Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Agnieszka T
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia - choroby

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
W kwietniu tego roku stałam się szczęśliwą posiadaczką magnolii. Do czerwca roślinka wypuszczała zdrowe listki, jednak pod koniec tego miesiąca zaczęło się z nimi dziać coś niepokojącego.
Przejrzałam fora internetowe w poszukiwaniu odpowiedzi, co może dolegać mojej magnolii i wnioskując z opisów ? uznałam, że moja magnolia została opanowana przez grzyb. Zakupiłam więc Topsin M 500 S.C. i opryskałam roślinkę 2 tygodnie temu.
Niestety, nie widać żadnych efektów ? obawiam się, że z moją magnolią jest coraz gorzej.
Magnolia stoi na balkonie od strony północnej, padają na nią promienie słoneczne rano i pod wieczór, podlewam ją niewielkimi ilościami wody przefiltrowanej i mineralizowanej 2x w tygodniu ? chyba, że pada akurat deszcz. Magnolia nie była przeze mnie przesadzana ? jest cały czas w tej samej doniczce, w której ją kupiłam. W załączeniu przedkładam zdjęcia liści roślinki, obrazujące chorobę i bardzo proszę o wszelkie podpowiedzi, cóż to za paskudztwo opanowało moją magnolię i jak z tym walczyć. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

kid-paddle
wg mnie to wszechobecne robactwo zwłaszcza chrząszcze, zrób oprysk chemią np Apacz 50 WG i powtórz po 2/3 tygodniach

Agnieszka - przede wszystkim posadź do gruntu,
to wygląda na bakteryjną plamistość, najlepszy chyba byłby miedzian, ale taż przyjrzyj się dokładnie, bo nie widać dokładnie na zdjęciu, czy to nie mączniak
kid-paddle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2010, o 19:50

Post »

Dzięki za rady, jutro nabędę stosowne chemikalia i zastosuję, z dobrym efektem, mam nadzieję :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

no to póki co, jeśli to nie ogromniaste drzewo, to wieczorem rozłóż kawał białej szmaty wokół pnia i potrząśnij drzewem, ale wiesz, przygotowania trzeba robić chodząc "na paluszkach" żeby paskudy nie zdążyły dać nogę :D
Agnieszka T
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 12:24

Post »

dziękuję za szybką reakcję :) Myślałam jednak, że właśnie Topsin M 500 S.C. pomaga na plamistość i mączniaka :( Pod koniec tygodnia spróbuję zatem z miedzianem. Pozdrawiam!
kimiko33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2010, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

choroba magnoli

Post »

Kilkuletnia magnolia mojej mamy nie dawno zaczęła chorować -na gałęziach liście robią się brązowe i się zwijają.Choroba zaatakowała liczne gałęzie z liśćmi i jak łatwo zaobserwować szybko się rozprzestrzenia po całej roślinie.Najpierw usunięto chorą gałąź z liśćmi, ale to nic nie dało.Nie wiem czy to ma znaczenie ale drzewko rośnie w sąsiedztwie wiśni którą zaatakowała brunatna zgnilizna drzew pestkowych.Co zrobić aby nie utracić pięknego drzewka? Magdalena Obrazek, Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Magnolia

Post »

Bardzo proszę o pomoc dla mojej magnolii. Przypuszczam że to jakaś choroba grzybowa, ale czy na pewno? Jaki preparat użyć?
Obrazek Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim i mojej magnolii
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te odbarwione liście zobacz od spodu pod lupą.Dowiesz się czy dobrze przypuszczałeś.
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Sądzę ,że to grzybica - można by zastosować TOPSIN, ale biorąc pod uwagę porę roku i to,że niebawem liście z magnolii i tak opadną , nie wiem ,czy warto pryskać...Lepiej po opadnięciu liści starannie je wygrab i zniszcz, nie kompostuj ! A wiosną możesz opryskać profilaktycznie , gdy zaczną pojawiać się młode liście.Nie zaszkodzi wtedy także odkazić podłoże stosując np. ALIETTE.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

;:180 Dziękuję bardzo :wit
Wawrzont
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 cze 2010, o 22:50

chora magnolia

Post »

Witam,
moja magnolia, krzew wysokości ok. 2 m, od dwóch miesięcy choruje. Była pryskana na grzyba, mimo to straciła ok. 30 proc. liści. Teraz wypuściła pąki, ale wygląda na chorą. Co mam z nią zrobić? Czy jeśli nie uda się jej wyleczyć przez opadnięciem liści, grzyb lub choroba może ją załatwić w zimie?
Pozdrawiam

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Re: chora magnolia

Post »

czym było pryskane?(Rowral,Bravo)
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Re: chora magnolia

Post »

Przy takiej ilości opadów w tym roku wiele roślin ma problemy ze zdrowotnością. Myślę że powinno się już zostawić tą magnolię w spokoju do wiosny , a ewentualnie przegrabić i zebrać liście jesienią .
Pozdrawiam Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”