Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
monapuola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lip 2010, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

gienia1230 i kozula,
dziekuje bardzo za odpowiedz. Ja chce tylko kilka nasionek pozyskac na przyszly rok, tak troche na probe. Dzięki!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu- Kozulo, mam pytanie, czy nr 68 (Dyno x Orange Strawberry) i nr 111 (DRK x Orange Strawberry) powtórzą cechy, można z nich zbierać nasionka?
Z nr 68 mam 6 krzaków, dwa to rachityczne małe krzaczki ale pozostałe 4 szt to silne, wysokie krzaczyska no i owoców jak na te warunki dosyć sporo i duże.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Niestety nie powtórzą . Nr 68 będzie się rozszczepiał na samokończące i wysokie , 111 może być w różnych kolorach . Na kilka posadzonych roślin jeden powinien być podobny do tego z którego były zbierane nasiona . Jeśli komuś starczy chęci może sobie wyhodować własną odmianę pod swoje gusta . Drugi i trzeci wysiew nasion to mieszanina różnych pomidorów , za czwartym razem zaczynają powtarzać cechy . Czwarte pokolenie malinowych właśnie zaczyna u mnie kwitnąć i widzę już duże podobieństwo poszczególnych roślin .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Oj to szkoda, u mnie też 68 ładnie rośnie. Zostało mi chyba jeszcze kilka nasionek więc coś będzie w przyszłym sezonie.
A czy tak samo będzie z krzyżówką "spłaszczony samokończący & bawole serce z rynku" :?:
Pozdrawiam, Maciek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maćku, ja jednak zaryzykuję i wydłubię nasionka z nr 68, dla własnych potrzeb, rodzinka się domaga. Z tych dwóch małych, rachitycznych krzaczków tego numeru oprócz Kmicica, to one były najwcześniej - czyli jakiś plus. Owoc mam zerwany z dużego, silnego krzaka, najwyżej będą te krzaki różne, nie zmarnują się przecież.
Z nr 36 też mam dwa rodzaje owoców, jedne są lekko karbowane, podobne do nr 37, a drugie gładkie i krągłe, kolory identyczne. Muszę się jeszcze dokładnie przyjrzeć łodygom - nie chcę wiotkołodygowych, bo kilka łodyg pod ciężarem owocu złamało się. Trzeba co kilkanaście cm przywiązywać do palika.
Na megagroniastym połowa owoców z tego ogromnego kwiatostanu nie zawiązała się i to moja wina, bo wbiłam sobie do głowy, że koktajlówki oprysków nie potrzebują ;:223 !!!
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kozula pisze:Niestety nie powtórzą. Nr 68 będzie się rozszczepiał na samokończące i wysokie , 111 może być w różnych kolorach. Pozdrawiam, kozula .
Czy dobrze rozumiem, że wszystkie pomidory oznaczone w liście jako krzyżówki to F1, czyli nasiona z nich będą dopiero pokolenie F2, te do rozsczepienia to F2, więc też trzeba robić selekcję żeby coś stabilnego wyszło. Natomiast "linie hodowlane" to F4-F6, i mogą powtarzać.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli można by łatwo uzyskać lub ustalić nową odmianę to by nie kosztowało 1 ziarno pomidora powyżej 1 zł. z renomowanych firm nasiennych.Każdy by raz kupił i już by miał na dłuższy czas swoje nasiona. Obrazek
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

W mojej szklarni grasuję ślimory :evil: Wrąbały dużo liści i teraz wpitalają pomidory :evil: nie wiem,jak je wypędzić chyba zapoluje na nie ;:14 .a potem biada każdemu,który wpadnie w moje ręce ;:224 Póżniej wstawię fotki. W gruncie natomiast na jednym krzaku zauważyłam,że pomidory jakby gniły kurde :( Oberwałam je i wyrzuciłam,zdjęcia zrobiłam,ale pokarze wieczorkiem.
Jo2020
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lip 2009, o 19:47

Post »

ARABELLA na ślimaki może być snacol :twisted: ale również butelka,puszka z piwem :lol: ale bez przesady z pozostawianą ilością napoju, przychodzą do niego jak na sznurku i częstują się a że mają problemy z wyjściem to już nie nasz problem :heja alkohol nie dla każdego jest dobry
pozdrawiam Jo2020
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Dzięki ;:196 To jutro je upije :;230
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nalej im porządnego piwa, nie takich najtańszych sików, które ja im wlałam, ani jeden ślimor się nie pofatygował do przygotowanej piwiarni. A może lubią tylko beczkowe z pianką? I pewnie jeszcze nie pasteryzowane?
Pozdrawiam! Gienia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ekopom, lubię oglądać takie widoki jak na tym zdjęciu z pomidorami ;:63 ;:63 ;:63
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Oj piękne jest to zdjęcie ;:138
Pozdrawiam serdecznie,
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”