Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Czy warto kupić perukowiec?
Raczej nie zakupisz tego w sklepie.Jest do nabycia na allegro u sprzedającego - dorotaogrodniczka.
Ja u niej zakupiłem i polecam bo oferuje ładne sadzonki. Na polskich stronach nie ma prawie nic o tym krzewie\drzewku ale na zagranicznych jest sporo informacji.Jego pełna nazwa to heptacodium miconioides ale jest również nazywany jako - seven sons flower. W Stanach zyskuje bardzo dużą popularność i przypuszczam,że u nas też się z czasem bardziej rozpowszechni bo jest to naprawdę bardzo atrakcyjny krzew odkryty dopiero w latach 70-tych w Chinach na tylko jednym pozostałym stanowisku. Co do wymagań to są one dość rozbieżne według różnych stron. Ja posadziłem go w lekko kwaśnej ziemi jak zaleca większość stron ale jest też wiele,według których jest bardzo tolerancyjny wobec pH. Co do wilgotności to różnie podają - albo średnio albo stale wilgotna gleba.Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione.
Ja u niej zakupiłem i polecam bo oferuje ładne sadzonki. Na polskich stronach nie ma prawie nic o tym krzewie\drzewku ale na zagranicznych jest sporo informacji.Jego pełna nazwa to heptacodium miconioides ale jest również nazywany jako - seven sons flower. W Stanach zyskuje bardzo dużą popularność i przypuszczam,że u nas też się z czasem bardziej rozpowszechni bo jest to naprawdę bardzo atrakcyjny krzew odkryty dopiero w latach 70-tych w Chinach na tylko jednym pozostałym stanowisku. Co do wymagań to są one dość rozbieżne według różnych stron. Ja posadziłem go w lekko kwaśnej ziemi jak zaleca większość stron ale jest też wiele,według których jest bardzo tolerancyjny wobec pH. Co do wilgotności to różnie podają - albo średnio albo stale wilgotna gleba.Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pofałdowane, niektóre również zdeformowane młode liście perukowca. Czy to coś poważnego?
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Ciekawostka w temacie perukowca. Posadziłem kiedyś na skalniaku odm.Purpureus, rósł kilka lat i kwitł obficie. Niestety 2 lata temu wiatr go wywrócił. Wziąłem siekierę, wykarczowałem (przekonany że na pewno się nie przyjmie), przerąbałem na pół i wyrzuciłem do spalenia . Po dwóch dniach, łysego kikuta bez korzeni posadziłem jednak pod płotem. Tak mi się odwdzięczył

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Tess może nie uwierzysz ale obsypałam ziemię dookoła wapnem ogrodniczym i po tygodniu pojawiło sie coś, co chyba jest już kwieciem ... poźniej wstawię zdjecia ....
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Manuel
a ja mam pytanko, ktoś wie czy można zbierać już nasiona perukowca? Mojemu już peruczki usychają i niebawem odpadną.

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Re: Perukowiec Podolski
Odświeżam wątek: Dzisiaj na wystawie "Zieleń to życie" kupiłam perukowiec Golden Spirit. Potrzebny był mi taki kolor. Teraz jest to pojedyncza gałązka o wysokości 90 cm od doniczki. Chciałabym prowadzić go jako drzewko. Czy ktoś próbował uformować z niego drzewko? Czy ta odmiana wytwarza peruczki i jakiego koloru? Ile lat może mieć moja sadzonka? Nie znalazłam odpowiedzi na te pytania w internecie, a personel na kiermaszu też nie był zorientowany.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem co dokładnie masz na myśli mówiąc "drzewko". Ja mam perukowca tej odmiany chyba od dwóch albo od trzech sezonów. Na pewno rośnie wolniej niż dwie inne odmiany które mam, a warunki mają niemalże identyczne bo rosną wszystkie trzy tuż obok siebie.
U mnie peruk jeszcze nie miał a jest już trochę rozkrzewiony (ale niewysoki).
A dlatego pytałem co masz na myśli mówiąc drzewko bo u mnie to on sam z siebie wygląda jak drzewko w miniaturze .... chyba, że myślisz o drzewko jako cos na wysokim pniu.
Chyba zdjęcia najlepiej to pokażą:
Zdjęcie z maja lepiej pokazuje pokrój gałązek

Natomiast zdjęcie z czerwca jak wygląda gdy juz naabierze liści:

U mnie peruk jeszcze nie miał a jest już trochę rozkrzewiony (ale niewysoki).
A dlatego pytałem co masz na myśli mówiąc drzewko bo u mnie to on sam z siebie wygląda jak drzewko w miniaturze .... chyba, że myślisz o drzewko jako cos na wysokim pniu.
Chyba zdjęcia najlepiej to pokażą:
Zdjęcie z maja lepiej pokazuje pokrój gałązek
Natomiast zdjęcie z czerwca jak wygląda gdy juz naabierze liści:
Czy odmiana Royal Purple powinna cały czas mieć czerwone liście.Kilka lat temu zakupiłem jako Royal Purple ale czerwone są jedynie młode przyrosty a później kolor ich liście przechodzi w ciemnozielony.
Sprzedano mi inną odmianę ?
-
- Kontakt:
Mój Royal Purple najbardziej może nie czerwony ale taki bordowy to jest w czerwcu, potem niestety stopniowo liście po trochu zielenieją ale nie całkiem. Jesienią znów jest pięknie bordowy.
Oto zdjęcia z września roku ubiegłego oraz czerwca roku bieżącego:

A to ten sam perukowiec w sierpniu tego roku, jak widać nieco "zzieleniały" - zwłaszcza u podstawy.

Tym niemniej jego liście prześwietlone zachodzącym słońcem nadal pięknie wyglądają:

Oto zdjęcia z września roku ubiegłego oraz czerwca roku bieżącego:

A to ten sam perukowiec w sierpniu tego roku, jak widać nieco "zzieleniały" - zwłaszcza u podstawy.
Tym niemniej jego liście prześwietlone zachodzącym słońcem nadal pięknie wyglądają:
Jak widać na załączonym obrazku, perukowca spokojnie można uformować na pniumanuel pisze:

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Odmiana Royal Purple ma zdecydowanie bardziej purpurowe liście, niż druga bordowa odmiana Purpureus (często mylnie nazywana odmianą Royal Purple).Bartosz pisze:Czy odmiana Royal Purple powinna cały czas mieć czerwone liście.Kilka lat temu zakupiłem jako Royal Purple ale czerwone są jedynie młode przyrosty a później kolor ich liście przechodzi w ciemnozielony.
U odmiany Royal Purple w sierpniu liście u podstawy robią się delikatnie zielone, natomiast przyrosty cały czas ma wyraźnie czerwone.
Zdjęcia Sylwka (post wyżej) przedstawiają typową odmianę Royal Purple.
Odmiana Purpureus natomiast ma liście purpurowe, ale zdecydowanie więcej ma odcieni zielonych:

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
To już sam nie wiem ,którą odmianę posiadam ale chyba jednak royal purple bo młode przyrosty są intensywnie bordowe\fioletowe. Może również poza nasłonecznieniem też ziemia w ,której rośnie ma wpływ na wybarwienie. W tym roku wprowadzę sporo wapna pod perukowca bo u mnie rośnie na kwaśnej i bardzo jałowej piaszczystej glebie.
Może wrzuć zdjęcie, łatwiej będzie coś powiedzieć.
Odmiana Royal Purple nie tworzy peruk
.
Odmiana Royal Purple nie tworzy peruk

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Sylwek, dziękuję za informację. Rzeczywiście, chciałabym uformować z niego drzewko o wysokości pnia ok. 1 m. Myślę stopniowo usuwać wyrastające u dołu gałązki. Może mu to nie zaszkodzi, a jeśli zobaczę jakieś niepokojące objawy, to przestanę go maltretować.
Czy Twój był tak rozgałęziony już jako sadzonka? Ma ładny pokrój.
Czy Twój był tak rozgałęziony już jako sadzonka? Ma ładny pokrój.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Kontakt:
Tak, mój był taki od samego początku, nie przycinałem go po pierwsze rośnie znacznie wolniej niż dwa pozostałe a poza tym, zanim zacznę przycinać muszę się przekonać jaką formę przyjmuje sam z siebie.