Jak uruchomić sprzedaż roślin ogrodowych?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak uruchomić sprzedaż roślin ogrodowych?

Post »

A jeszcze jedna sprawa przyszła mi do głowy bo mój ojciec prowadzi działalność gospodarczą sprzedasz ubrań na targach czy można to jakoś połączyć razem?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W jakim sensie połączyć?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Pytałem taty ale mówi że to zły pomysł bo będzie trzeba rejestrować wszytko bo on jest na kasie fiskalnej.Lepiej oddzielnie.
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Ubrań to juz sie nie da nijak pod rolnictwo podciagnąć. No chyba że będziesz lnem i bawełną handlować to tobie będzie bliżej do ubrań :D . Lepiej niech każdy z was ma swoją sprzedaż.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Witam, a ja znalazłem dosyć ciekawe pismo (link poniżej) i chciałbym się upewnić, czy je dobrze zrozumiałem. Mianowicie, czy to znaczy, że każdy posiadacz ogródka może rozmnożyć sobie trochę krzewów i je sprzedać bez obawy o podatek.

http://www.is.gdansk.pl/index.php?optio ... Itemid=146
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dokładnie tak - można :D
dorot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2010, o 08:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sprzedaż płodów rolnych a działalność gospodarcza

Post »

Witam, bardzo proszę o pomoc :roll: Szukam już od dłuższego czasu odpowiedzi na pytanie, czy jeśli będę sprzedawać owoce i warzywa z własnej działki a NIE JESTEM ROLNIKIEM, to czy muszę otworzyć działalność gospodarczą?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie musisz. :D
Bolszakoof
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2010, o 10:32

Post »

odświeżam :)

ja prędzej też chciałem zostać rolnikiem w senscie opłacania KRUSU, ale odpuściłem sobie.
Na chwile obecną mam 1,3ha ziemi i twierdziłem, że sobie będę opłacał KRUS (jakieś 300 zł na kwartał) niż ZUS ( 890zł na msc :/ ) niestety to nie takie łatwe, żeby móc opłacać KRUS trzeba mieć min 1 ha przeliczeniowy, co mnie juz dyskwalifikuje bo ja fakt, mam 1,3 ha ale jest to IV klasa gruntu :/ co w przeliczeniu na przeliczeniowe daje wielkie nic. Nie załapałem się, a nie dokupie ziemi, lub nie wydzierżawię żeby móc płacić KRUS.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hektar_przeliczeniowy - hektar przeliczeniowy

obecnie prowadzę działalność gospodarczą ( pisałem o tym na samym początku, na etapie starania się o dotacje, w każdym bądz razie oficjalnie UDAŁO SIĘ ;:136 Jestem bardzo zadowolony z rezultatów, oby przyszły sezon był tak udany :) )

ponadto planuję na tym kawałku ziemi otworzyć mini centrum ogrodnicze, jest u nas jeden taki punkt ale tam są tylko tuje i kilka innych iglaków - i to wszystko. Właściciel robi materiał pod siebie (zielen publiczna) poza tym pracowałem tam 2 lata. Wiem co i jak.

Chodzi mi o to czy prowadząc działalność gosp. mogę sprzedawać wyprodukowany przez siebie materiał? Nie jestem Vatowcem, prowadzę usługi. Jak to powiązać ze sprzedażą roślin? Jest też inna opcja, zalożenie drugiej działalności przez moją mamę (kolejna dotacja, ale tu się robią schody natury papierowej, musiałbym jej dać kawałek swojej ziemi (np 3000m, bo na takie kawałki moge ją podzielić) ale wtedy zmieni się jej przeznaczenie, z ziemi rolnej na ziemie pod działalność a nie wiem jak to wygląda w praktyce...

Może ktoś miał podobną sytuację ?
...i robię co lubię.
Awatar użytkownika
danka1971d
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 gru 2009, o 22:21

Post »

Z tego co zrozumiałam,to jestem chyba w podobnej sytuacji,ponieważ nie jestem rolnikiem(nie posiadam hektara przeliczeniowego 0,42)i nie opłacam składki KRUS,bo nie mam takiego obowiązku ,natomiast posiadam numer producenta(korzystam z dopłat unijnych).Ostatnie dwa lata zajmowałam się sprzedażą roślin,podłoży i nawozów,rośliny kupowałam od znajomych szkółkarzy.Płaciłam oczywiście niski ZUS,ale w tym roku kończy się dobre i musiałabym przejść na normalną składkę.Ponad 800 zł na mojej działalności to za duże obciążenie i chyba nie dałabym rady.Mam pytanie czy jeżeli zajęła bym się tylko sprzedażą roślin, częściowo rozmnażaną przeze mnie,a w większości kupowaną hurtowo ze szkółek to nie musiałabym płacić żadnego podatku od sprzedaży, bez obowiązku zgłaszania tego do jakiegokolwiek organu ubezpieczającego?KRUSU nie muszę płacić ,a rośliny sprzedawałabym po miesięcznej karencji(tylko kto to sprawdzi czy one stoją u mnie miesiąc,czy pół roku?)Czy w związku z tym muszę przechowywać wszystkie faktury zakupu roślin opatrzone datami?A kto może mnie skontrolować jeżeli nigdzie nie będę figurowała ani w KRUSIE,ani w ZUSIE?Proszę o odpowiedź :roll:
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50

Post »

Próbuję doczytać się czy autorka wątku uruchomiła sprzedaż roślin czy nie,
ale na razie nie udało mi się dlatego wpisuję się by nie nie zgubić tego wątku.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

danka1971d pisze:.Mam pytanie czy jeżeli zajęła bym się tylko sprzedażą roślin, częściowo rozmnażaną przeze mnie,a w większości kupowaną hurtowo ze szkółek to nie musiałabym płacić żadnego podatku od sprzedaży, bez obowiązku zgłaszania tego do jakiegokolwiek organu ubezpieczającego?
Nie będziesz musiała płacić podatku.( W przypadku roślin zakupionych możesz je jednak odsprzedać dopiero po miesiącu - o czym niżej piszesz....)
danka1971d pisze:a rośliny sprzedawałabym po miesięcznej karencji(tylko kto to sprawdzi czy one stoją u mnie miesiąc,czy pół roku?)Czy w związku z tym muszę przechowywać wszystkie faktury zakupu roślin opatrzone datami?A kto może mnie skontrolować jeżeli nigdzie nie będę figurowała ani w KRUSIE,ani w ZUSIE?Proszę o odpowiedź :roll:
Może skontrolować US po uprzejmym donosie, że prowadzisz jakąś sprzedaż :roll:
Faktury kupna hurtowego roślin zachowuj!

Tak naprawdę to z tą miesięczną "karencją" nie chodzi o to, że rośliny mogą sobie postać. Cała tajemnica zwolnienia od podatku roślin kupionych u innego szkółkarza polega na tym, że rośliny te powinny zostać poddane dalszej uprawie , a wiec nie jesteś pośrednikiem w sprzedaży roślin, a produkujesz je, uprawiasz itp Tak to należy rozumieć....
Awatar użytkownika
danka1971d
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 gru 2009, o 22:21

Post »

Wielkie dzięki za info,pozdrawiam... :uszy :uszy :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”