Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Sadzić najlepiej na wiosnę, szczególnie im zimniejszy region tym to ważniejsze.
Z ogrodową zawsze porządki robię na wiosnę, kiedy wiem co przemarzło. W tym roku w większości przemarzły krzewy 20 letnie a te w ubiegłym roku przesadzane przezimowały dobrze. Bukietową i drzewiastą jeśli są młode można ciąć co 2 lata. Będą wówczas większe krzewy.
Z ogrodową zawsze porządki robię na wiosnę, kiedy wiem co przemarzło. W tym roku w większości przemarzły krzewy 20 letnie a te w ubiegłym roku przesadzane przezimowały dobrze. Bukietową i drzewiastą jeśli są młode można ciąć co 2 lata. Będą wówczas większe krzewy.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam Was.A oto moje hortensje,które rosną 3ci rok w tym miejscu.Zauważcie jak płytko mają osadzony system korzeniowy.Pod nimi znajdują sie dwa ogromne,wybetonowane szamba.Krzewy te nie są zabezpieczane na zimę w jakiś szczególny sposób,czasem trochę torfu.W minioną zimę nie okrywałam,ale było dużo śniegu,więc z konieczności były przysypane nim,bo obok jest ciąg komunikacyjny.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Basiu, to moja jednoroczna hortensja w innym miejscu ogrodu.Czy uważasz,ze skoro nie rośnie na szambie,to ma mniej kwiatów niż tamte trzyletnie?na pewno nie.Ale może będzie tak,jak już kiedyś zauważyłam,z drzewami owocowymi,że dają dużo i piękne owoce co drugi rok .Może być tak,że na kolejne piękne kwiaty będę musiała poczekać .Zobaczymy,wolałabym NIE
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Basiu , jak im dostarczyć tego fosforu i czy teraz to nie za późno na nawożenie??
Jako ,że dopiero zaczynam swoją przygodę z hortensjami proszę o uświadomienie ,czy moja hortensja na zdjęciu poniżej kwitnie na pędach tegorocznych ?
Ona teraz ma listki prawie czerwone a ja" gupia" myślałam,że tak pięknie sie przebarwia na jesieni( nawet do głowy mi nie przyszło poszukać info na ten temat)
Jako ,że dopiero zaczynam swoją przygodę z hortensjami proszę o uświadomienie ,czy moja hortensja na zdjęciu poniżej kwitnie na pędach tegorocznych ?
Ona teraz ma listki prawie czerwone a ja" gupia" myślałam,że tak pięknie sie przebarwia na jesieni( nawet do głowy mi nie przyszło poszukać info na ten temat)