Wczoraj dostałam taki oto gratis i bardzo proszę o pomoc w identyfikacji Po przekopaniu internetu wydaje mi się, że jest to Turbinicarpus alonsoi, ale pewności nie mam.
Wie ktoś może co to za Aloes? Ma płaskie liście i ciemnoczerwone kolce pomarańczowo zakończone na brzegach liści oraz od spodu (wydaje mi się, że ma ich coraz więcej ). Przeszukałam Internet ale nie znalazłam niczego podobnego. Wszelkie podpowiedzi dotyczące jego pielęgnacji również mile widziane
1. Mammillaria
2. Melocactus
3. Oreocereus
4. Mammillaria
6. Mammillaria
7. Dawny rodzaj Eriocereus zaliczany obecnie do Notocactus/Parodia, możliwe, że to Notocactus claviceps
Mała uwaga - roślinki mają tendencję do wyciągania się z braku światła. Powinno się im zapewnić jaśniejsze stanowisko.
Z identyfikacją młodych kaktusów kolumnowych jest problem, gdyż wiele z nich jako młode rośliny nie wykształciło jeszcze cech charakterystycznych dla danego gatunku, a często i rodzaju. Z całą pewnością zidentyfikować da się jedynie stosunkowo wąską ich grupę. Na dodatek, często znacznie różnią się one w obrębie gatunku i w przeciwieństwie do kaktusów kulistych, nie jest to uwzględnione w nazewnictwie.
1 i 4 Weberbauerocereus (?)
2. Myrtillocactus schenckii.
3. Stenocereus griseus.
6. Mammillaria coronaria var. flava.
7. Mamillaria bombycina.
8. Prawdopodobnie Mammillaria zeilmanniana.