Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Witaj Agnieszko, rzeczywiście, zwolniło się troszkę miejsca i już kombinuję, co by tam posadzić :roll: Ale chyba pójdzie tam powojnik Polish Spirit, który musi zostać przesadzony...Za dużo liści, za mało kwiatów...

Lucy, z tymi begoniami to chyba faktycznie tak jest, że najpiękniejsze są w pierwszym roku :P
A ściółka z rozdrabniarki nie wygląda zbyt pięknie (fotki nie mam), więc nie wykładam jej w miejscach reprezentacyjnych, tylko gdzieś tam z tyłu rabat, a resztę kompostuję. Ale jeżeli z wielkiego drzewa zostaje pojemnik wiórek, które łatwo zutylizować, to jest dla mnie cenne ;:108

Sylwek, mam nadzieję, że przy tym stoliku kiedyś usiądziesz również w realu :D
Suchodrzew rzeczywiście ładnie się odbudował i stanowi ciekawy akcent na półcienistej rabacie.
Ślicznie też wygląda teraz moja fuksja Magellana, o którą też się bałam po zimie. Kwitnie teraz niesamowicie burzą maleńkich, czerwonych kwiatków :P

Dawidku, deszczu to już chyba mamy dosyć :evil:

Za oknem smutno, deszczowo, więc na dobranoc majtkowo różowiasty hibiskus - w tym roku pogoda wyjątkowo mu pasuje :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Hibiskus wygląda pięknie. ;:138 Powiedz mi ,Dalu, czy tniesz go wiosną?Jak mocno?
Mam 3 szt - 2 młodsze i jeden starszy , ale jeszcze ich nie cięłam i zupełnie nie mam pojęcia , jak to robić... :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za zaproszenie dziękuję i mam nadzieję, że będzie okazja skorzystać ;)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Daluś :) Pięknie sobie odpoczęłaś w tatrach... chyba nie ma piękniejszego miejsca u nas... góry jednak przyciągają.. coś w nich drzemie...
Ogród pięknie Ci zarasta... a co do rącznika... pamiętasz - rok temu i u mnie był taki wielgachny a w tym roku ma z 40 cm :lol: posadziłam w innym miejscu i widocznie na kiepskie stanowisko trafił... ale nie myślałam, że aż tak to na niego wpłynie..

A hibiskusów zazdroszczę... moje co roku pypcie bo zawsze zmarzną ;/ i jeszcze daleko im do kwitnienia..
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Dalu :!: Cedr ma ciekawe szyszki. Jeszcze nie spotkałem tej rośliny w polskich ogrodach. Czy dobrze zimuje?
Rączniki podziwiam. Moje w tym roku karłowate.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam wielką donicę z begoniami, w tym roku kwiaty miała jak dłoń. Jesienią tnę równo z ziemią i tak wstawiam do piwnicy. Przesuszają się do wczesnej wiosny - wtedy zaczynam podlewać po trochu . Jestem nimi zachwycona.
Hibiskus rewelka. ;:108
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam w takim samym kolorze ketmię syberyjską.
Rośnie i kwitnie od 6 lat.Jeszcze jej nigdy nie cięłam .
Jedynie usuwam pędy z samego dołu ( jak mi przeszkadzają).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

_oleander_, moja ketmia też nie była nigdy cięta, a ładnie się zagęściła :P Ale nie jest to regułą, bo trzy inne są dość słabo rozkrzewione i wiosną chyba czeka je przycięcie.

Edytko, ale ciekawa jestem, który rok przechowujesz swoje begonie i czy twoje z biegiem lat nie robią się coraz mniejsze i mniej efektowne?

Jacku, cedr atlaski zimuje w południowo-zachodniej Polsce, ale na początku trzeba go przykrywać. Mój ma kilkanaście lat, to jest już duże drzewo i teraz nic mu nie grozi. I tak jak nie przepadam za iglakami, to ten jest piękny - ma ładny pokrój i śliczne, niebieskie igiełki; ciekawe też są jego niewielkie szyszeczki...Rączniki często się nie udają; przyczyną chyba jest niedostatek wody i nawozu - one są bardzo żarłoczne i żeby osiągnąć w ciągu paru miesięcy wysokość 2,5 metra potrzebują bardzo żyznej i wilgotnej ziemi.

Aluś, hibiskusy są baaardzo ciepłolubne. Ja mam cztery, ale naprawdę piękny jest ten posadzony przy południowej ścianie domu razem z winoroślą :P A rączniki z kolei, tak jak pisałam wyżej, potrzebują przede wszystkim wody i nawozu.
Urlopik szybko minął, teraz zostały tylko fotki i wspomnienia, a także oczekiwanie na ...późną jesień. Wtedy dopiero bez wyrzutów sumienia zostawię ogród i wyjadę do ciepłych krajów ;:224

Sylwek, aż dziwne, że dotąd okazja się nie przydarzyła....

Gosiu, ja swoich hibiskusów nie tnę, ale te słabo rozkrzewione można przyciąć wiosną, tak jak krzewy kwitnące latem, n.p. tawuły japońskie. Ale klucz do sukcesu w przypadku hibków to bardzo słoneczne i zaciszne stanowisko :D

Dziś już zdążył kilka razy padać deszcz, co jakiś czas wychodzi też słońce...zwariowana pogoda :evil:

Powój gwiezdny nie ma już jak rosnąć w górę, bo skończyła mu się tyczka; chyba skorzysta z gościnności sąsiada-oleandra.

Obrazek

Truskawka ozdobna niestrudzenie kwitnie i rozrasta się baaardzo, wypuszczając długie wąsy:

Obrazek

Ta winorośl, jak zwykle, ma mnóstwo owoców, a że rośnie koło drzwi wejściowych -wystarczy z pokoiku wyciągnąć rączkę i skubnąć co nie co ;:224 już niedługo, już za chwileczkę ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu, te winogronka...
Uwielbiam :roll:
Posadziłam młodą szczepkę w tym sezonie, ciekawe jak dłuuugo będę czekać na pierwszy zbiór ;:65
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ketmia :shock: :shock: :shock: piękna
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu u mnie już dawno przekwitła ta truskawka różowa .
Najgorzej że mój mąż wykopując czereśnie zniszczył tę od Poli o pstrych liściach , pewnie ja gdzieś zakopał bo zginęła całkiem .

Genia :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A wiesz Dalu, że rzeczywiscie ten rok dobry jest dla ketmi...tyle ich wokół, i na forum...śliczne są, szkoda tylko, że tak późno kwitną i przez to skracanie dnia skraca sie też ich kwitnienie...

Powój gwiezdny rewelacja ;:108
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Daluś pięknie wyglądasz wśród tych raczników, pięknie wyglądają zasuszone szyszki w bukiecie, tylko, że on jest trujący i ja dlatego go już nie sadzę ze względu na wnuczki :roll: :roll:
Daluś ten powojnik
Obrazek

to ma nazwę Kiri Te Kanawa

pozdrawiam papa ;:196
x-d-a

Post »

Bożenko, dziękuję za nazwę ;:196 To śliczny powojnik, po nazwie wnoszę, że "japończyk".
U mnie małych dzieci nie ma, a M. jest miłośnikiem rączników...

100krotko, powój gwiezdny to moje tegoroczne odkrycie - jest piękny i niezawodny :D

Geniu, a u mnie kwitnie i kwitnie :heja

Agnieszko, dzięki ;:196

Aniu, ja też mam jedną winorośl świeżo posadzoną w tym roku i tak jak Ty zastanawiam się, ile trzeba czekać na owocki. Bo ta pokazana na fotce to jest baaaardzo stara, albo jeszcze starsza :;230

Na dobranoc ;:19 portret kwiatuszka ketmii:

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Kwiatuszka, który wdzięczy się do słonka :wink:
A tego ostatniego oby jak najwięcej - musimy ładować akumulatorki na długie miesiące :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”