Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Dlaczego pan urzędnik ma decydować, lub nie o wycięciu?
Ale czy urzędnik w gminie decyduje? On przyjmuje wniosek, sprawdza prawidłowość i daje stempel na dowód, że wszystko w porządku.
tylko właśnie o biurokracje, o to wieczne przekonanie władzy, że obywatel to zawsze oszuka, zakombinuje, ukradnie i wcale nie chce tych swoich chorych drzew usunąć, tylko wyciąć w pień całe osiedle i jeszcze tym zahandlować.
Ano właśnie, w mojej okolicy taki obywatel siedzi za wycięcie z pień wszystkich niemal drzew z szerokiego pasa wzdłuż gminnej drogi. Wyciął i zahandlował. I nic tego nie odwróci, bo drzewa rosną o wiele wolniej, niż się je wycina...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak się "przysłuchuje" rozmowie i wyrażę swoje zdanie...
Nie wiem jak jest za granicą ale skoro gmina ustala plan zagospodarowania i są tam zaznaczone działki budowlane to już jest podstawa do zarządzania drzewami znajdującymi się na takiej działce. Czy nie mogło by tak być ? I to urzędnicy decydują gdzie mają być drzewa a gdzie nie.
A przez te nasze głupie ekologiczne przepisy nigdy nie posadze iglaka typu świerk przed domem! I na pewno wiele osób tak postąpi znając przepisy. Bo kupie drzewko za własne pieniążki, będe o nie dbał, podlewał, pielęgnował... aż zasłoni mi okna i przydało by się wyciąć i posadzić nowe mniejsze lub kilka innych jeszcze na mojej działce.
Więc będe musiał się prosić urzędnika czy mogę tak postąpić na własnej działce, drzewku... j/w

Oczywiście przykład Nalewki jest niedopuszczalny ale ... to co napisałem na początku.
A taki dąbek, też bardzo mi się podoba ale nie wytnę go jak urośnie na tyle że nie dostane opryskiwaczem bo nie...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Space99 pewnie by mogło, włącznie z planowaniem spójnej architektury i pewnych wytycznych co do zewnętrznego wyglądu budynków jak to jest w niektórych krajach, ale wtedy z kolei byłoby wielkie halo, że narodowi mówią jak i gdzie ma sadzić/budować/itp.
Jeszcze inaczej do tego podchodząć, można by odgórnie wydać zakaz sadzenia na działkach budowlanych drzew wyższych niż 2-3metry np, bo mogą zacieniać sąsiadowi, oraz nakaz kasowania wszystkich drzew do płaskiego gruntu w momencie gdy działka staje się budowlaną. Albo wszystkich drzew/krzaków przy drogach bo moga "być przyczyną nieszczęścia" - właśnie roślinność a nie to jak kto jeździ. Nie wiem czy to tak super. Ogólnie szczerze mówiąc nie wiem czemu te pozwolenia to taki problem przecież chodzi o to żeby nie wycinać nielegalnie a nie żeby w ogóle nie wycinać, Nalewka moim zdaniem mówi dobrze, że urzędnik nie decyduje o wycięciu tylko rozpatruje wniosek. Na ogół z rozsądkiem, a jeśli nie, cóż - zastanówmy sie kto wybiera ludzi do gminy, i czemu wybierają takich a nie innych.
telewy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2010, o 09:59

Post »

bartecb pisze:Tomku i Ewiwo
Nie róbta ludkowie jaj że drzewa nie było. W dobie wielkiego brata są zdjęcia satelitarne i mogą być straszne problemy jeżeli jakiś nadgorliwiec trafi na nie lub będzie chciał znaleźć dziurę w całym. Ponieważ działka jest nieogrodzona ktoś wlazł i ukradł a widział bo było wykarczowane ot tyle...
Pozdrawiam
Popytałem tu i tam min. osobę co wydaje takie zezwolenia i jak się okazuje wszyscy radzą, aby nie przyznawać się do wycięcia dębu ale do wycięcia gruszki. Jak się dowiedziałem, policja która przyjechała sfotografowała tylko pniak z korzeniami, który nawiasem leżał już na przyczepie i wcale nie podeszli do miejsca gdzie drzewo rosło. Obecnie działka jest posprzątana i śladów żadnych już nie ma. Co do zdjęć satelitarnych to jednak pieśń przyszłości, bo na ich podstawie nikt nie oceni czy była to gruszka, śliwka czy dąb, a tym bardziej czy miało 5 lat czy 10. Nawiasem na razie jest cicho, więc nie wiem czy coś z tym będzie się w ogóle działo. Być może policja spisała notatkę i tyle, podobno ten życzliwy sąsiad jest im bardzo znany, bo o byle co wzywa policję. Podobno jak rok temu utwardzali i podnosili drogę to też ich wzywał, bo mu się to nie podobało, więc mają go generalnie dosyć.
Pozdrawiam
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

Telewy- jestem zdziwiona tym co piszesz... Za moim płotem facet wyciął na swojej działce 75 drzew- głównie sosny i brzozy. Drzewa pojawiały się tam od 1992 roku, jak zaprzestano kosić pole. Gmina, która dowiedziała się o całej sprawie wezwała dendrologa i wyceniła drzewka na duuuża kasę...A zostały tylko pieńki. Teraz chyba przyjdzie do sprzedaży pola, żeby zapłacić karę...
A teledetekcja ma się obecnie całkiem dobrze.
pzd
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31

Post »

Jeśli dobrze rozumiem, to na wycięcie drzew rosnących na "gruncie ornym" też trzeba mieć zezwolenie, nawet jeśli są to niewielkie samosiejki? A co, jeżeli zamiast wycinać, takie drzewko wykopiemy i przesadzimy w bardziej odpowiednie miejsce?
Beaty
50p
50p

Post »

_Natalia_- w ustawie o ochronie przyrody grunty orne nie są wyłaczone z obowiązku uzyskania zezwolenia na wycięcie drzew. Wycinasz co chcesz jak nie ma dziesięciu lat.
Rozumiem, że masz tzw.zadrzewienia, czyli zamiar wycięcia drzew zgłaszasz do Urzędu Gminy i po otrzymaniu zgody porządkujesz swój grunt rolny.
Jako osoba fizyczna za decyzję zezwalającą na usunięcie drzew z zadrzewień nie ponosisz opłat.
Jako uzasadnienie podaj potrzebę doprowadzenia gruntu rolnego do właściwej kultury rolnej.
Z przesadzaniem bym się nie bawiła- uschnąć może, a drzewo musi być w formie przez kilka lat.
pzd
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Beaty pisze:Wycinasz co chcesz jak nie ma dziesięciu lat(...)
Edit: faktycznie już od 10-ciu :oops:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Co z tego , że są przepisy odnośnie wycinania drzew, a co z oszpecaniem? Znajomy podkrzesał piękny zdrowy, ponad 20 letni cyprysik na wys.10 m tak, ze został sam czubek na palu.Musiał zrobić użytek ze swojej piły spalinowej, a widocznie nie miał innej możliwości.A szkodliwe ogławianie, bardzo modne ostatnimi czasy? Często to urzędnicy wydają decyzje o takim niszczeniu drzew.
Beaty
50p
50p

Post »

Łysy- czy według Ciebie zmiana zmiana art. 83 ust. 6 pkt 4 nie weszła jeszcze w życie?

Selli7- dodano art. 82 ust. 1a i to jest optymistyczne
pzd

np. tu można poczytać http://www.architeon.pl/index.php/wiado ... drzew.html
Łysy
200p
200p

Post »

Beaty pisze:Łysy- czy według Ciebie zmiana(...)
Mój błąd, już sobie wbiłem do głowy, że to od 20 lipca obowiązuje ;:14
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31

Post »

Beaty pisze:_Natalia_- w ustawie o ochronie przyrody grunty orne nie są wyłaczone z obowiązku uzyskania zezwolenia na wycięcie drzew. Wycinasz co chcesz jak nie ma dziesięciu lat.
Rozumiem, że masz tzw.zadrzewienia, czyli zamiar wycięcia drzew zgłaszasz do Urzędu Gminy i po otrzymaniu zgody porządkujesz swój grunt rolny.
Jako uzasadnienie podaj potrzebę doprowadzenia gruntu rolnego do właściwej kultury rolnej.
Dzięki! Działka nie była użytkowana od... nie wiem kiedy, w związku z tym wiek drzewek jest nieznany :) . Zakładam, że nie mają jednak więcej niż 10 lat, bo bieganie po urzędach po to, żeby uzyskać pozwolenie na wycięcie tych patyków (z pola)wydaje mi się jednak czynnością nieco groteskową.
W tym miejscu nasuwa mi się kolejne pytanie: jak według prawa liczy się wiek drzewa? Od momentu wykiełkowania siewki, czy od momentu wsadzenia sadzonki?
No i jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie: czy prawo definiuje różnicę pomiędzy drzewem a krzewem? (Ach, te meandry sprawiedliwości :wink: )

Pozdrawiam!
Pozdrawiam
- Natalia
Łysy
200p
200p

Post »

_Natalia_ pisze: czy od momentu wsadzenia sadzonki?
Często sadzimy drzewka 2-3 letnie, ale na szkółkach zadrzewieniowych można kupić drzewa starsze, np. 10-letnie.

Liczy się wiek biologiczny, a nie rok posadzenia :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”