrzeba podlewania.
Nawożenia niekoniecznie. Ja nie nawożę.
A troszkę ich mam :wink:
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ewka0207 pisze:Witam :) i ja poproszę o pomoc.Dwa lata temu kupiłam cyprysiki lawsona w doniczkach,nawożone,podlewane,nawet mikoryzę w zeszłym roku daliśmy.Przezimowały dwie zimy,a w tym roku,najpierw jeden zaczął marnieć,popryskałam aliette nic,wykopaliśmy dwa miesiące temu i posadziliśmy nowy.Miesiąc temu następny,choć nie do końca,bo jedna odnoga żyję.Za parę dni następny,pryskane topsinem.I wczoraj zauważyłam,że kolejny również zaczyna chorować.Co to może być? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekCzy mogą chorować przez chore grusze sąsiada,które rosną nad nimi? Obrazek
Czy rzeczywiście to fytoftorioza :(
Ewka
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ta pierwsza fota- zdechła część- na to wskazuje. Susza, przenawożenie i inne przyczyny fizjologiczne- padło by równo całe.
ewka0207
50p
50p

Post »

Dziękuję :(
Ewka
ewka0207
50p
50p

Post »

Poleciałam na działkę zrobić nacięcie i iglak,który cały był uschnięty wygląda tak Obrazeknatomiast ten,zaczyna dopiero marnieć Obrazek
Ewka
iwona213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2010, o 22:18

Post »

witam

proszę o pomoc, czy to choroba?? w dolnej części roślinka podsycha...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

a tutaj druga, od wewnętrznej strony...

Obrazek

Obrazek

prosze jeszcze o odwiedziny i pomoc w chorobach sosen, modrzewi i świerków... nie chce dublować zdjęć.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1697776

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1697830
iwona213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jeszcze ta roślinka wyglada mi na chorą... miała takie narośla które po nakłuciu wylewały jakby żywice, teraz te narośla są suche i odpadają, ale igły jakby troche zaczeły zółknąć, wcześniej niektóre gałązki były dziwnie czarne, wyglądały jakby były z sadzy... pryskałam confidorem, a ogrodnik którego poprosiłam o pomoc topsinem, amistarem i czymś jeszcze na szkodniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Świerkowiec większy.
Było napisane wszystko. Trzeba walczyć, bo potrafi zabić drzewko.
iwona213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za szybka odpowiedz, pryskałam sama preparatem confidor, póżniej wezwałam ogrodnika bo zaczeło padać mi mase iglaków, czy moge powtórzyć oprysk confidorem jeśli wczoraj rośliny były pryskane mieszanką preparatów topsin, amistar i jeszcze czymś na szkodniki. Nie chciałabym zabić rośliny chemią, to chyba jedna roślina która udało mi się uratować confidorem, reszta szczególnie modrzewie padają jeden za drugim. Już nie wiem co robić...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To co wymieniłaś, to nie na szkodniki, ino na grzyby...
Mało danych. Jaka gleba, kiedy sadzone, jak dbane (podlewane, zasilane).
Póki co to tak jakbyś pytała: panie doktorze, glowa mnie boli, co mi jest?
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”