Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

gienia1230 pisze:Ale nalej im porządnego piwa, nie takich najtańszych sików, które ja im wlałam, ani jeden ślimor się nie pofatygował do przygotowanej piwiarni. A może lubią tylko beczkowe z pianką? I pewnie jeszcze nie pasteryzowane?
Jak miałem warzywniak w Danii próbowałem z piwem, a nawet poskutkowało z tanim ale mocnym piwem. W każdym razie było lepiej niż u sąsiada, który wytruł jeża.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gunnarze , zgadza się . W pokoleniu F2i F3 jest duże rozszczepienie cech i właśnie w tych pokoleniach poszukujemy kandydatów na nowe odmiany . Od F4 zaczyna się powtarzanie cech , czyli ustalanie odmiany .
Ekopom , ustalanie nowej odmiany wcale nie jest trudne , na to trzeba tylko trochę miejsca i czasu . Odmiany do uprawy towarowej to inna bajka , bo one są F1 , czyli co roku potrzebują wysiewania w izolowanych szklarniach linii matecznych i ojcowskich i często ręcznego zapylania po wcześniejszej , również ręcznej kastracji kwiatów . My się tu bawimy w ustalanie odmian amatorskich . U siebie przy okazji pewnie zrobię materiał do towarowej odmiany F1 (malinowej ) . Wyniki są coraz bardziej obiecujące , a odmiany malinowe towarowe które były do tej pory w handlu jakoś kupujących owoce nie zachwycały .
Gieniu , w nr 36 i 37 zwracaj uwagę na wszystkie szczegóły , w tym smak . Z nasion wyrośnie pokolenie F4 , które jak widzę u siebie już dość ładnie powtarza . Oczywiście trzeba dalej wybierać tego najlepszego pomidora , ale liście , siła wzrostu i pokrój są już prawie jak u odmiany .

Obrazek

Na zdjęciu pomidor F1 , mama truskawkowy , tata Dyno . Takie nasiona to by kosztowały ze dwa złocisze sztuka . Przy zapylaniu truskawkowego o mało wścieklizny nie dostałam .

Pozdrawiam , kozula .
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ piękny ten widok Kozulo. ;:108 Jak można w ogóle coś takiego wyhodować?
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No właśnie, totalny odlot ;:108

U mnie dojrzewa jakiś pierwszy Kozulkowy, oczywiście nie wiem, co to, bo oznaczniki pokręciłam w trakcie przesadzania :roll:

Póki co najwcześniejszą odmianą okazał się "rynkowy karłowy", jakieś 3 tygodnie wcześniejszy od Bawolego Serca i rynkowej malinówki (wszystkie sadzonki od tego samego sprzedawcy), którą zresztą w przypływie szału wyrwałam z ziemi parę dni temu (tak mnie wkurzyła) :oops: BS jest następny, ale tymczasowo uratowały go dojrzewające owoce :twisted:

Aniu, co z najwcześniejszymi odmianami? Które są godne uwagi? Postanowiłam w przyszłym roku posadzić więcej wczesnych, nawet, jeśli smakowo nie będą idealne - lepszy rydz niż nic :wink: Bo w uprawie polowej to jednak na zbiór się długo czeka :roll:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Aniu obserwuję te krzaczki 36 i 37. Na razie owoce leżą na oznakowanych talerzykach, identyczne w oznakowanych torebkach dostała siostra do rodzinnej degustacji.
Dominiko, wczoraj też wyrwałam jednego, krzaczysko ogromne, chyba ze 2 metry, silny, nawet o dziwo liście zdrowe- był słabo porażony, ale ANI JEDNEGO owocu. Same uschnięte kwiatostany, nie wiem czy to szara pleśń, czy przez te upały się nie pozapylały . Nawet nazwy odmiany nie znam, bo oznacznik gdzieś wcięło.
Pozdrawiam! Gienia.
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

ARABELLA pisze:Tak plonują kozulki w gruncie
Obrazek Obrazek
Czy mnie oczy mylą czy widzę skoszona trawę pod krzaczkami?W jakim celu ta trawa?
pozdrawiam serdecznie
Ula R
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

MLODA1 pisze:To moje pomidory w tunelu. Nie takie okazałe jak wasze, ale są i jest co zjeść ze smakiem. Obrazek
Co robicie, ze macie tak mało "zielonego", liści ?Kiedy zrywać liście, po pokazaniu się kwiatu czy po pokazaniu się wykształconych pomidorków?U mnie wkurza mnie duża ilość liści a mało owoców.Nasionka dostałam od znajomego forumowicza,posadziłam sadzonki pomidorków w szklarence, w ziemi z ubiegłego roku, gdzie tez rosły pomidory.Czy zrobiłam jakiś błąd?Kiedy nawieźć ziemię końskim nawozem pod ogórki i pomidory w szklarni a kiedy pod inne warzywa pod chmurka?Jestem jeszcze "młodym "ogrodnikiem :oops: Za porady dziękuję ;:196
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

To moje dyno w gruncie

Obrazek Obrazek
To też kozulki tylko nie wiem jakie kurde
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Kurczę, ale macie nawiązane owoców :shock:
Ja zdegustowałem ten samokończący kulisty nr 36 no i rewelacja! Soczysty ale nie ciapowaty, bez "głąbów", słodki w smaku, i na szczęście było sporo nasionek ;:138

dominikams polecam betalux, owocuje u mnie praktycznie od początku lipca, a od 15 masowo, no i jak dla mnie bardzo smaczny, choć owoce nieduże :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Dzięki Maćku! Czyli tak samo jak ten mój kupiony na rynku (facet mówił, że ma już go kilkanaście lat, nie pamiętał odmiany). W takim razie w przyszłym roku zaopatrzę się w Betaluxa no i oczywiście zgromadzę nasiona swojego rynkowego :D
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Kozula, czy mozna zbierac nasionka nr 8 i 9 ?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Obrazek

Na zdjęciu truskawkowy x malinowy wysoki . Ten pomidor jak i krzyżówka truskawkowy x Dyno ( na poprzednim zdjęciu ) , to pomidory wysokie o bardzo silnym wzroście i bardzo dobrym wiązaniu owoców . Owoce to powiększone cherry o świetnym smaku . Lepiej już nie mogło się skomponować u pomidora truskawkowy x Dyno . Smak truskawkowego i kruchość skórki Dyno , owoce w sam raz do pracy i do szkoły , czy na wycieczki . Niestety , żeby mieć podobne , trzeba ,,przejść'' przez pokolenie F2 i F3 , w którym wystąpi duże rozszczepienie cech . Jeśli komuś chciałoby się chcieć sadzić taką mieszaninę w ilości przynajmniej 10 szt. , to nasionka wydłubię . Odtwarzanie tych krzyżówek co roku , to robota dla Chińczyka , na to więcej się nie piszę .
Mia63 , liście obrywamy kiedy owoce osiągną wielkość przynajmniej orzecha włoskiego . Im liście drobniejsze , tym później obrywamy .
Rybko , z każdego można , tylko z odmian F1 rośnie potem mieszanina . 8 i 9 , to odmiany ustalone , więc będą takie same .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

kozula pisze: Rybko , z każdego można , tylko z odmian F1 rośnie potem mieszanina . 8 i 9 , to odmiany ustalone , więc będą takie same
Swietnie ;:138 sa wczesne i baaaardzo dobre :heja
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”