Najgorsze róże w Twoim ogrodzie
Witam
Mam dwie Mrs John Laing. Jedna rośnie w wiekszym skupisku kwiatów, a druga ma dużo wolnego miejsca . Ta pierwsza od wczesnej wiosny chorowała na czarną plamistość, a ta druga nie ma śladu choroby do dziś. Obie powtarzały kwitnienie, z tym, że ta która miała wiecej miejsca, kwitła obficiej. Widziałam latem w niemieckim programie ogrodniczym dwie te róże rosnące obok siebie na trawniku. Na wiosnę zrobie też tak. Wyglądało to zjawiskowo![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Mam dwie Mrs John Laing. Jedna rośnie w wiekszym skupisku kwiatów, a druga ma dużo wolnego miejsca . Ta pierwsza od wczesnej wiosny chorowała na czarną plamistość, a ta druga nie ma śladu choroby do dziś. Obie powtarzały kwitnienie, z tym, że ta która miała wiecej miejsca, kwitła obficiej. Widziałam latem w niemieckim programie ogrodniczym dwie te róże rosnące obok siebie na trawniku. Na wiosnę zrobie też tak. Wyglądało to zjawiskowo
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Dla mnie bezapelacyjnie najgorsza jest żółta pnąca, której odmiany niestety nie znam. Okropnie mi przemarzła w tym roku. Mam ją w dwóch różnych miejscach. Obie tak samo pomarznięte. Odbiły, ale kwitnienie skąpe jak co roku. 2-3 kwiaty i to wszystko.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Re: Najgorsze róże w Twoim ogrodzie
Dziewczyny - piszcie , bo planuję nasadzenia , a jestem total laik , więc wasze porady dużo mi dają ![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
duduś
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Bogusiu, dopiero teraz tutaj zajrzałam. Szkoda. Mam nadzieję, że nie wykopałaś Mme Isaac PéreireBogusia2 pisze:(...)Mme I. Pereire (...) jest moim największym zawodem. Ma też trzy lata i nawet w tym roku okryła się pąkami. Z radością naliczyłam ich ponad 30. Co z tego kiedy, jeszcze przed deszczami, zaczęły więdność, zanim się rozwinęły. Wydaje mi się, że ona choruje ale nie udało mi się ustalić co jest przyczyną jej choroby. W każdym razie żegnam się w tym roku z tymi różami.
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
Po trzech latach jeśli w tym już czwartym roku nie weźmie się za siebie to z Eden się rozstanę. Został posadzony w miejscu gdzie maja się świetnie uparciuchy. Z tego co pamietam już gdzieś w watku była dyskusja o jego niecheci do rośnięcia.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ja w tym roku rozstanę się z Maizner Fastnacht. Ma niespotykany, gaciowy kolor, ale plamistość ją po prostu pochłania ![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
U mnie akurat spisała się na medal,plamistość nie tknęła jej ani jednego listka,zobaczymy w tym rokuvertigo pisze:Ja w tym roku rozstanę się z Maizner Fastnacht. Ma niespotykany, gaciowy kolor, ale plamistość ją po prostu pochłania
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja potwierdzam opinie vertigo u mnie jak na razie Maizner Fastnacht to najgorsza róża pod każdym względem
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Mnie zawiodły Peace, niestety. Chodzi o długość kwitnienia - kwiaty 2 dniowe. Podejrzewam, że to wina palącego w tych dniach słońca, które dogrzewało moje różyczki od samego wschodu do ok. godziny 15 oraz temparatur 35 stopni. Kwiaty przepiękne ale nie trwałe. Reszty dokonał niezbyt silny deszcz i reszta płatków się posypała. To mój pierwszy sezon z różami i nie wiem ile zazwyczaj kwitnie Peace ale podejrzewam, że trochę dłużej. Głowię się co by tu na przyszły rok wykombinować? Może posadzić jakiś mały luźny krzew, który dałby im trochę cienia...
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
To kwestia upałów, jak pisałaś i pewnie tego, że to młoda róża.
Jesienne nabytki tez mi sie tak zachowywały (niektóre), a Gloria Dei zdecydowanie dłużej trzyma kwiat nawet w pełnym słońcu.
Jesienne nabytki tez mi sie tak zachowywały (niektóre), a Gloria Dei zdecydowanie dłużej trzyma kwiat nawet w pełnym słońcu.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
A można wiedzieć jak długo?
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Hmm, około tygodnia? Może mniej, nie pamietam aż tak dokładnie.
Musiałabym poobserwować.
Musiałabym poobserwować.
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie zawódł Abraham Darby, wielkie rozczarowanie. Mam go trzy sezony, miał dość czasu na zadomowienie się, a jest malusi, ledwo sięga mi ko kolan, czyli ok. pół metra, kwitnie bardzo skąpo, zaledwie w pierwszym kwitnieniu dwa kwiaty, w drugim - po długiej przerwie, kolejne dwa i koniec. Rośnie w dobrym miejscu, obok rosnące róże są dorodne, a on taki nieudacznik.
Rozczarowala mnie również Wiliam Szekspir 2000, polecana jako róża rosnąca dość sztywno w górę, a tu figa - rozłazi się na boki.
Rozczarowala mnie również Wiliam Szekspir 2000, polecana jako róża rosnąca dość sztywno w górę, a tu figa - rozłazi się na boki.