"Mowa" chwastów.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Mowa" chwastów.

Post »

Starane 250 EC
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Serdeczne dzięki , na pewno wypróbuję :!: :D :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Nie wiem co moja gleba mówi mi poprzez "szczaw" ale ja już nie mam siły na wyciąganie długich korzeni.Mniszek jeszcze zniosę bo on wiosnę wskazuje .łatwiej sie wyrywa ,jest kolorowo a potem te dmuchawce.... ale szczaw mnie dobija.Czym go zwalczyć ;:223 ;:223 ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Ja też w tym roku już mam deszczy po uszy , dobrze radzą sobie tylko chwasty :
Obrazek
A chemia leży i czeka na koniec pory deszczowej :(
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aszko, szczaw wskazuje na kwaśną ziemię. Ja prawie wytępiłam go jedynie cierpliwym pieleniem (na początku z wykopywaniem podziemnych kłączy). Wciąż się sieje, ale teraz już tylko usuwam młode rośliny i - jak zdążą wypuścić - płytko zakorzenione rozłogi.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witam. U mnie podagrycznik z którym wciąż przegrywam i mniszek-ale tego prawie polubiłam i przerabiam na miodek :lol:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Post »

witam,..
przeważnie macie na myśli likwidację chwastów na trawniku,... a co sądzicie o brzegach działki,. lub lub kątach przy ogrodzeniu, gdzie jest trudniejszy dostęp. Udało mi sié posadzić tam troché roślin okrywowych ,. czy rozchodników- nie jestem pewien nazwy, ot niewysoka roślinka z zielonymi listkami podobnymi jak na Wielkanoc do święconki,... kwitnie chyba na fioletowo ale krótko,..no i rozeszła mi sié ládnie w jednym miejscu,.. i prawie całkiem zapobiegła rozwojowi chwastów - kilka metrów kwadratowych,..
czy znacie jakieś które maja podobne cechy ,... rozchodzą sie ładnie,. i ładnie wyglądają?,.. pozdrowionka
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Ja sadzę tojeść rozesłaną.Trochę trzeba uważać,aby za bardzo się nie rozrosła,ale łatwo się ja wyrywa.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Ni z tego, ni z owego pojawił się u mnie pod pienną porzeczką skrzyp. Już wyczytałam, że należy uregulowac stosunki wodne. Tylko co to właściwie znaczy? :shock: Podlewac mam więcej, czy co? Glebę mam raczej ciężką, gliniastą, wydawało mi się, że za sucho tam nie jest.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marko7 pisze:witam,..
przeważnie macie na myśli likwidację chwastów na trawniku,... a co sądzicie o brzegach działki,. lub lub kątach przy ogrodzeniu, gdzie jest trudniejszy dostęp. Udało mi sié posadzić tam troché roślin okrywowych ,. czy rozchodników- nie jestem pewien nazwy, ot niewysoka roślinka z zielonymi listkami podobnymi jak na Wielkanoc do święconki,... kwitnie chyba na fioletowo ale krótko,..no i rozeszła mi sié ládnie w jednym miejscu,.. i prawie całkiem zapobiegła rozwojowi chwastów - kilka metrów kwadratowych,..
czy znacie jakieś które maja podobne cechy ,... rozchodzą sie ładnie,. i ładnie wyglądają?,.. pozdrowionka
Ta roślinka to pewnie barwinek, sądząc z opisu. U mnie dziadek nasadził tego w różnych niewyględnych miejscach no i rzeczywiście wszystko ładnie zaściela. I jeszcze stokrotki w ogrodzie ładnie się rozpleniły, taki gęsty dywanik z nich powstał.
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12

Post »

Kasiu,skrzyp podobno lubi kwaśną glebę. Moją działkę otaczają z 2 stron rowy melioracyjne,ziemia jest wilgotna i ciężka i mam skrzypowisko.Wyrywam nadmiar,ale planuję "uzasadowić" ziemię choć trochę.A skrzyp nie jest przypadkiem pod ochroną?
Kaśka
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Pod ochroną jest skrzyp olbrzymi i skrzyp pstry, ale to rzadkie rośliny wilgotnych i mokrych środowisk. Skrzyp polny najczęściej zachwaszczający działki nie podlega żadnej ochronie.
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

To prawda że skrzyp lubi kwaśne ziemie . Trochę wapna i pomoże. Sprawdziłam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”