Storczyki Anusski
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Anusski
Aniu przede wszystkim pogody i odpoczywaj
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dziękuję Trzynastko Niestety, u mnie ciągle pada i pada od 3 dni... na szczęście zza chmur zaczyna wyglądać kawałek nieba - może się jeszcze rozjaśni. Za to we Wrocławiu czeka na mnie kwitnące od wczoraj Dendrobium oligophyllum, ależ będzie widoczek jak wrócę
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, w takim razie słonka mnóstwa życzę i zajrzę później, by zobaczyć dend. oligophyllum
Masdevallia przepiękna Gratuluję kwitnienia!
Masdevallia przepiękna Gratuluję kwitnienia!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Masdevallia pięknie kwitnie. Taka włochata ślicznotka
Kiedy wracasz do domu? Bo nie mogę doczekać się zdjęć Dend. oligophyllum
No i dziękuję za kawałek morza.. pamiętam jak ja byłam kilka lat temu też był sztorm... to dopiero widoki
Kiedy wracasz do domu? Bo nie mogę doczekać się zdjęć Dend. oligophyllum
No i dziękuję za kawałek morza.. pamiętam jak ja byłam kilka lat temu też był sztorm... to dopiero widoki
- Anusska
- 1000p
Baryczko, dziękuję Z tym kwitnieniem u Masdevallii łatwo nie było - pierwsze 3 pączki, które wyrosły, nie utrzymały się na roślinie. Dopiero później, gdy temperatura nocą zaczęła się obniżać do kilkunastu stopni (stoi na dworze) i skończyły się upały (widocznie temperatura powyżej 25*C nie służy chłodolubnym Masdevalliom, a zdarzało mi się zapomnieć o zabraniu jej na dzień do domu... ), pączek rozkwitł. I na szczęście szykuje się kolejny kwiatek, ku mojej uciesze
Moniu, wracam w niedzielę lub poniedziałek wieczorem, ale zdjęcia, niestety, nie wiem kiedy będą, gdyż najpierw muszę odebrać roślinki. Może morze uda mi się jeszcze przemycić między zdjęciami kwiatków...
Moniu, wracam w niedzielę lub poniedziałek wieczorem, ale zdjęcia, niestety, nie wiem kiedy będą, gdyż najpierw muszę odebrać roślinki. Może morze uda mi się jeszcze przemycić między zdjęciami kwiatków...
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Będziemy czekać na przemycenie pomiędzy kwiatkami
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Każdy przemyt mile widziany Wracaj szybko z roślinkami i wstawiaj fotki Jesteśmy żądne zdjęć
- Anusska
- 1000p
Trzynastko, Moniu, może coś jeszcze się uda... ... ale Ciii Zdjęcia - obiecane - już zaraz wstawiam.
Dendrobium oligophyllum zakwitło będąc jeszcze u forumowej Eweliny (jak obie pokazane dzisiaj roślinki), której jeszcze raz dziękuję za opiekę na kwiatkami Pączki pojawiły się na dwóch pseudobulwach - na każdej po 3 pędy kwiatowe, a na każdym pędzie po 1-2 pączki (chociaż na razie reszta jest malutka i ledwo co widać te pączuszki ). Ma piękny zapach podobny do bzu, dla którego warto go posiadać.
Haraella odorata (syn. retrocalla) ma dwa pędy i na każdym po jednym kwiatku. Nie pachnie, ale za to ma pięknie wybarwioną warżkę, która wyglądem przypomina nieco ozdobny dywanik - pewnie przyciąga zapylające owady Roślina jest umieszczona na podkładce ze sphagnum i mam ją od końca marca tego roku (tak samo jak Dendrobium), dlatego bardzo mnie cieszy jej kwitnienie
Dendrobium oligophyllum zakwitło będąc jeszcze u forumowej Eweliny (jak obie pokazane dzisiaj roślinki), której jeszcze raz dziękuję za opiekę na kwiatkami Pączki pojawiły się na dwóch pseudobulwach - na każdej po 3 pędy kwiatowe, a na każdym pędzie po 1-2 pączki (chociaż na razie reszta jest malutka i ledwo co widać te pączuszki ). Ma piękny zapach podobny do bzu, dla którego warto go posiadać.
Haraella odorata (syn. retrocalla) ma dwa pędy i na każdym po jednym kwiatku. Nie pachnie, ale za to ma pięknie wybarwioną warżkę, która wyglądem przypomina nieco ozdobny dywanik - pewnie przyciąga zapylające owady Roślina jest umieszczona na podkładce ze sphagnum i mam ją od końca marca tego roku (tak samo jak Dendrobium), dlatego bardzo mnie cieszy jej kwitnienie
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, niezwykła przeplatanka, można się nią delektować bez końca
Tobie również dziękuję i ... polecam się na przyszłość ;)
Pozdrawiam,
Ewelina
Tobie również dziękuję i ... polecam się na przyszłość ;)
Pozdrawiam,
Ewelina
Obydwa kwiatuszki wielkości grosika - dwie perełki z uroczymi szczegółami. Gratuluję serdecznie tych kwitnień
Kiedyś popytam Cię Aniu o sposób i częstotliwość nawadniania, przybliżoną temperaturę i światło jakie im zapewniasz. Ewent. jeszcze sposób nawożenia.
Zresztą możesz odpowiedzieć, a przeczytam, jak wrócę
Nadmorskie zdjęcia (czyli sama natura), pięknie się komponują z tymi kwitnieniami
Kiedyś popytam Cię Aniu o sposób i częstotliwość nawadniania, przybliżoną temperaturę i światło jakie im zapewniasz. Ewent. jeszcze sposób nawożenia.
Zresztą możesz odpowiedzieć, a przeczytam, jak wrócę
Nadmorskie zdjęcia (czyli sama natura), pięknie się komponują z tymi kwitnieniami
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Aniu, fajnie że już jesteś, widoki wspaniałe nam serwujesz, można nimi oczy nacieszyć, fajnie że zaraziłaś Ewelinę maleństwami, bo będzie więcej do podziwiania, aż ciężko mi sobie wyobrazić jak te maleństwa wyglądają na żywo, bardzo ale to bardzo mi się podobają
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękne zdjęcia! storczyki oryginalne, a te widoki morza... Szkoda, że mój aparat nie robi takich dobrych zdjęć...
Witaj ,
Morze piękne, mewy piękne, ale te malusie kwiatuszki <mmm...>- śliczne..
Morze piękne, mewy piękne, ale te malusie kwiatuszki <mmm...>- śliczne..
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;