Kolczurka klapowana
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolczurka klapowana
Proszę o pomoc ,jak nazywa się pnącze, które jesienią jako owoce wytwarza małe ogóreczki z igiełkami. Przepraszam, ale nie mam zdjęcia tej rośliny, chyba kwitnie na biało.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tutaj możesz sprawdzić czy o tej roślinie myślę http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Echi ... lobata.htm
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Re: Co to za pnącze?
Kolczurka... dosyć inwazyjne badziewie, prawdopodobnie z Am. Płn.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2010, o 15:17
O dzięki muszę zapamiętać tą nazwę .
Zgadza się dość ekspansywna , ale mam duży ogród i w niektórych miejscach sobie spokojnie rośnie nie wadząc nikomu , a tam gdzie zbędna to wiosną łatwo ją usunąć.
Zgadza się dość ekspansywna , ale mam duży ogród i w niektórych miejscach sobie spokojnie rośnie nie wadząc nikomu , a tam gdzie zbędna to wiosną łatwo ją usunąć.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Moja kolczurka ma już 2 i pół metra
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hura
Właśnie kolczurkę poszukuję. Jednoroczna, niewymagająca, pięknie kwitnie, pachnie i szybko rośnie.
Czapelko12 napisałam do Ciebie na PW. Odczytaj i odpowiedz proszę
Właśnie kolczurkę poszukuję. Jednoroczna, niewymagająca, pięknie kwitnie, pachnie i szybko rośnie.
Czapelko12 napisałam do Ciebie na PW. Odczytaj i odpowiedz proszę
Jak zebrać nasiona kolczurki?
Witam,
Kiedy mam zbierać nasiona kolczurki? Wyczytałam (i zauważyłm), że jak sa dojrzałe to wystrzeliwują. szukanie ich potem na ziemi to masakra.
A jak zrywam owoc to nasiona w środku są białe. To kiedy i jak mam je zebrać? Chciałbym ją wysiać na przyszły rok, również.
Prosze o pomoc.
Kiedy mam zbierać nasiona kolczurki? Wyczytałam (i zauważyłm), że jak sa dojrzałe to wystrzeliwują. szukanie ich potem na ziemi to masakra.
A jak zrywam owoc to nasiona w środku są białe. To kiedy i jak mam je zebrać? Chciałbym ją wysiać na przyszły rok, również.
Prosze o pomoc.
Re: Jak zebrać nasiona kolczurki?
Witam
Nie wszystkie wystrzeliwują, sporo zostaje - zwłaszcza późno dojrzewające. Możesz ponakłuwać niedojrzałe owoce, nie wystrzelą.
A poza tym to jest paskudny chwast i moim zdaniem zupełnie zbędny, jest dużo innych ładniejszych pnączy. Porastający krzewy i drzewa nad rzekami szkodzi im i wygląda paskudnie.
Pozdrawiam
Jurek
Nie wszystkie wystrzeliwują, sporo zostaje - zwłaszcza późno dojrzewające. Możesz ponakłuwać niedojrzałe owoce, nie wystrzelą.
A poza tym to jest paskudny chwast i moim zdaniem zupełnie zbędny, jest dużo innych ładniejszych pnączy. Porastający krzewy i drzewa nad rzekami szkodzi im i wygląda paskudnie.
Pozdrawiam
Jurek
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zebrać nasiona kolczurki?
Zależy co kto lubi,ja na przykład uwielbiam kolczurkę,ma ciekawe kwiaty no i ten zniewalający zapach,no i wcale nie jest taka inwazyjna,nawet jeśli wszędzie się rozsiewa to szybko ginie zagłuszana przez inne rośliny,wiem bo sama walczę z tym aby mi nie zaginęła.
A nasiona najlepiej zbierać systematycznie,codziennie wyszukując pękające owoce.Od pęknięcia do wysypu jest czas kiedy nasiona można wyłuskać.
Ja z nadmiaru nasion robię biżuterię,mają piękny rysunek.
A nasiona najlepiej zbierać systematycznie,codziennie wyszukując pękające owoce.Od pęknięcia do wysypu jest czas kiedy nasiona można wyłuskać.
Ja z nadmiaru nasion robię biżuterię,mają piękny rysunek.
Kwiaty to resztki Raju.