Sansewieria (Sansevieria) - BAZA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sansewieria (Sansevieria) - BAZA
Nikt nie chce zacząć, więc ja będę pierwszy
Moja roślinka to Sansevieria trifasciata 'Hahnii'. Na razie jedyna, ale to na pewno się zmieni ;)
Teraz parę informacji według "Leksykonu roślin doniczkowych i balkonowych" M. Burki i M. Fuchs:
Nazwa polska: Sansewieria gwinejska 'Hahnii'
Synonim: Sansevieria guineensis, S. hahnii
Rodzina: Dracaenaceae
Pochodzenie: Mutacja S. trifasciata. Forma dzika z tropikalnej Afryki zachodniej.
Opis: Z krótkiego kłącza wyrastają szeroko lancetowate liście, które tworzą otwarty lejek. Na szarozielonym tle występują nieregularne, ciemnozielone poprzeczne prążki. U podstawy tworzą się rozłogi.
Wysokość: 15 - 20 cm
Wymagania: Stanowisko bardzo jasne do w pełni nasłonecznionego, przejściowo także cieniste; temperatura 18 - 25 st.
Podłoże/pH: Substrat próchniczny z dodatkiem ziemi uprawnej i piasku; pH 6 - 7
Pielęgnacja: Suche, gorące powietrze nie szkodzi roślinie, natomiast zbyt wilgotne lub za suche stanowisko jest nieodpowiednie. Umiarkowanie podlewać i nawozić.
Rozmnażanie: Przez podział roślin, sadzonki liściowe lub z fragmentów liścia.
Dostępność: I - XII
Szkodniki/choroby: Tarczniki i zgnilizna korzeniowa i pędowa przy niskiej temperaturze i nadmiernej wilgoci.
Moja roślinka to Sansevieria trifasciata 'Hahnii'. Na razie jedyna, ale to na pewno się zmieni ;)
Teraz parę informacji według "Leksykonu roślin doniczkowych i balkonowych" M. Burki i M. Fuchs:
Nazwa polska: Sansewieria gwinejska 'Hahnii'
Synonim: Sansevieria guineensis, S. hahnii
Rodzina: Dracaenaceae
Pochodzenie: Mutacja S. trifasciata. Forma dzika z tropikalnej Afryki zachodniej.
Opis: Z krótkiego kłącza wyrastają szeroko lancetowate liście, które tworzą otwarty lejek. Na szarozielonym tle występują nieregularne, ciemnozielone poprzeczne prążki. U podstawy tworzą się rozłogi.
Wysokość: 15 - 20 cm
Wymagania: Stanowisko bardzo jasne do w pełni nasłonecznionego, przejściowo także cieniste; temperatura 18 - 25 st.
Podłoże/pH: Substrat próchniczny z dodatkiem ziemi uprawnej i piasku; pH 6 - 7
Pielęgnacja: Suche, gorące powietrze nie szkodzi roślinie, natomiast zbyt wilgotne lub za suche stanowisko jest nieodpowiednie. Umiarkowanie podlewać i nawozić.
Rozmnażanie: Przez podział roślin, sadzonki liściowe lub z fragmentów liścia.
Dostępność: I - XII
Szkodniki/choroby: Tarczniki i zgnilizna korzeniowa i pędowa przy niskiej temperaturze i nadmiernej wilgoci.
Dawid
-
A żeby zobaczyć - nie 'Hahnii' a niewysoka
http://www.mmjp.or.jp/uchibo-flower/San ... ides21.jpg
A tu można obejrzeć jeszcze kilka gatunków sansewierii
http://davesgarden.com/guides/pf/b/Rusc ... ultivar/0/
http://www.mmjp.or.jp/uchibo-flower/San ... ides21.jpg
A tu można obejrzeć jeszcze kilka gatunków sansewierii
http://davesgarden.com/guides/pf/b/Rusc ... ultivar/0/
Dawid
- anczarn
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No to ja dodam troszkę od siebie o sansewierach
Hahnii jest odmianą tworzącą rozetę i występuje w kilku odmianach kolorystycznych jutro wkleję trzy swoje odmiany Hahnii z żółtymi brzegami i tu mam problem z dobraniem końcówki nazwy..., Golden Hahnii i zwykłą Hahnii.
Następnie są średnie sansewiery - mam jedną (jutro wkleję zdjęcia aktualne)
Oraz wysokie Laurentii.
Z tego co się zaczynam orientować to te żółtym obrzeżem maja dodawane oznaczenie trifasciata
Hahnii jest odmianą tworzącą rozetę i występuje w kilku odmianach kolorystycznych jutro wkleję trzy swoje odmiany Hahnii z żółtymi brzegami i tu mam problem z dobraniem końcówki nazwy..., Golden Hahnii i zwykłą Hahnii.
Następnie są średnie sansewiery - mam jedną (jutro wkleję zdjęcia aktualne)
Oraz wysokie Laurentii.
Z tego co się zaczynam orientować to te żółtym obrzeżem maja dodawane oznaczenie trifasciata
-
Według podręczników Sansewieria gwinejska to Sansevieria trifasciata i nazwa ta nie wzięła się od jasnych pasków. Musimy pamiętać, że 'Hahnii', 'Golden hahnii' i "Laurentii' i inne to nazwy odmian i tutaj możemy wyróżniać nazwy odmian w zależności od rodzaju, szerokości, barwy itp. tych pasków. ;)
Ufff, nakręciłem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi
Ufff, nakręciłem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi
Dawid