Pomidory z nasion od Kozuli
- monapuola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 lip 2010, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
gienia1230 i kozula,
dziekuje bardzo za odpowiedz. Ja chce tylko kilka nasionek pozyskac na przyszly rok, tak troche na probe. Dzięki!
dziekuje bardzo za odpowiedz. Ja chce tylko kilka nasionek pozyskac na przyszly rok, tak troche na probe. Dzięki!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu- Kozulo, mam pytanie, czy nr 68 (Dyno x Orange Strawberry) i nr 111 (DRK x Orange Strawberry) powtórzą cechy, można z nich zbierać nasionka?
Z nr 68 mam 6 krzaków, dwa to rachityczne małe krzaczki ale pozostałe 4 szt to silne, wysokie krzaczyska no i owoców jak na te warunki dosyć sporo i duże.
Z nr 68 mam 6 krzaków, dwa to rachityczne małe krzaczki ale pozostałe 4 szt to silne, wysokie krzaczyska no i owoców jak na te warunki dosyć sporo i duże.
Pozdrawiam! Gienia.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Niestety nie powtórzą . Nr 68 będzie się rozszczepiał na samokończące i wysokie , 111 może być w różnych kolorach . Na kilka posadzonych roślin jeden powinien być podobny do tego z którego były zbierane nasiona . Jeśli komuś starczy chęci może sobie wyhodować własną odmianę pod swoje gusta . Drugi i trzeci wysiew nasion to mieszanina różnych pomidorów , za czwartym razem zaczynają powtarzać cechy . Czwarte pokolenie malinowych właśnie zaczyna u mnie kwitnąć i widzę już duże podobieństwo poszczególnych roślin .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Oj to szkoda, u mnie też 68 ładnie rośnie. Zostało mi chyba jeszcze kilka nasionek więc coś będzie w przyszłym sezonie.
A czy tak samo będzie z krzyżówką "spłaszczony samokończący & bawole serce z rynku"
A czy tak samo będzie z krzyżówką "spłaszczony samokończący & bawole serce z rynku"
Pozdrawiam, Maciek.
-
Maćku, ja jednak zaryzykuję i wydłubię nasionka z nr 68, dla własnych potrzeb, rodzinka się domaga. Z tych dwóch małych, rachitycznych krzaczków tego numeru oprócz Kmicica, to one były najwcześniej - czyli jakiś plus. Owoc mam zerwany z dużego, silnego krzaka, najwyżej będą te krzaki różne, nie zmarnują się przecież.
Z nr 36 też mam dwa rodzaje owoców, jedne są lekko karbowane, podobne do nr 37, a drugie gładkie i krągłe, kolory identyczne. Muszę się jeszcze dokładnie przyjrzeć łodygom - nie chcę wiotkołodygowych, bo kilka łodyg pod ciężarem owocu złamało się. Trzeba co kilkanaście cm przywiązywać do palika.
Na megagroniastym połowa owoców z tego ogromnego kwiatostanu nie zawiązała się i to moja wina, bo wbiłam sobie do głowy, że koktajlówki oprysków nie potrzebują !!!
Z nr 36 też mam dwa rodzaje owoców, jedne są lekko karbowane, podobne do nr 37, a drugie gładkie i krągłe, kolory identyczne. Muszę się jeszcze dokładnie przyjrzeć łodygom - nie chcę wiotkołodygowych, bo kilka łodyg pod ciężarem owocu złamało się. Trzeba co kilkanaście cm przywiązywać do palika.
Na megagroniastym połowa owoców z tego ogromnego kwiatostanu nie zawiązała się i to moja wina, bo wbiłam sobie do głowy, że koktajlówki oprysków nie potrzebują !!!
Pozdrawiam! Gienia.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy dobrze rozumiem, że wszystkie pomidory oznaczone w liście jako krzyżówki to F1, czyli nasiona z nich będą dopiero pokolenie F2, te do rozsczepienia to F2, więc też trzeba robić selekcję żeby coś stabilnego wyszło. Natomiast "linie hodowlane" to F4-F6, i mogą powtarzać.kozula pisze:Niestety nie powtórzą. Nr 68 będzie się rozszczepiał na samokończące i wysokie , 111 może być w różnych kolorach. Pozdrawiam, kozula .
pozdrawiam, Gunnar
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeśli można by łatwo uzyskać lub ustalić nową odmianę to by nie kosztowało 1 ziarno pomidora powyżej 1 zł. z renomowanych firm nasiennych.Każdy by raz kupił i już by miał na dłuższy czas swoje nasiona.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
W mojej szklarni grasuję ślimory Wrąbały dużo liści i teraz wpitalają pomidory nie wiem,jak je wypędzić chyba zapoluje na nie .a potem biada każdemu,który wpadnie w moje ręce Póżniej wstawię fotki. W gruncie natomiast na jednym krzaku zauważyłam,że pomidory jakby gniły kurde Oberwałam je i wyrzuciłam,zdjęcia zrobiłam,ale pokarze wieczorkiem.
ARABELLA na ślimaki może być snacol ale również butelka,puszka z piwem ale bez przesady z pozostawianą ilością napoju, przychodzą do niego jak na sznurku i częstują się a że mają problemy z wyjściem to już nie nasz problem alkohol nie dla każdego jest dobry
pozdrawiam Jo2020
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Dzięki To jutro je upije
-
Ale nalej im porządnego piwa, nie takich najtańszych sików, które ja im wlałam, ani jeden ślimor się nie pofatygował do przygotowanej piwiarni. A może lubią tylko beczkowe z pianką? I pewnie jeszcze nie pasteryzowane?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ekopom, lubię oglądać takie widoki jak na tym zdjęciu z pomidorami