Witam, mam kilka kaktusów w domu, niestety żadnego doświaczenia w ich uprawie. Od pewnego czasu jeden z nich mi się nie podobał i postanowiłam wyciagnąć go z ziemi. I wtedy kaktus wyszedł, a cały korzeń został w ziemi. Roślina od dołu jest cała miękka, chyba zgniła. Wiem, że już nic z niego nie będzie, ale on ma dużo jakiś pędów (przyrostów?). Czy dałoby się coś jeszcze z tego zrobić?
Uploaded with ImageShack.us
A drugi to nie tyle problem, co pytanie. Nie wiem praktycznie nic o kaktusach z poniższego zdjęcia, ale interesuje mnie, czy one mogą rosnąc razem? Nie przeszkadza im wzajemne towarzystwo?
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc
Kaktusowy problem
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy problem
Najważniejsze to dać im wiecej słoneczka bo się wyciągają. Odrosty tego zgnitego można ukorzenić jeżeli nie doszła jeszcze do nich zgnilizna. Rosnąć mogą razem, ale nie wszystkie będą miały optymalne warunki wzrostu z powodu różnych wymagań
Dziękuję za odpowiedź. A jeszcze jedno? Jak ukorzenić te odrosty? Odciąć je od matki nożem, czy oderwać palcami? Po odcięciu od razu do ziemi? W ukorzeniacz czy nie? Jak duża jest szansa, że odrosty się przyjmą? Warto się w to bawić? Proszę o jak najwięcej wskazówek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po odcięciu odrostów nożem należy ranę zasypać ukorzeniaczem. Następnie odczekać 2-3 dni, by rana zaschła i po tym czasie wsadzić je do normalnego podłoża kaktusowego. Po ok. 2-4 tygodniach powinny się ukorzenić. Koniec lata i jesień to nie najlepszy okres na taką operację. Teraz powoli kaktusy będą myśleć o przygotowaniu się do zimowego spoczynku a nie o rozmnażaniu. Jeśli nie ma takiej konieczności to sugeruję taką operację przeprowadzić na wiosnę. Odrosty nie powinny być mniejsze niż czereśnia. Jeśli są mniejsze istnieje realna szansa na ich wysuszenie na śmierć a nie ukorzenienie.
Roślinki z powyższych zdjęć wymagają więcej światła. Zwłaszcza kaktus z pierwszego zdjęcia jest w stanie agonalnym. W pierwszej kolejności sugeruję zmienić im miejsce na bardziej słoneczne. Inaczej długo nie pociągną. Sugerowałbym także wymianę podłoża. Odradzam torf jako dodatek. I koniecznie podłoże musi mieć większy udział procentowy składników mineralnych (żwir, tłuczona cegła, perli. bardzo drobny keramzyt itp.).
Roślinki z powyższych zdjęć wymagają więcej światła. Zwłaszcza kaktus z pierwszego zdjęcia jest w stanie agonalnym. W pierwszej kolejności sugeruję zmienić im miejsce na bardziej słoneczne. Inaczej długo nie pociągną. Sugerowałbym także wymianę podłoża. Odradzam torf jako dodatek. I koniecznie podłoże musi mieć większy udział procentowy składników mineralnych (żwir, tłuczona cegła, perli. bardzo drobny keramzyt itp.).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek