Malusieńki mini-ogródeczek Miki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Malusieńki mini-ogródeczek Miki

Post »

Witam!

Za namową KaRo pokażę Wam moich kilka metrów ogródeczka :)
Przy Waszych pięknych ogrodach mój to jak mała rabatka :wink: Kilka metów mam przed domem i kilka za domem.
Zacznę od części - tarasowej.
Na początku kwietnia założyłam - jak to brzmi :wink: mój ogródek. Większośc roślin dostałam dlatego nie jest to ogródek w jakiś sposób zaplanowany.
Ponieważ jestem bardzo ograniczona miejscem krzewy, które posadziłam zamierzam mocno przycinac.
Na początek pokażę zdjęcia przed moim wyjazdem. Taki ogródeczek zostawiłam na pół roku pod opieką znajomych.
Po powrocie nie poznałam tego miejsca - kompletna dzicz. Chwasty olbrzymy, krzewy połamane, powyginane. Wiele roślinek zginęło. Pnące róże w ogóle nie poszły w górę. Jedna miała jeden pęd i nie kwitła. Teraz żałuję, że nie zrobiłam fotek...ale po prostu rzuciłam się na ten gąszcz i plewiłam, plewiłam i plewiłam.

Oto moja częśc ogródeczka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam też pytanko. Na trzeciej fotce, po obu stronach trzmieliny rosną dwa krzaczki. Nie wiem jak się nazywają. Teraz są już wysokie i mają czerwone gałązki. Zrobię fotkę i postaram się wrzucic.
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

Oto ten krzew teraz:

Obrazek
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Miko!
Ogródeczek zapowiada się bardzo ładnie. Porobiłaś świetne rabatki swoim roślinkom. Wszystko takie dopieszczone, wypielęgnowane. Bardzo ładnie.
Obrazek
A co do tej roślinki w drugim poście to wydaje mi się, że to dereń biały.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pięknie! :D
Dziękuję ,że dałaś sie namówić.
Lubimy bywać w naszych ogródeczkach a nawet domach na parapetach :D
Zobaczysz ile za chwile będziesz mieć gości na swoim tarasie gotowych dzielić sie z Toba doświadczeniami.
Na prawdę ciesze sie ,że dołączyłaś do nas.

Ten krzew to dereń ,Cornus alba "Sibirica".
Rośnie szybko i bardzo mocno ,ale jednocześnie nadaje się do bardzo silnego cięcia.
Ozdobne zimą pędy ,wiosną możesz ciąć nawet przy ziemi i tak każdego roku,dzięki czemu będziesz mogła go hodować,bo inaczej zarośnie Ci Twój ogródek.
Widzę jednak,że wiesz jak postępować z krzewami w swoim ogródku więć z przyjemnością będę Cię odwiedzać.Pozdrawiam serdecznie Miko :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miko, to fantastyczna sprawa że pokazałaś nam twój mini ogródeczek. Będę wpadać tu do ciebie i obserwować jak rosną twoje roślinki. Bardzo ładna ta twoja rabatka. Pozdrawiam Magda ;:50 ;:50 ;:50
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładnie zaczyna się :) więc życzę powodzenia w pracach w swoim mini ogródku - i może warto by było byś zapatrywała się w krzewy mniaturowe które nie osiagają dużych rozmiarów
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Witaj Miko :D bardzo ładne rabatki, ciekawe nasadzenia a że małe to nic , ważne że Twoje własne i tak jak ja będziesz je podgladać z dnia na dzień czy już urosły :wink: Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

Wiolu i KaRo bardzo dziękuję za "rozpoznanie" :wink: , już zapisane.
Jesteście wszyscy bardzo mili, dziękuję za tak miłe i ciepłe przyjęcie.
Karolu na pewno wezmę pod uwagę twoją sugestię codo miniaturek. Te roślinki , które teraz posiadam - dostałam i z wielką radością je przyjełam i posadziłam :D Tak jak pisałam zamierzam pilnowac, żeby za bardzo się nie rozrosły. Chciałabym troszkę zieleni widziec na płocie :wink:

Przedstawiam kolejne zdjęcia. Tak wyglądał ogródek we wrześniu po długim pieleniu. Częśc roślinek zginęła. Posadziłam więc jednego ognika, chryzantemki i hebe. Pędy Derenia związałam do góry, przyciełam bo leżały na ziemi i korzonki wypuszczały. To samo zrobiłam z Forsycjami, w przyszłości chcę uformowac z nich kule.
Nie wyglądało to najlepiej ale i tak o niebo lepiej po tym co zastałam po przyjeździe.

To trochę nie najlepszy czas na "inaugurację" mojej rabatki....brak jest kwiatów..a ja zamierzam miec tutaj dużo kwiatów. Poczekajcie do wiosny :wink: :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Słyszałaś, Miko, takie powiedzenie: "małe jest ładne"... :D Mimo, że malutki, bardzo ładny jest Twój ogródek. A dzięki temu, że mały, będzie Ci łatwiej starannie go pielęgnować. Gratuluję dobrych początków i życzę powodzenia! :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj ! Niektórzy mówią nawet, że " małe jest piękne :D ". Ale o jak " małym " rozmawiamy ? Jaka to powierzchnia?
To co pokazałaś jest świeże , zadbane i dopieszczone. Rzeczywiście przy małej powierzchni konieczne będzie silne cięcie krzewów- zresztą większości bardzo dobrze to robi. Pomyśl też o tym, by pójść " w górę" , tzn. przy ogrodzeniu posadź bluszcze, pnące róże , clematisy...gdy się nieco rozrosną zyskasz piękne , wielobarwne tło dla krzewów i kwiatów, o których mówiłaś . Życzę wielu ogrodniczych sukcesów :D :D :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Ewelina pisze:Witaj ! Niektórzy mówią nawet, że " małe jest piękne :D ".

Oj tak, tak! :lol: :lol: :lol: Wiedziałam, że coś przekręciłam... :oops:

A i z propozycjami Ewelinki również się całkowicie zgadzam. :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Fajnie że także Ty przedstawiasz swój ogródeczek, a roślinek na pewno przybędzie. To pewne
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

Wiem,że małe jest piękne :D bo sama jestem mała :wink:

Jeżeli chodzi o powierzchnię, to szerokośc segmentu to ponad 7 metrów, odległośc od domu do płotu chyba też coś koło tego. Jak widzicie większośc to trawnik...w przyszłości chcemy zrobic jakis mały tarasik.

Oczywiście bardzo chcę "zazielenic" górną częśc płotu. W prawej części rabatki rosną winogrona...niestety też marniutkie, mam nadzieję że w przyszłym roku odbiją. Mam również dwie róże pnące...rosnące niedaleko forsycji. Pisałam już wcześniej, że wśród gąszczu chwastów jedna w ogóle nie urosła a druga ma jeden pęd.
I mam pytanko: czy róże pnące też trzeba przysypac kopczykiem? :?:
Lewa strona płotu rabatki już zaczyna zarastac winobluszczem.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”