Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

aguskac pisze: Fotkę obejrzę chętnie jeśli będziesz miała czas zrobić, choć pewnie mój M sam coś wymyśli z tego co u nas znajdzie się w szopie :lol: Zastanawiam się jeszcze czym to zabezpieczyć przed zającami zimą. Płot wprawdzie zrobiliśmy i sarny już nie wejdą, ale zające jak najbardziej.
No to właśnie Mój ślubny zrobił konstrukcję z tego co miał pod ręką :lol: a co do zajęcy to ja mam ogrodzenie z siatki więc nie ma problemu choć i zdarzyło się tak , że wpadł zając bo zimą było tyle śniegu ,że bramy nie zamykaliśmy ale na szczęście szkód nie zrobił bo go nasz wyżeł pilnował.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguskac dla Ciebie , jaki i również dla innych zdjęcie mojej konstrukcji na siatkę nad borówkami
Obrazek
to niebieskie to właśnie resztki rury od wody a to "srebrne" w ziemi to jakieś rurki aluminiowe (chyba pozostałości po naszym namiocie)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprytne ;:138 Dzięki za poglądową foteczkę ;:167
Ja nie mam w rządku, tylko w grupie 5 szt, znaczy teraz już 4 bo jedna padła, ale chyba dokupię i dosadzę w tą dziurę. Ja bym musiała zrobić rusztowanie dookoła a na środku jakiś badyl by się siatka nie zapadała.

Wyobraź sobie, że ptaki tak mi atakowały truskawki, że pierwszy raz w życiu musiałam okrywać, bo ciachały wszystkie ledwo zaczynały się czerwienić. Co ciekawe... 3 ptaki złapały się w siatkę i musieliśmy je wyplątać, a potem już był spokój. Zdjęłam siatkę bo źle się zbierało, ale już więcej nie wróciły, czyżby zapamiętały.... powiedziały jeden drugiemu?? Ciekawe...
Tak całkiem to się ich nie pozbyłam, wróciły i obłupiły porzeczki :twisted: No a teraz borówki... już nawet nie zabezpieczam bo zostało kilka sztuk, ale widzę jak uciekają kiedy się zbliżam .
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Przed ptakami, to i owszem. A jak na zimę zabezpieczacie borówki?
Właścicielka Działki nakazuje mi otulać włókniną już trzci rok. Dopóki do okręcenia były tylko dwa krzaki, to oki, ale teraz przy siedmiu, troszkę się zniechęcam :D . Macie jakieś pomysły?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na zimę nie zabezpieczam więc nic Ci w tej kwestii nie pomogę.Wydaje mi się , że to całkiem zbyteczny zabieg.
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też nie zabezpieczałam a mam młode krzaki. Pierwszą turę borówek sadziłam wiosną 2009 - przetrwały bez problemu jeśli chodzi o zimę a przecież mroźna była. Jedynie pies je trochę zniszczył ale to już inna historia.....
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Ja też nie zabezpieczam przed zimą. Mam młode krzaczki sadzone jesienią 2008r. Pierwszej zimy trochę przemarzły, ale były późno sadzone (październik). Tę zimę przezimowały bardzo dobrze. A u mnie jest zimniej niż we Wrocławiu. W tym roku zamierzam dosadzić i myślę wyrobić się do końca sierpnia, aby zdążyły dobrze wrosnąć w ziemię.
Pozdrawiam serdecznie,
Kalap
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2006, o 22:40

Post »

Chcę dosadzić sobie 3 krzaczki borówki. Mam już odmiany bluecrop toro spartan i chandler. Jakie polecacie odmiany ? Oczywiście może być też to co mam już ale chętnie bym widział jakąś nową odmianę w ogródku. Napiszcie po prostu jakie odmiany są dla was najlepsze :)
kajo
200p
200p

Post »

Chcę przesadzić moje sadzonki borówek i dosadzić nowe. Jak najlepiej przygotować miejsce i podłoże dla nich?
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

chudziak pisze:Ja na zimę nie zabezpieczam więc nic Ci w tej kwestii nie pomogę.Wydaje mi się , że to całkiem zbyteczny zabieg.
Acia30 pisze:Ja też nie zabezpieczałam ......Jedynie pies je trochę zniszczył ale to już inna historia.....
To jest właśnie ta historia ;:224 Ja nie chcę zabezpieczać przed mrozem, tylko przed zwierzami !!
Ubiegłej zimy zeżarły mi je sarny lub zające (nie wytropiłam, bo śnieg zasypał ślady winowajców) Pokaleczone krzaczki miały bardzo mało owoców, bo i gałązek niewiele zostało, a na dodatek zaatakowały je wiosną choróbska.
kajo
200p
200p

Post »

No niestety przed sarnami zabezpieczyć trzeba. Najlepiej je dokarmiając czym innym. Myślę, że można by je spróbować ogrodzić siatką z włókna szklanego.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
gazela99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2010, o 00:13

Post »

witajcie ? ja mam takie zapytanie czy ktoś z Was ma posadzoną odmianę bonifacy , nelson, toro, chandler

Jak rosną i czy warto je posadzić?

ps mam duke 5 , bluecrop 5 , patriot10 , darrow 5, bleugold 10
proszę o wasze opinie
mark8010
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Mam z tych 4 odmian tylko Toro i Nelson . Toro rośnie u mnie bardzo dobrze ale jeżeli chodzi o nelsona to wiecznie coś jest z nią nie tak , wszystkie moje borówki rośną w takich samych warunkach i mają bardzo dobre przyrosty i owocowanie a odmiana nelson praktycznie stoi w miejscu ,zastanawiam sie nad jej wymianą na coś innego także nie polecam

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”