W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
Halinko wypoczywasz? Zajrzyj tu do nas ...choć na chwilkę
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Halinkodawno do Ciebie nie zaglądałam.Pięknie rosną twoje byliny.Ja do tej pory miałam ich niewiele postanowiłam między róże wsadzić trochę różnych roślin bylinowych żeby nie było tak różanie.Myślę że jak się rozrosną będzie to dobrze wyglądać jeśli nie zawsze można zmienić.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkim ślicznie dziękuję za odwiedziny mojego ogródeczka
U nas pogoda w kratkę, albo leje deszcz, albo upał Ciężko łapać chwile, żeby skosić trawę
Ze względu na problemy zdrowotne (babskie sprawy) koszenie trawy przejął syn, a ja siedzę sobie przy kompie
W poniedziałek czeka mnie jednodniowy pobyt w szpitalu, a potem ... hmmm ... dni się będą dłużyć w oczekiwaniu na wyniki
Olu - aleksandra odwazna dziękuje za udzielenie odpowiedzi Majeczce
Moniko - Monia68 teraz na ogrodzie raczej odpoczywam, chociaż coś tam jeszcze zrobię, ale potem, to już, przez pół roku, zero ciężkich prac, koniec z przesadzaniem
Haniu - hanna_1962 dziękuję pięknie, roślinki od Ciebie mają się dobrze, języczka pomarańczowa już w tamtym roku ładnie zakwitła, a powojnik przyjął się, ale jeszcze nie zakwitł
Dla Ciebie kalendarz biodynamiczny na sierpień
Danusiu - dwostr czerwoną pysznogłówkę mam od tamtego roku, trochę się rozrosła, ale nie za wiele, przezimowała bez problemu, jest śliczna. Mam jeszcze pysznogłówkę fioletową, którą dostałam wiosna tego roku od Ani - Zielona_Ania, poluję jeszcze na różową i białą.
Elu - Tosia1 mięty masz na 100 %
We wrześniu miałam być w Katowicach w przychodni okulistycznej, ale teraz nie wiem, czy nie będę musiała przesunąć terminu, ponieważ okulista może zaczekać, a te babskie sprawy nie
pysznogłówka od Ani - Zielona_Ania
szkarłatka amerykańska od Oli - aleksandra odwazna
I kujące piękności: mikołajek, przegorzan, szczeć draperska
i kawałek ogrodu
U nas pogoda w kratkę, albo leje deszcz, albo upał Ciężko łapać chwile, żeby skosić trawę
Ze względu na problemy zdrowotne (babskie sprawy) koszenie trawy przejął syn, a ja siedzę sobie przy kompie
W poniedziałek czeka mnie jednodniowy pobyt w szpitalu, a potem ... hmmm ... dni się będą dłużyć w oczekiwaniu na wyniki
Olu - aleksandra odwazna dziękuje za udzielenie odpowiedzi Majeczce
Moniko - Monia68 teraz na ogrodzie raczej odpoczywam, chociaż coś tam jeszcze zrobię, ale potem, to już, przez pół roku, zero ciężkich prac, koniec z przesadzaniem
Haniu - hanna_1962 dziękuję pięknie, roślinki od Ciebie mają się dobrze, języczka pomarańczowa już w tamtym roku ładnie zakwitła, a powojnik przyjął się, ale jeszcze nie zakwitł
Dla Ciebie kalendarz biodynamiczny na sierpień
Danusiu - dwostr czerwoną pysznogłówkę mam od tamtego roku, trochę się rozrosła, ale nie za wiele, przezimowała bez problemu, jest śliczna. Mam jeszcze pysznogłówkę fioletową, którą dostałam wiosna tego roku od Ani - Zielona_Ania, poluję jeszcze na różową i białą.
Elu - Tosia1 mięty masz na 100 %
We wrześniu miałam być w Katowicach w przychodni okulistycznej, ale teraz nie wiem, czy nie będę musiała przesunąć terminu, ponieważ okulista może zaczekać, a te babskie sprawy nie
pysznogłówka od Ani - Zielona_Ania
szkarłatka amerykańska od Oli - aleksandra odwazna
I kujące piękności: mikołajek, przegorzan, szczeć draperska
i kawałek ogrodu
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
HALINKO ,u Ciebie ,jak zwykle ,same śliczności . :P
Dbaj o siebie ,zdrówka życzę.
Dbaj o siebie ,zdrówka życzę.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Halinko , trzymaj się i myśl pozytywnie
Jak roślinki zostawisz w spokoju na jakiś czas to im też to na zdrowie wyjdzie.
Pięknie kwitła tojeść orszelinowa , krwawnik kichawiec i wilczomlecz też.
Jak roślinki zostawisz w spokoju na jakiś czas to im też to na zdrowie wyjdzie.
Pięknie kwitła tojeść orszelinowa , krwawnik kichawiec i wilczomlecz też.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Halinko,czyżby na ostatnim zdjęciu na pierwszym planie tak pięknie prezentuje się perukowiec?
Życzę zdrówka i samych dobrych wieści
Życzę zdrówka i samych dobrych wieści
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
HALINKO piękności pokazujesz, perukowiec śliczny
zdrówka życzę , na pewno będzie wszystko ok , trzymam kciuki
pozdrawiam serdecznie
zdrówka życzę , na pewno będzie wszystko ok , trzymam kciuki
pozdrawiam serdecznie
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Halinko Dawno do Ciebie nie zaglądałem. Podziwiam ismenę. U mnie nie zakwitła. Perukowiec Twój imponujący
Zakwitła mi ożanka od Ciebie. Bardzo oryginalna roślina
Zakwitła mi ożanka od Ciebie. Bardzo oryginalna roślina
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Halinko, ten kawałek ogrodu najpiękniejszy
Zdrówka Ci życzę i trzymam kciuki
Zdrówka Ci życzę i trzymam kciuki
- HalinaK
Kochani dziękuję
Danusiu - dwostr tak, to jest perukowiec zielonolistny, mam jeszcze bordowolistny
a mam zamiar jeszcze dokupić żółtolistny 'Golden Spirit' - jest cudny
Już sierpień
SIERPIEŃ- to pełnia lata; obficie kwitną kwiaty letnie, z których wiele nadaje się do tworzenia bukietów.
W sierpniu z reguły dopisuje pogoda, a więc w pełni można korzystać z uroków posiadania ogrodu, ale też nie należy zapominać o ogrodzie przed wyjazdem urlopowym.
Sierpień to też miesiąc, w którym każdy ogrodnik ma wiele zajęć. Należy w tym czasie regularnie podlewać i nawozić rośliny - zwłaszcza w czasie suszy i upałów. Dotyczy to również trawnika, który nie powinien być koszony zbyt nisko, by nie dopuścić do jego wysuszenia.
Jeśli zamiast trawnika założyliśmy łąkę kwiatową to można ją w tym miesiącu skosić.
Zabiegi pielęgnacyjne na rabatach polegają na spulchnianiu ziemi oraz odchwaszczaniu i podlewaniu tych roślin, które tego potrzebują.
Należy usuwać przekwitające kwiaty róż i bylin aby pobudzić je do dalszego kwitnięcia.
Przekwitłe pędy lawendy przyciąć.
Jednoroczne kwiaty letnie mogą być raz zasilone, natomiast pod koniec sierpnia przestaje się nawozić byliny.
Inne prace, które przeprowadza się w sierpniu:
- rozłożenie pod drzewami warstwy kompostu o grubości od 1 do 2 cm. lub wysiew nawozów zielonych takich jak np. gryka, rzepak, wyka.
- wysadzić na stałe miejsce rośliny dwuletnie,
- przyciąć żywopłoty liściaste,
- przeprowadzić po zebraniu owoców letnie cięcie krzewów jagodowych takich jak porzeczki, agrest, maliny czy jeżyny oraz drzew pestkowych takich jak morele, brzoskwinie czy śliwki,
- sadzenie drzew i krzewów iglastych i wiecznie zielonych - II połowa miesiąca,
- wysadzić wcześnie kwitnące byliny oraz cebulki szachownicy cesarskiej, narcyzy, krokusów, przebiśniegów, bulw lilii białej, kosaćców bródkowych czy pustynnika - na przełomie sierpnia i września,
- pobieranie i ukorzenianie sadzonek krzewów wiecznie zielonych i innych np. berberysow czy szczodrzeńca,
- zbiór nasion kwiatów jednorocznych i bylin.
Kwiaty kwitnące w sierpniu : malwy, ostróżki, powoje, liliowce, czarnuszka damasceńska, lobelie, aksamitki, nagietki, maciejka, liatria kłosowa, rozchodniki, nasturcje, astry chińskie, dalie, begonie, cynie wytworne, kosmosy, lwie paszcze, dzielżany, floksy wiechowate, krwawniki, nachyłki, pysznogłówki, rudbekie.
Krzewy kwitnące w sierpniu : róże, hortensje, budleja Davida, dziurawiec kielichowaty.
W lipcu i sierpniu bardzo efektownie wyglądają perukowce o puszystych różowych lub bordowych owocostanach i czerwonych liściach.
Pnącza kwitnące w sierpniu : clematisy, fasola ozdobna, wilce.
Drzewa kwitnące w sierpniu : sumak octowiec.
Informacje ściągnięte z @
Danusiu - dwostr tak, to jest perukowiec zielonolistny, mam jeszcze bordowolistny
a mam zamiar jeszcze dokupić żółtolistny 'Golden Spirit' - jest cudny
Już sierpień
SIERPIEŃ- to pełnia lata; obficie kwitną kwiaty letnie, z których wiele nadaje się do tworzenia bukietów.
W sierpniu z reguły dopisuje pogoda, a więc w pełni można korzystać z uroków posiadania ogrodu, ale też nie należy zapominać o ogrodzie przed wyjazdem urlopowym.
Sierpień to też miesiąc, w którym każdy ogrodnik ma wiele zajęć. Należy w tym czasie regularnie podlewać i nawozić rośliny - zwłaszcza w czasie suszy i upałów. Dotyczy to również trawnika, który nie powinien być koszony zbyt nisko, by nie dopuścić do jego wysuszenia.
Jeśli zamiast trawnika założyliśmy łąkę kwiatową to można ją w tym miesiącu skosić.
Zabiegi pielęgnacyjne na rabatach polegają na spulchnianiu ziemi oraz odchwaszczaniu i podlewaniu tych roślin, które tego potrzebują.
Należy usuwać przekwitające kwiaty róż i bylin aby pobudzić je do dalszego kwitnięcia.
Przekwitłe pędy lawendy przyciąć.
Jednoroczne kwiaty letnie mogą być raz zasilone, natomiast pod koniec sierpnia przestaje się nawozić byliny.
Inne prace, które przeprowadza się w sierpniu:
- rozłożenie pod drzewami warstwy kompostu o grubości od 1 do 2 cm. lub wysiew nawozów zielonych takich jak np. gryka, rzepak, wyka.
- wysadzić na stałe miejsce rośliny dwuletnie,
- przyciąć żywopłoty liściaste,
- przeprowadzić po zebraniu owoców letnie cięcie krzewów jagodowych takich jak porzeczki, agrest, maliny czy jeżyny oraz drzew pestkowych takich jak morele, brzoskwinie czy śliwki,
- sadzenie drzew i krzewów iglastych i wiecznie zielonych - II połowa miesiąca,
- wysadzić wcześnie kwitnące byliny oraz cebulki szachownicy cesarskiej, narcyzy, krokusów, przebiśniegów, bulw lilii białej, kosaćców bródkowych czy pustynnika - na przełomie sierpnia i września,
- pobieranie i ukorzenianie sadzonek krzewów wiecznie zielonych i innych np. berberysow czy szczodrzeńca,
- zbiór nasion kwiatów jednorocznych i bylin.
Kwiaty kwitnące w sierpniu : malwy, ostróżki, powoje, liliowce, czarnuszka damasceńska, lobelie, aksamitki, nagietki, maciejka, liatria kłosowa, rozchodniki, nasturcje, astry chińskie, dalie, begonie, cynie wytworne, kosmosy, lwie paszcze, dzielżany, floksy wiechowate, krwawniki, nachyłki, pysznogłówki, rudbekie.
Krzewy kwitnące w sierpniu : róże, hortensje, budleja Davida, dziurawiec kielichowaty.
W lipcu i sierpniu bardzo efektownie wyglądają perukowce o puszystych różowych lub bordowych owocostanach i czerwonych liściach.
Pnącza kwitnące w sierpniu : clematisy, fasola ozdobna, wilce.
Drzewa kwitnące w sierpniu : sumak octowiec.
Informacje ściągnięte z @
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Halinko dzięki za przypomnienie co należy w sierpniu z robić , ale mi się nic nie chce
Czy u Ciebie też woda lała się z gór
Czy u Ciebie też woda lała się z gór
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Halinko zawsze nam przypominasz co należy w danym miesiącu robić, jesteś naszą encyklopedią - dzięki nie muszę szukać po necie wystarczy wejść do Ciebie , perukowce piękne
pozdrawiam cieplutko
pozdrawiam cieplutko
- HalinaK