Więdnące Tuje
- bronzoletka
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sie 2009, o 22:25
Więdnące Tuje
Witam wszystkich.
Mam problem z trzema tujami, które posadziłam około miesiąc temu. Były z doniczki, ok 120 cm wzrostu. I już tydzień po posadzeniu widzę, że są "klapnięte", bez turgoru, jakby zwiędnięte i mają blady kolor. Ale nie brązowieją. Myślałam, że być może faktycznie mało mają wody, bo sadziłam je akurat w te straszliwe upały (35 stopni w Szczecinie). I podlewałam je intensywnie prawie codziennie. Upały przeszły, opady są większe lub mniejsze już od dłuższego czasu...a tuje jak były zwiędnięte tak są.
Co ciekawe jedna z nich jest taka na 2/3 swojej wysokości. Bo przy czubku jest jędrna i szmaragdowa.
Co mam zrobić? Czy to początek usychania?
Dzięki z góry za porady
Mam problem z trzema tujami, które posadziłam około miesiąc temu. Były z doniczki, ok 120 cm wzrostu. I już tydzień po posadzeniu widzę, że są "klapnięte", bez turgoru, jakby zwiędnięte i mają blady kolor. Ale nie brązowieją. Myślałam, że być może faktycznie mało mają wody, bo sadziłam je akurat w te straszliwe upały (35 stopni w Szczecinie). I podlewałam je intensywnie prawie codziennie. Upały przeszły, opady są większe lub mniejsze już od dłuższego czasu...a tuje jak były zwiędnięte tak są.
Co ciekawe jedna z nich jest taka na 2/3 swojej wysokości. Bo przy czubku jest jędrna i szmaragdowa.
Co mam zrobić? Czy to początek usychania?
Dzięki z góry za porady
- bronzoletka
- 10p - Początkujący
Re: Więdnące Tuje
Jeszcze chciałam dodać, że zdecydowałam się założyć nowy wątek, bo przekopując stare nie trafiłam na taki problem.
Większość postów dotyczyła żółknięcia tui. "Więdnięcia" nie mogłam znaleźć.
Większość postów dotyczyła żółknięcia tui. "Więdnięcia" nie mogłam znaleźć.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Witaj , może to być brak wody, a teraz jak zaczęło padać będą potrzebowały czasu aby naciągnąć wodę z wilgotnego podłoża. Jeśli były dobrze podlewane po posadzeniu to przez miesiąc (w tym okresie) powinny się zacząć korzenić. Objawy więdnięcia obserwujemy przy wysokich temperaturach i braku wody, w momencie gdy przeschnie bryła korzeniowa. (może jednak miały zbyt mało wody i bryła korzeniowa po posadzeniu przeschła). Woda to życie...
- bronzoletka
- 10p - Początkujący
Dziękuję za odpowiedź.
Dodała mi otuchy.
Dodała mi otuchy.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt: