Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska

Post »

Witaj weteran, Zaniepokojona Twoim postem, a w szczególności wątkiem o szkodliwości tego środka o którym pisze adasko powertowałam troche w internecie i znalazlam informację, że dla pieczarki okres karencji wynosi 3 dni..... i teraz sama już nie wiem, kupić czy nie kupić.... stosować czy nie..... Wycinek dotyczacy karencji poniżej....
Okres karencji: runo leśne ? 24 godziny, pieczarka, oberżyna ? 3 dni, pomidor, papryka, ogórek pod osłonami ? 7 dni, kapustne, ziemniak, chrzan ? 14 dni, owoce ziarnkowe, pestkowe i jagodowe ? 28 dni, zaprawianie nasion: cebula, marchew, fasola, ogórek ? nie dotyczy.

I co teraz robić? ;:223
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla dimilinu instrukcja stosowania
pieczarka
larwy muchówek.
Zalecana dawka: 1,5 ml środka na jeden m2 w 1-1,5 l wody.
Polewać lub opryskiwać grzędy w ciągu pierwszych 3 dni po nałożeniu okrywy (szczególnie dokładnie - brzeżne części półek). Środek stosować wyłącznie w określonym terminie.
A
więc dimilinu póżniej już nie stosuje się.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to nie jest szkodliwość dimilinu , ogólnie środków nieodpowiednio stosowanych.
Też znalazłem , że pieczarki trzy dni , ale jakoś nie idzie to w parze z terminem w jakim się go stosuje ,
przy pieczarkach zawsze był problem , grzyby tak łatwo nie pozbywając sie szkodliwych substancji :(
Ja niestety Ci nie poradze jaaki środek bo wypadłem z tematu :(
Bardzo dawno temu był nawet decis dopuszczony , a teraz to nie wiem i miał chyba dość krótki okres karencji
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06

Post »

witam, ale mi się dostało za chemię ;:223 spoko każdy z nas nie chce stosować chemii w swoich uprawach, ale bez tego to nie raz ciężko aby coś wyrosło, wiadomo idziesz do warzywniaka i sam nie wiesz co jesz. w pieczarkach bez chemii troszkę lipa, jak ktoś chce jeden czy góra dwa małe rzutu to spoko bez chemi ale jak ktoś chce jeszcze trzeci i super by było czwarty to bez chemii ciężko i to jeszcze takie upały były koło 30 stopni. ja dobierając nomolit nie poszedłem do pierwszego lepszego sklepu z opryskami tylko posiedziałem na necie poczytałem i jeszcze mam znajomego co ma takie uprawy, że sporą część dolnego śląska zaopatruje i sam mówi, że bez chemii troszkę słabo ale trzeba bardzo uważać, jak ktoś chce dla siebie to polecam na allegro jest zestaw cały zapakowany nawet z ziemią okrywową i wyjdzie pewnie z 5 kg. Robak pojawił mi się zaraz po pierwszym rzucie i wątpię czy jak bym nie dał nomolit uzbierał bym jeszcze z 30 kg razem na dzień dzisiejszy wyszło mi z 10 kostek jakies ok 50 kg czyli spoko :lol: a kolejne kostki juz w poniedziałek pozdrawia i życzę wszystkim powodzenia.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

adasko79 nie bierz tego co napisałem do siebie :) bardziej chodziło mi o uświadomienie, że z pieczarkami to nie tak jak z warzywami :) i masz całkowita racje co do chemii i właściwie wszelkich upraw, a w tym roku to już na pewno będziemy chemia faszerowani aż do przyszłego roku
Myślę , że ten znajomy najlepiej powinien wiedzieć jakie się środki używa i które maja krótka karencje, a najlepiej to niech ci da jakiś program ochrony z poprzedniego roku , albo go udostępni na chwile.

ten dymilin to ewidentnie jest zalecany w specyfikacji tylko po nałożeniu okrywy, a to prawie 3 tygodnie do zbiorów.
Sprawdźcie sobie ten decis , mam wrażenie , że na pewno był do pieczarek tez dopuszczony , teraz to nie wiem jak jest :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
gczyz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2010, o 10:30

Post »

Czy mogłbym również prosić o namiar na tą firmę od pieczarek?
mmnk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2010, o 10:27

Post »

Znjadziesz na str. 4
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Najprawdopodobniej w tym miesiącu w drugiej połowie pojadę po podłoże z wsianą grzybnią. Dla osób chętnych mogę tez kupić i wysłać.
Zaopatruje się u Kani w Piasku tzn tu :) http://www.kania.net.pl/
oo dla szukających fachowej informacji o pieczarkach polecam również http://www.kanmycel.pl/kontakt.php tam w zakładka info o uprawie i rasach , ale tylko kanmycel
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Cześć,
ja wstępnie pisze się na tą grzybnię. Daj jakiś namiar do siebie i szczegóły (cena, rozmiar podłoża itp) na mój mail: markpm@o2.pl
gczyz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2010, o 10:30

Post »

Ja rówież poprosze o szczegóły na priv.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Mój wója zbiera z 1 m2 ok 25 kg a 1 m2 to chyba 1 kostka i jedzie na 3 albo 4 rzuty , ale jakby chciał bez chemi to nie da rady .
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

kostka (nie wiem dokładnie , ale około 40x50) z wsiana grzybnia kosztuje około 7zł do tego koszt przesyłki , w zależności od wagi/ilości kostek - dwadzieścia parę do trzydziestu zł poczta polska ( za 30 powinny się zmieścić 4 kostki
faro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2010, o 12:41

Post »

Jeśli oferta jest nadal aktualna to jrestem zainteresowany :)
Nie mogę wysłać wiadomości na pw jako nowy użytkownik, byłbym wdzieczny gdyby odewał się Pan na emaila lucasfarys@o2.pl czy oferta jest nadal aktualna oraz numer konta na który przelać Panu kasę
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06

Post »

o widzę duże zainteresownie pieczarkami i kostkami. Polecam ja zacząłem jakieś 4 miesiące temu i całkiem całkierm jak na dzień dzisiejszy mi wychodzi, może nie zbieram koło 25 kg z 1m2 jak ktoś pisał ale troszkę mniej polecam i pozdrawiam
faro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2010, o 12:41

Post »

adasko79 gdzie kupujesz grzybnię? Ja kupiłem na allegro jedną kostkę, ale zapłaciłem za nią 30 żł, chyba trochę przepłaciłem
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”