Fasolnik chiński
Re: Fasolnik chiński.
Może smak potrawy zależy od sposobu przyżądzenia.A może od odmiany.Mój
fasolnik miał czarne nasiona.Nieraz był gotowany razem z fasolką i było wszystko
w porządku.
fasolnik miał czarne nasiona.Nieraz był gotowany razem z fasolką i było wszystko
w porządku.
Re: Fasolnik chiński.
Witam.
Dziękuję za tak liczne wypowiedzi.
Myślę,że rozumiem "o co biega" i Swagmanowi i Mirzanowi.
Dla mnie są warzywa o określonym smaku np.:pomidor(prawdziwy),papryka czy ogórek choć w tym przypadku to głównie zapach.Są też warzywa o smaku "bezpłciowym"czyli takim nijakim np.: wspomniany bakłażan,cukinia z wody,awokado.Ilekroć w rozmowie kulinarnej mówię miłośnikowi awokado,że dla mnie ono nie ma smaku..nastepuje protest i chęć tłumaczenia jakie to awokado zdrowe i pyszne.....zdrowe?pewnie tak,pyszne...na pewno nie.
I myślę,że Swagman ma zbliżone do mego poczucie smaku,a Mirzan lubi awokado .
Ja mimo to chętnie jadam młodą cukinię z wody ...bo polana jest mocno przyrumienioną na maśle bułeczką.Podejrzewam,że i fasolnik da się zjeść w takiej postaci.W sumie to jemy fasolę szparagową tyczną odmiany Hilds Neckarongen(przepraszam za ewentualny błąd,ale nazwa kompletnie nie eksportowa),która to, ma dużo łagodniejszy smak jak klaszyczna szparagówka.Podejrzewam,że fasolnik będzie dla mnie bardziej "bezpłciowy".
Pozdrawiam ,Krzyś.
Dziękuję za tak liczne wypowiedzi.
Myślę,że rozumiem "o co biega" i Swagmanowi i Mirzanowi.
Dla mnie są warzywa o określonym smaku np.:pomidor(prawdziwy),papryka czy ogórek choć w tym przypadku to głównie zapach.Są też warzywa o smaku "bezpłciowym"czyli takim nijakim np.: wspomniany bakłażan,cukinia z wody,awokado.Ilekroć w rozmowie kulinarnej mówię miłośnikowi awokado,że dla mnie ono nie ma smaku..nastepuje protest i chęć tłumaczenia jakie to awokado zdrowe i pyszne.....zdrowe?pewnie tak,pyszne...na pewno nie.
I myślę,że Swagman ma zbliżone do mego poczucie smaku,a Mirzan lubi awokado .
Ja mimo to chętnie jadam młodą cukinię z wody ...bo polana jest mocno przyrumienioną na maśle bułeczką.Podejrzewam,że i fasolnik da się zjeść w takiej postaci.W sumie to jemy fasolę szparagową tyczną odmiany Hilds Neckarongen(przepraszam za ewentualny błąd,ale nazwa kompletnie nie eksportowa),która to, ma dużo łagodniejszy smak jak klaszyczna szparagówka.Podejrzewam,że fasolnik będzie dla mnie bardziej "bezpłciowy".
Pozdrawiam ,Krzyś.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 893
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ponidzie
Re: Fasolnik chiński.
Mirzan Ty gotowałeś tego fasolnika razem z fasolką to może on Ci "przeszedł" tym odwarem z fasoli i dlatego jak fasolka smakował. A z tą bułeczka zarumienioną na maśle to to się nie liczy tak samo jak nie liczą się bakłażany faszerowane papryką i mięskiem . moja teoria jest taka ze najpaskudniejsze zielsko da się zeżreć o ile wystarczająco dużo mięsa w tym będzie. Kiedyś moja mama zrobila leczo z niby słodkiej papryki ale ta papryka okazała się być ździebko ostra ale dałem radę cały garnek opędzić ale wszyscy pękali ze śmiechu bo mi do talerza tej cudownej potrawy wychodziło 5 herbat i pół bochenka chleba
Re: Fasolnik chiński.
Witam.
To jednak mój gust kulinarny różni się od Swagdamowego bardziej niż myślałem co dobrze rokuje dla fasolnika.
To tyle,swoją opinią podzielę się po degustacji w przyszłym sezonie.
To jednak mój gust kulinarny różni się od Swagdamowego bardziej niż myślałem co dobrze rokuje dla fasolnika.
To tyle,swoją opinią podzielę się po degustacji w przyszłym sezonie.
Re: Fasolnik chiński.
Czy ten fasolnik chiński to jest to samo co fasolka szparagowa metrowa :
Nowa włoska odmiana, którą można także uprawiać w naszych warunkach! Fasolka bezwłóknista, niezwykle smaczna i nadaje się do jedzenia w całości po ugotowaniu. Odmiana wczesno średnia, 160/180 cm wysoka, obfita, dobrej produkcji. Odmiana pnąca, do uprawy przy podporach. Strąki bardzo długie (nawet do 80 ? 100 cm), okrągłe i cienkie. Zbiór przed dojrzewaniem końcowym.
WARUNKI UPRAWY
Sposób postępowania i zabiegi pielęgnacyjne jak przy uprawie tradycyjnej fasoli. Wysiew nasion w maju, czerwcu.
Z uwagi na wymagania cieplne można uprawiać pod osłonami, natomiast w gruncie w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.
ZASTOSOWANIE
Wspaniała do jedzenia! Strąki są bardzo smaczne jak każda fasolka szparagowa, są bezwłókniste i można je spożywać w całości po ugotowaniu jako warzywne spaghetti, lub pokrojone w kawałki. Można ją także traktować jako dekorację i zrobić z niej warkocz lub zawiązać supeł.
Opakowanie zawiera 100g nasion.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Fasolnik chiński.
Na moje oko to jest właśnie fasolnik.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2810
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Fasolnik chiński.
tak to to samo ;)
Re: Fasolnik chiński.
Warto poświęcić metr kwadrarowy namiotu na wypróbowanie.Natomiast nie warto
siać fasoli egipskiej,czy jak się to nazywa.Musi chyba rosnąć na równiku,aby było
dość ciepło.
siać fasoli egipskiej,czy jak się to nazywa.Musi chyba rosnąć na równiku,aby było
dość ciepło.
Re: Fasolnik chiński.
No to myślę że na wiosnę znajdę pod folią miejsce na 4-5 takich roślinek
Uwielbiam fasolkę z masełkiem i bułeczką
Uwielbiam fasolkę z masełkiem i bułeczką
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Fasolnik chiński.
Mój fasolnik chiński uprawiany w szklarni:
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Fasola szparagowa - fasolnik?
Ja posiałam kilka nasionek w szklarni. Roślina bardzo ekspansywna. Nie mieści się na wysokość szklarni,
Na razie nie ma fasolek, ale może się doczekam ;)
Na razie nie ma fasolek, ale może się doczekam ;)
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Fasola szparagowa - fasolnik?
Dziś doszukałam się w końcu strąków.
- Aisyrk
- 1000p
- Posty: 1195
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Fasola szparagowa - fasolnik?
Kiedyś posadziłam do gruntu, ale widocznie to są rośliny szklarniowe, bo po wykiełkowaniu niedługo padły.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."