Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
babik zdjęcie nie zbyt wyrażane, może to być także wirus lub brunatna plamistość,może kozula rozstrzygnie z poważaniem
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Właśnie cała bida w tym , że zdjęcie nie jest wyraźne . Wydaje się , że oprócz alternariozy jest coś poważniejszego , ale może to być tylko przekłamanie obrazu . Zrób jeszcze raz zdjęcie górnej i dolnej strony liścia .
Pozdrawiam , kozula.
Pozdrawiam , kozula.
Ok, dziś będę popołudniu na działace, to zrobię zdjęcie jeszcze od dołu i góry. Postaram sie to zrobić jakoś zbliżając na te plamki. Wieczorem wstawię zdjecia.
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pytanie na temat pomidorów, ale trochę off-topic... Kiedy zrywamy lekko niedojrzałe pomidory i kładziemy je w słonecznym miejscu, żeby dojrzały, czy na proces dojrzewania ma wpływ obecność szypułek czy też nie Jeden z moich krzaków ma tak dużo owoców, że się łamią gałęzie mimo podwiązywania, więc żeby mu ulżyć, zrywam czasem bardziej pomarańczowe pomidory. Mój teść twierdzi, że trzeba zrywać z szypułkami, bo inaczej pomidor nie dojrzeje... Czy to prawda Na razie zjadamy wszystkie, nawet niedojrzałe, więc tak naprawdę nie wiem
- ekopom
- -Moderator Forum-.
pomidory najlepiej dojrzewają w temperaturze od 18 do 25,chodzi że najszybciej ,a na słońcu temperatura może przekroczyć te 25 oC,ja szypułki obrywam bo niepotrzebnie kaleczą i do dojrzewania nie ma znaczenia czy jest szypułka.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Możesz zrywać z szypułką i bez, zależy czy łatwo go oderwać czy nie. Bardzo łatwo odrywa się Dyno, ale te duże niektóre malinówy to jednak ciężko Ja mam zawsze w kieszeni nożyce i jeśli mi się pomidor nie da lekko oberwać to go obcinam, nie chcę uszkodzić i tak już nadwerężonych łodyg. I leżą sobie w kuchni na misce, nie na słonecznym miejscu, jak już są dojrzałe to w lodówce.
Nie zauważyłam różnicy a może nie zwróciłam uwagi, z szypułką czy bez, dojrzewają jednakowo.
Nie zauważyłam różnicy a może nie zwróciłam uwagi, z szypułką czy bez, dojrzewają jednakowo.
Pozdrawiam! Gienia.
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogromnie dziękuję, Wam, Gieniu i Ekopomie Tak też myślałam, że szypułka nie ma znaczenia. Co do temperatury, to mniej więcej taką mam w kuchni. A słoneczne miejsce? Hmm, ja też do wczoraj wybierałam troszkę zacienione, ale mój teść mnie wytrącił z moich przekonań Posłucham Was, kochani. Lecę zabrać pomidory z tej sauny Jesteście specjalistami.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Gienia pomidorów w lodówce nie przechowuje się, poniżej +8 oC następują procesy gnilne, a przynajmniej tracą smak.Na dłuższe przechowywanie to temperatura około 12 oC i powyżej.
pozdrawiam Ludwik
-
Ekopom, te pomidory w lodówce może zdążą się dobrze schłodzić i za dwa- trzy dni są pożerane. Jestem okropnym żarłokiem jeśli chodzi o te owoce, a najlepiej smakują mi moczone w cukrze, tak jak truskawki .
Pozdrawiam! Gienia.
- Asssika
- 100p
- Od: 26 paź 2009, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dobry wieczór , mam pytanie , walczę z zarazą zresztą bezskutecznie - czy pomidory - w sensie owoce na których nie ma śladu porażenie można normalnie konsumować? może głupie pytanie ale to mój pierwszy rok uprawy i na dodatek przeszłam już wiele - przyspieszony kurs , z góry dziękuję za odpowiedź, Anulka ta żóto-zielona zebra jest przecudna
-
Pomidory możesz zrywać, gdy minie okres karencji dla danego środka. Musisz tego pilnować i gdy np oprysku dokonasz w sobotę wieczorem a jest 3 dni karencji, pomidory możesz zerwać dopiero w środę. Najlepiej jest ściągać skórkę, bo podobno w niej koncentrują się te szkodliwe substancje. A już porządnie umyć- to konieczność, ale o tym to wszyscy wiedzą.
Pozdrawiam! Gienia.
- kozula
- Kontakt:
Babik , oprócz alternariozy i niedoborów niczego na liściach nie ma . Niedobory w tym roku są prawie wszędzie , to już zasługa w dużej części pogody .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
Kozula dzięki za informację. Co do alternatiozy, to wystarczy obrywać porażone liście, czy jakiś oprys? A co do niedoborów, to staram im sie dostarczyć ostatnio przez nawóz...
- kozula
- Kontakt:
Alternariozę zwalczysz przy okazji oprysków przeciwko zarazie . Amistar , Tanos , Tattoo , to środki w miarę dostępne .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .