Pomidory z nasion od Kozuli
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
Kurczę, ale macie nawiązane owoców
Ja zdegustowałem ten samokończący kulisty nr 36 no i rewelacja! Soczysty ale nie ciapowaty, bez "głąbów", słodki w smaku, i na szczęście było sporo nasionek
dominikams polecam betalux, owocuje u mnie praktycznie od początku lipca, a od 15 masowo, no i jak dla mnie bardzo smaczny, choć owoce nieduże
Ja zdegustowałem ten samokończący kulisty nr 36 no i rewelacja! Soczysty ale nie ciapowaty, bez "głąbów", słodki w smaku, i na szczęście było sporo nasionek
dominikams polecam betalux, owocuje u mnie praktycznie od początku lipca, a od 15 masowo, no i jak dla mnie bardzo smaczny, choć owoce nieduże
Pozdrawiam, Maciek.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Dzięki Maćku! Czyli tak samo jak ten mój kupiony na rynku (facet mówił, że ma już go kilkanaście lat, nie pamiętał odmiany). W takim razie w przyszłym roku zaopatrzę się w Betaluxa no i oczywiście zgromadzę nasiona swojego rynkowego
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kozula, czy mozna zbierac nasionka nr 8 i 9 ?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Na zdjęciu truskawkowy x malinowy wysoki . Ten pomidor jak i krzyżówka truskawkowy x Dyno ( na poprzednim zdjęciu ) , to pomidory wysokie o bardzo silnym wzroście i bardzo dobrym wiązaniu owoców . Owoce to powiększone cherry o świetnym smaku . Lepiej już nie mogło się skomponować u pomidora truskawkowy x Dyno . Smak truskawkowego i kruchość skórki Dyno , owoce w sam raz do pracy i do szkoły , czy na wycieczki . Niestety , żeby mieć podobne , trzeba ,,przejść'' przez pokolenie F2 i F3 , w którym wystąpi duże rozszczepienie cech . Jeśli komuś chciałoby się chcieć sadzić taką mieszaninę w ilości przynajmniej 10 szt. , to nasionka wydłubię . Odtwarzanie tych krzyżówek co roku , to robota dla Chińczyka , na to więcej się nie piszę .
Mia63 , liście obrywamy kiedy owoce osiągną wielkość przynajmniej orzecha włoskiego . Im liście drobniejsze , tym później obrywamy .
Rybko , z każdego można , tylko z odmian F1 rośnie potem mieszanina . 8 i 9 , to odmiany ustalone , więc będą takie same .
Pozdrawiam , kozula .
- Rybka
Swietnie sa wczesne i baaaardzo dobrekozula pisze: Rybko , z każdego można , tylko z odmian F1 rośnie potem mieszanina . 8 i 9 , to odmiany ustalone , więc będą takie same
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Kozulko... ja mam Twoje nasionka posiane
już dawno jemy pomidory bo są dojrzałe
Może wzięłabym parę nasion i spróbowała kontynuować Twoją pracę ,,,
mam szklarnię wprawdzie nie za dużą ,taką na własne potrzeby ,,,,i chętnie poeksperymentuję ,,,
już dawno jemy pomidory bo są dojrzałe
Może wzięłabym parę nasion i spróbowała kontynuować Twoją pracę ,,,
mam szklarnię wprawdzie nie za dużą ,taką na własne potrzeby ,,,,i chętnie poeksperymentuję ,,,
Kozulko kochana, dziękuję za odpowiedź, dobra kobietko:-))))
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
- Rybka
Kurcze, wydlubalam nasionka z nr 8 i 9 i totalna klapa, po wysuszeniu zamiast nasionek okazalo sie, ze zostala tylko plaska plama W pomidorze nasionka wygladaly normalnie....co sie wydarzylo???
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Nasiona były puste . Widocznie owoce powstały partenokarpnie . Jeśli jeszcze wszystkich owoców nie zjadłaś , przed zjedzeniem zaglądaj każdemu w galaretkę . Pełne nasiona są duże , jak przepłuczesz na sitku , to poczujesz . Wcale nie musisz marnować pomidorów przeznaczonych na nasiona , nie muszą przejrzewać . Przy dużej produkcji nasion tak się robi dla łatwiejszego oczyszczenia nasion z resztek owocu , na własne potrzeby z każdego zjadanego pomidora można wydłubać część , albo i wszystkie nasiona .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- Rybka
Dzięki Anka, będę wytrwale grzebac.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Beatko, żeby pomidora nie zmarnować a i nasionka wydłubać, kroję go w poprzeczne plastry zaczynając od czubka. Plaster na deseczkę, wydłubuję nasionka do kieliszka albo filiżanki i z plastra i z pomidora, bo wtedy widać wszystkie gniazda nasienne. Widzę jak wygląda i próbuję jaki ma smak, plaster ląduje na kromce albo pokrojony w misce na sałatkę. No i kolejny plaster, w ten sposób żadnego nasionka nie przegapisz.
Pozdrawiam! Gienia.
- Rybka
Tak wlasnie robie, tylko nasionka wszystkie w tych dwoch odmianach sa takie malutkie, a po wysuszeniu ich wogole nie ma, czyli sa puste jak napisala Kozula. Na krzkach jest jeszcze po pare sztuk, wiec moze sie uda natrafic na pelne. Jak na razie rodzinka ma zakaz jedzenia tych dwoch odmian pod moja nieobecnosc
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidorki od Kozuli super smaczne, nie mam zdjęć bo nie zdążam zrobić, wszystko wcześniej zjadamy.