"Mowa" chwastów.
Re: "Mowa" chwastów.
Starane 250 EC
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Serdeczne dzięki , na pewno wypróbuję
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem co moja gleba mówi mi poprzez "szczaw" ale ja już nie mam siły na wyciąganie długich korzeni.Mniszek jeszcze zniosę bo on wiosnę wskazuje .łatwiej sie wyrywa ,jest kolorowo a potem te dmuchawce.... ale szczaw mnie dobija.Czym go zwalczyć ?
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Ja też w tym roku już mam deszczy po uszy , dobrze radzą sobie tylko chwasty :
A chemia leży i czeka na koniec pory deszczowej
A chemia leży i czeka na koniec pory deszczowej
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Aszko, szczaw wskazuje na kwaśną ziemię. Ja prawie wytępiłam go jedynie cierpliwym pieleniem (na początku z wykopywaniem podziemnych kłączy). Wciąż się sieje, ale teraz już tylko usuwam młode rośliny i - jak zdążą wypuścić - płytko zakorzenione rozłogi.
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Witam. U mnie podagrycznik z którym wciąż przegrywam i mniszek-ale tego prawie polubiłam i przerabiam na miodek
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
witam,..
przeważnie macie na myśli likwidację chwastów na trawniku,... a co sądzicie o brzegach działki,. lub lub kątach przy ogrodzeniu, gdzie jest trudniejszy dostęp. Udało mi sié posadzić tam troché roślin okrywowych ,. czy rozchodników- nie jestem pewien nazwy, ot niewysoka roślinka z zielonymi listkami podobnymi jak na Wielkanoc do święconki,... kwitnie chyba na fioletowo ale krótko,..no i rozeszła mi sié ládnie w jednym miejscu,.. i prawie całkiem zapobiegła rozwojowi chwastów - kilka metrów kwadratowych,..
czy znacie jakieś które maja podobne cechy ,... rozchodzą sie ładnie,. i ładnie wyglądają?,.. pozdrowionka
przeważnie macie na myśli likwidację chwastów na trawniku,... a co sądzicie o brzegach działki,. lub lub kątach przy ogrodzeniu, gdzie jest trudniejszy dostęp. Udało mi sié posadzić tam troché roślin okrywowych ,. czy rozchodników- nie jestem pewien nazwy, ot niewysoka roślinka z zielonymi listkami podobnymi jak na Wielkanoc do święconki,... kwitnie chyba na fioletowo ale krótko,..no i rozeszła mi sié ládnie w jednym miejscu,.. i prawie całkiem zapobiegła rozwojowi chwastów - kilka metrów kwadratowych,..
czy znacie jakieś które maja podobne cechy ,... rozchodzą sie ładnie,. i ładnie wyglądają?,.. pozdrowionka
Pozdrawiam, Marek
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
Ja sadzę tojeść rozesłaną.Trochę trzeba uważać,aby za bardzo się nie rozrosła,ale łatwo się ja wyrywa.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Ni z tego, ni z owego pojawił się u mnie pod pienną porzeczką skrzyp. Już wyczytałam, że należy uregulowac stosunki wodne. Tylko co to właściwie znaczy? Podlewac mam więcej, czy co? Glebę mam raczej ciężką, gliniastą, wydawało mi się, że za sucho tam nie jest.
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta roślinka to pewnie barwinek, sądząc z opisu. U mnie dziadek nasadził tego w różnych niewyględnych miejscach no i rzeczywiście wszystko ładnie zaściela. I jeszcze stokrotki w ogrodzie ładnie się rozpleniły, taki gęsty dywanik z nich powstał.marko7 pisze:witam,..
- Katarzyna1969
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
Kasiu,skrzyp podobno lubi kwaśną glebę. Moją działkę otaczają z 2 stron rowy melioracyjne,ziemia jest wilgotna i ciężka i mam skrzypowisko.Wyrywam nadmiar,ale planuję "uzasadowić" ziemię choć trochę.A skrzyp nie jest przypadkiem pod ochroną?
Kaśka
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Pod ochroną jest skrzyp olbrzymi i skrzyp pstry, ale to rzadkie rośliny wilgotnych i mokrych środowisk. Skrzyp polny najczęściej zachwaszczający działki nie podlega żadnej ochronie.
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
To prawda że skrzyp lubi kwaśne ziemie . Trochę wapna i pomoże. Sprawdziłam