Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Izulek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Spoczko gruby tekst to przyzwyczajenie ale będę z nim walczyć.
Rozumiem że zdjęcia są ważne ale czy też do pytania czy po odpadnięciu wosku z czubka mam polać jeszcze raz??
Z góry dzięki....

--------->>>>> tekst niepogrubiony ;)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.

Post »

Nie musisz bo pewnie rana już zaschła. :wink:
Awatar użytkownika
centauryda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2008, o 12:20
Kontakt:

1/4 pieńki wypuściły, reszta ? nic :(

Post »

Obcięłam jukę na wiosnę, zostały mi 4 kikutki.
Z jednego juka wypuściła piękny pióropusz, ale 3 pozostałe są łyse.
Czy jest jakiś sposób na pobudzenie pozostałych pieńków do wypuszczenia nowych pióropuszy?

Obrazek
Pozdrawiam słonecznie
Maga
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: 1/4 pieńki wypuściły, reszta ? nic :(

Post »

Zlałaś końcówki po cięciach, aby łodygi nie wysychały. Można to zrobić np. woskiem.
Obrazek
Nawoź ją, ustaw na dobrym stanowisku (im jaśniejsze, słoneczne tym lepiej). Powinna w niedługim czasie coś puścić.
Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
centauryda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Mam zawoskowane niby. Były zawoskowane od poczatku.
Myslisz, ze jest jeszcze szansa??
Czym nawozic?
Pozdrawiam słonecznie
Maga
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że tak. Juka bardzo dobrze wygląda, nie widać po niej aby chorowała, wręcz przeciwnie odżywa.
Trzeba jej dać tylko troszkę czasu, słońca i "pożywienia".
Stoi na balkonie, tarasie itp. czy raczej w zaciszu domu? Pamiętaj, że im słoneczniejsze stanowisko, cieplejsze tym lepiej.
Jako nawóz proponuje płynny do palm, juk i dracen firmy Florovit lub Pokon obydwa wydajne, troszkę droższe niż konkurencji, ale ja jestem z ich działania zadowolony.
I nie robiąc tutaj reklamy polecam.
Co do juki to się nie martw, pamiętaj, że roślina bez liści, lub z jej małą ilością potrzebuje więcej czasu na wytwarzanie dodatkowych pędów, niż ta która ma już ich pod dostatkiem.
Życzę miłego dnia
Tomek.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Tomek ma rację co do juki.Dodam tylko ,ze po odmłodzeniu na nowe rozetki czeka się nawet rok i dłużej ,to zależy od samej rośliny kiedy wytworzy rozety.Poza tym wszystko to co napisał już Tomek.
Można przesadzić też w świeżą ziemię do juk palm i dracen tylko wtedy nie nawozimy przez jakieś 3 miesiące.
W zimie najjaśniejszy i chłodny pokój a będzie rosnąć jak na drożdżach. :wink:
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Moim zdaniem nie należało ogławiać całej jukki, tylko obciąć jeden pieniek.
Po obcięciu zazwyczaj wyrastają 2-3 pędy, czyli tutaj byłoby ich 10 - 15, na co nie ma miejsca.

Lepiej jest obciąć 1 pieniek, a pozostałym pozwolić wyrosnąć w górę i "wykarmić" ogołocony pieniek.
W ten sposób powstaje też miejsce na nowe rozety.

Poza tym te małe pieńki nie zdążyły jeszcze nabrać grubości, a już zostały odcięte.

No i intensywne nawożenie rośliny bez liści też nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jest szansa, że jeszcze coś wypuści.
Awatar użytkownika
centauryda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Nie mialam innego wyjścia, niż obciąć wszystkie, ona była zzerana przez takie lepkie kropki, jakieś robale nie do usunięcia, a pieńki były w połowie gołe, powykręcane, rozety je przygniatały do ziemi.
teraz zastanawiam się, czy to dobrze, że obcięłam wszystkie na jednym poziomie, ale tak mi tu doradzono wcześniej.
Tak to wygladało w maju 2008, a 2 lata pozniej, czyli na wiosnę tego roku jeszcze o wiele gorzej:
centauryda pisze:Moja juka swego czasu została mocno nadwerężona przez prawdopdobnie tarcznika. Nie udało mi się zresztą pozbyć tego świństwa do końca. A jeszcze wcześniej najwidoczniej została przesuszona bądź przelana i straciła trochę liści.
Obrazek
Pozdrawiam słonecznie
Maga
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Na zdjęciu powyżej, roślina (przynajmniej z daleka) wygląda na zdrową. Liście intensywnie zielone.
Jedynie pnie, na których bezpośrednio są liście wydają się zbyt chude. Być może to efekt braku światła.
Z tego co widziałem po Twoich postach i zdjęciach to masz spory ogród w takim razie na przyszły rok proponuję wystawić roślinę na taras niech sobie rośnie na słoneczku.
Andres74 pisze:No i intensywne nawożenie rośliny bez liści też nie jest dobrym rozwiązaniem.
Chodziło mi tu bardziej o systematyczne nawożenie. Dzięki któremu roślina powinna w krótkim czasie odżyć.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
lilithbb
100p
100p
Od: 12 gru 2010, o 13:12

Re: Złamana Jukka

Post »

Obcięłam jukę
zakleiłam woskiem ze świeczki
i coś nie wyszło
pień niszczeje.
Chcę go obciąć jeszcze niżej
ale czym zakleić?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: Złamana Jukka

Post »

Jeżeli pień jest już przygnity w środku to nie da rady. Tnij do zdrowej tkanki. Zaklej - jeżeli masz - maścią ogrodniczą lub "sztuczną korą". W ostateczności pozostaje wosk. Juka nie zawsze chce wypuszczać liście tam gdzie my tego sobie życzymy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
luna1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2011, o 00:06

dracena

Post »

witam

mam pytanie odnosnie mojej draceny, ktora jest u mnie juz prawie 4 lata. Ma ponad 2 m wysokosci, duzo pokreconych galezi zakonczonych pioropuszami. Kiedy zaczelam sie zastanawiac czy nie trzeba jej moze gdzieniegdzie poprzycinac, roslina jak szalona zaczela wypuszczac nowe odnogi (3 od dolu z ziemii) a do tego na galeziach zauwazylam pekniecia i gwaltowny wzrost nowych pioropuszy. W tym roku widze, ze bedzie to samo, znow widze pekniecia i guzki na galeziach, mam w zwiazku z tym dwa pytania
1. Czy powinnam zmienic jej donice? w tej chwili jest w sr 40 cm
2. Czy tak duzy wysyp nowych pioropuszy w taki bliskich odleglosciach od siebie nie grozi roslinie jakimis komplikacjami? czasami te nowe liscie wychodza w takich niezbyt wygodnych miejscach, no i robi sie ciasno

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”