Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Róża pustyni

Post »

Dziękuję Karpku za odpowiedź.Zdjęcie swoich adenium wstawię dopiero po 20 września,jutro wyjeżdżam,a zaraz wychodzę :wit
Renia
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Zapomniałam dodać,że ukorzeniałam w takiej ziemi w której rosną adenia ,od czasu do czasu lekko podlewając.W wodzie zgniły.
Renia
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

KARPEK powiedz mi jak to zrobiłeś że Twoje róże wyglądają na niskie a bardzo rozłożyste mają fajne kauduxy . Moje znowu rosną do nieba , dopiero jak obciełam jeden to się rozkrzewił . Trochę się boję obciąc resztę żeby ich nie stracic .... Może coś doradzisz :oops:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naprawdę mało w tym mojej zasługi. Konieczne jest słońce i dobre podlewanie + raz na miesiąc (obojętnie jaki) nawóz. Moje stoją cały czas (od połowy kwietnia) na balkonie, w pełnym słońcu i nie straszne im 35-stopniowe upały (w cieniu). Są w małych doniczkach więc o przelanie się nie martwię - prędzej by je można było zasuszyć.
Wracając do poprzedniej strony, 1-sze moje zdjęcie u samej góry. Dwie skrajne z prawej i lewej strony były obcinane. Ranki fajnie zaschły i jest OK. Odpowiada mi taki pokrój rośliny. Natomiast śledząc wątek od samego początku stwierdzam i co potwierdzają zdjęcia innych Forumowiczów - kwiaty występują tylko na takich wybiegniętych "do nieba" pędach. Wydłużone pędy wg mnie są spowodowane małą ilością światła (słońca) i roślina "zapobiegawczo" próbuje się rozmnożyć, czując że może zginąć. Tak to rozumuję.
Sadzę, że bez problemu można podcinać min. roczne rośliny. Decyzję trzeba podjąć samemu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adenium niestety nie daje sie zapylić tak łatwo naszym owadom, sprzdawca u którego kupuje nasiona napisał mi że wszystko robią recznie - chodzi o zachowanie czystości odmiany, a jak to się robi bardzo dobrze obrazuje ten film gdzie wszystko widać jak na dłoni... gdzie pyłek jest schowany głęboko wewnątrz kwiatu i raczej owad go nie wydostanie...
Moje zaczyna kwitnąć i na pewno będę próbował zapylić kwiatek aby mieć własne nasiona...
http://www.youtube.com/watch?v=QLa9W_CGmkI
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasze trzmiele ponoć potrafią wszystko zapylić. Dzięki za link - przynajmniej teraz wiemy jak to się robi. Zdaj relację ze swoich prób.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

będę robił zdjęcia jakby co... tylko to zniszczenie kwiatu :( no ale co zrobić, żeby tylko nie były same męskie kwiaty jak w zeszłym roku...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotek - zaskakujesz mnie. Męskie i żeńskie kwiaty ? Nie wiedziałem. Po czym się je poznaje i "jak to się je" ? Może jakiś kolejny link.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

z tego co zaobserwowałem przy pierwszym kwitnieniu miałem tylko kwiat ze środkiem takim:
Obrazek

a na filmie widać że pyłek pobierany jest z kwiatu który ma strzępiasty środek:
Obrazek

Więc po tym wywnioskowałem że są kwiaty męskie i żeńskie... - i wtedy zapylenie którego próbowałem mi nie wyszło... Jeśli z kwiatami jest inaczej i popełniłem błąd sądząc że są 2 typy - to przepraszam za zamieszanie...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Karpku, a może ten strzępiasty środek to ten sam, co na poprzednim zdjęciu, tylko bardziej dojrzały?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
kaksa266
50p
50p

Post »

Witam
tak wygląda moje adenium które przekwitło (zdjęcie kwitnącej rośliny na str 78)

Obrazek

Nie wiem co się stało miała bardzo duże liście Obrazek

ale strasznie pokręcone dziwne bo ma bardzo dużo słońca nic jej nie powinno brakowac liscie mają super zielony kolor ale nie fajny kształt nie widac na nich żadnych szkodników Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po przekwitnięciu róża zaczęła rosnąc do nieba a nie rozkrzewia się wcale no i kształt tych liści :( więc postanowiłam zrobic jej delikatne cięcie i teraz wygląda tak
Obrazek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Daj znać jak coś wypuści ;-)
Może to jest na nie metoda. Najpierw dopuścić, żeby szybko wybujało, dojrzało i zakwitło, a dopiero potem formowanie.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

mi te liście wyglądają na jakąś chorobe grzybową... Czy on były twarde? i Kruche?
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
kaksa266
50p
50p

Post »

Witam
Nie byly twarde i kruche były normalne jak liscie u zdrowej rosliny a jeśli chodzi o kolor i wielkosc to nawet ladniejsze jedynie ten ksztalt :(
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje zdanie jest takie. Kilka razy na moich różach także pojawiały się takie zdeformowane liście. Dalszą koleją rzeczy one usychały, pojawiały się następne - już nie zdeformowane - i tak dalej. Nie uważam tego ani za chorobę grzybową ani za wystąpienie jakiegoś szkodnika. Uważam, że przyczyną wystąpienia takich liści jest albo za dużo albo za mało wody w danym etapie rozwoju - przelanie lub przesuszenie. Jak zauważyłem u siebie - w okresie brzydkiej, pochmurnej i deszczowej pogody z niską temperaturą, kiedy rośliny były podlane na maksa i ziemia przez ten okres niepogody była mokra - właśnie wtedy niektóre nowe liście przyjmowały taką postać. W przypadku rośliny Kaksy - raczej wpływ na to mogło mieć częściowe przesuszenie (duża doniczka). Myślę, że dobrze zrobiłaś przycinając roślinę.
Pozdrawiam - Janusz K.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”