Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
U mnie pojawiły się podobne plamki, zażółcenia i profilaktycznie opryskałam pomidory preparatem Tanos 50WG. U mnie nie ma problemu z zakupem tego środka, jest nawet w opakowaniach 6 i 50g
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Wygląda to na bakteryjną cętkowatość pomidora . W razie gdyby na wierzchniej stronie liścia pojawiły się koncentryczne plamy byłby to wirus brązowej plamistości liści pomidora , bardzo groźna choroba . Kłania się oprysk którymś ze środków miedziowych na przemian z Bioseptem albo Grevitem . Choroby nie zwalczy , ale ograniczy rozwój i zapobiegnie przeniesieniu na zdrowe jeszcze pomidory . Z porażonych roslin nie zbieraj nasion .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jasny gwint, zawsze coś się przyplącze
Dotąd przyskałem głównie mlekiem, jutro więc biosept albo miedzian pójdzie do boju, oberwę też te chore liście. Na razie widziałem infekcje na karłowych, oby to się nie przeniosło na wysokie z których zbieram nasiona.. Dzięki za diagnozę
Dotąd przyskałem głównie mlekiem, jutro więc biosept albo miedzian pójdzie do boju, oberwę też te chore liście. Na razie widziałem infekcje na karłowych, oby to się nie przeniosło na wysokie z których zbieram nasiona.. Dzięki za diagnozę
Pozdrawiam, Maciek.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
mi wydaje się że to szara pleśń
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
W takim razie, jeśli by to była szara pleśń, to Acrobat z tego co mi wiadomo nie działa na szarą pleśń... więc miałbym zrobic jeszcze jakiś inny oprysk (czym jak co?), czy po prostu oberwać ten liść, bo na razie zauwazyłem na jednym tylko i dać sobie spokój z opryskami na razie? Co mówicie?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
szara pleśń rozwija się w całej roślinie i teraz wystarczy sprzyjające warunki i pójdzie na owoce lub łodygę. Można ograniczyć azot i żeby rośliny były suche.A środków jest dużo i zależy ,co chcemy jeść, bo zawsze coś pozostanie w owocu.
pozdrawiam Ludwik
No więc własnie nie chciałbym zeby przeszło to na łodygi i owoce, dlatego myślałem nad opryskiem... z tego co doczytałem na forum to na szara pleśń w tej fazie najlepszy jest topsin, co mówicie zrobić jeszcze jeden oprysk topsinem, jak dziś było acrobatem na zarazę, czy poczekać?
Może Kozula też coś doradzi?
Może Kozula też coś doradzi?
babikto więcej niż pewne że to szara pleśń może oprysk i dobry ale spróbuj najpierw zerwać chore części liścia to powinno pomóc tylko ostrożnie aby nie poszło dalej zakażenie od topsinu na pewno będzie lepszy Mythos {2,5l środka na 500-700l wody)a karencja 7 dni
pozdrawiam Jo2020
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Zawsze należy oskubać co jest martwe , potem opryskać albo i nie . Swoich towarowych nigdy nie opryskuję przeciwko szarej , zawsze skubię , a jak nie zdążę to trochę zgnije . Za to mają mniej pozostałości po opryskach , co po iluś tam latach handlu ludziska sami wyczaili . Wszystkie nie zawiązane końcówki gron należy zawsze skracać , nie zawiązane kwiaty oberwać .Jeśli na roślinach będzie czysto , to i pleśń nie będzie się miała na czym rozmnażać . Jeśli jest mozliwość wyboru środka do oprysku przeciwko zarazie , można użyć Signum lub Tanosu , które również dziłają przeciwko szarej pleśni .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, proszę o zdiagnozowanie chorób na moich pomidorach.
http://img193.imageshack.us/img193/1562/dsc00732cx.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/2124/dsc00731h.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img193.imageshack.us/img193/1562/dsc00732cx.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/2124/dsc00731h.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Pamiętajcie o ogrodach...
Dziekuje wszystkim za informację... więc oberwałem "chorobę" i na razie poczekam, zobaczymy co będzie...
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę ekspertów od pomidorów, aby zerknęli na mój post i ewentualnie coś doradzili.
Pamiętajcie o ogrodach...