Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Czy nic nie pieczecie
Dzisiaj u mnie króluje smakołyk w postaci ...
Krajanka z czarną porzeczką
190 g mąki pszennej
165 g brązowego cukru
160 g drobnych płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła, pokrojonego w kostkę
Wierzch:
500 g czarnych porzeczek, oderwanych z gałązek i umytych
40 g brązowego cukru
łyżka tartej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła, stopionego i ostudzonego
Blaszkę 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 175 st C.
W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól, proszek sodę i cynamon. Dodać masło i zagnieść do czasu aż utworzą się grudki.
Odłożyć 1 szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą wyłożyć spód blaszki.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić a w tym czasie przygotować wierzch:
Zmiksować cukier, skórkę, cynamon, mąkę. Następnie dodać sok cytrynowy i masło. Na końcu, nie miksując, połączyć z porzeczkami.
Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu całkowicie ostudzić i dopiero wtedy kroić na porcje.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z http://whiteplate.blogspot.com/2010/07/ ... eczka.html
Zdjęcie dodam, jak ostygnie i będzie możliwość pokrojenia , oto dzisiejszy łakoć
Dzisiaj u mnie króluje smakołyk w postaci ...
Krajanka z czarną porzeczką
190 g mąki pszennej
165 g brązowego cukru
160 g drobnych płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła, pokrojonego w kostkę
Wierzch:
500 g czarnych porzeczek, oderwanych z gałązek i umytych
40 g brązowego cukru
łyżka tartej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła, stopionego i ostudzonego
Blaszkę 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 175 st C.
W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól, proszek sodę i cynamon. Dodać masło i zagnieść do czasu aż utworzą się grudki.
Odłożyć 1 szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą wyłożyć spód blaszki.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić a w tym czasie przygotować wierzch:
Zmiksować cukier, skórkę, cynamon, mąkę. Następnie dodać sok cytrynowy i masło. Na końcu, nie miksując, połączyć z porzeczkami.
Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu całkowicie ostudzić i dopiero wtedy kroić na porcje.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z http://whiteplate.blogspot.com/2010/07/ ... eczka.html
Zdjęcie dodam, jak ostygnie i będzie możliwość pokrojenia , oto dzisiejszy łakoć
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Przepis na szybkie i smaczne ciasto z owocami.
Ubić na sztywno pianę z 6 białek i dodać 3/4 szklanki cukru.Ubić na bezę.
Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
Następnie powoli wlewać cały czas ubijając 150 ml oleju.
Na koniec dodać 2 szklanki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku i już nie ubijać,ale wymieszać delikatnie łyżką.
Wylać na blachę 20x30 cm i powtykać w ciasto owoce.
Piec w temperaturze 170-180 stopni 40-50 minut.
Ubić na sztywno pianę z 6 białek i dodać 3/4 szklanki cukru.Ubić na bezę.
Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
Następnie powoli wlewać cały czas ubijając 150 ml oleju.
Na koniec dodać 2 szklanki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku i już nie ubijać,ale wymieszać delikatnie łyżką.
Wylać na blachę 20x30 cm i powtykać w ciasto owoce.
Piec w temperaturze 170-180 stopni 40-50 minut.
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 28
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Zamość
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witam.
Wpadłam na forum i juz mam smaka na coś słodkiego , żegnaj dieto
Pochwalę sie też nowym przepisem , wyszperanym, zmodyfikowanym, pysznym i szybkim w wykonaniu.
miszmasz karmelowy
Herbatniki: 2 paczki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
8 łyżek wody
8 łyżek oleju 2 tyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki maki
Jajka, cukry ubic na puszystą pianę, powoli wlać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlac do wysmarowanej blaszki piec 25 minut w 160 stopniach (termoobieg)
Można też kupić gotowy spód lub zrobić własną wersję biszkoptu, ja robię olejową bo ciasto jest wilgotne.
Masa:
Gotowa masa krówkowa lub sodkie skondensowane mleko gotowane 3h i ostudzone
Masa smietanowa:
1/2 litra smietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyzki żelatyny - rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody
Dekoracja:
2 dowolne galaretki (zrobiłam z truskawkową ale podobno pyszna jest też o smaku owoców leśnych), rozpuszczone w 3 szklankach wody
Masą krówkową smarujemy biszkop, na niej układamy herbatniki, następnie masę smietanową (śmietane ubić z cukrem, na końcu dodac żelatynę), na masie śmietanowej kolejna porcja herbatników. Ciasto włozyć do lodówki na 30 minut. Następnie na wierzch wylać tężejąca galaretkę.
Ciasto chłodzic 24h
Kiepskie zdjęcie, ale zdjecie
Wpadłam na forum i juz mam smaka na coś słodkiego , żegnaj dieto
Pochwalę sie też nowym przepisem , wyszperanym, zmodyfikowanym, pysznym i szybkim w wykonaniu.
miszmasz karmelowy
Herbatniki: 2 paczki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
8 łyżek wody
8 łyżek oleju 2 tyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki maki
Jajka, cukry ubic na puszystą pianę, powoli wlać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlac do wysmarowanej blaszki piec 25 minut w 160 stopniach (termoobieg)
Można też kupić gotowy spód lub zrobić własną wersję biszkoptu, ja robię olejową bo ciasto jest wilgotne.
Masa:
Gotowa masa krówkowa lub sodkie skondensowane mleko gotowane 3h i ostudzone
Masa smietanowa:
1/2 litra smietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyzki żelatyny - rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody
Dekoracja:
2 dowolne galaretki (zrobiłam z truskawkową ale podobno pyszna jest też o smaku owoców leśnych), rozpuszczone w 3 szklankach wody
Masą krówkową smarujemy biszkop, na niej układamy herbatniki, następnie masę smietanową (śmietane ubić z cukrem, na końcu dodac żelatynę), na masie śmietanowej kolejna porcja herbatników. Ciasto włozyć do lodówki na 30 minut. Następnie na wierzch wylać tężejąca galaretkę.
Ciasto chłodzic 24h
Kiepskie zdjęcie, ale zdjecie
Róże pachną zawodowo
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 20 lip 2010, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatrice pisze:Rogaliki i pleśniaka piekę w temp. około 180 stopniu, mój piekarnik nie ma termostatu.A rogaliki piekę na oko, jak się zazłocą
PLEŚNIAK, (na taką dużą blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika robię 1 i1/2 porcji)
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżki kakao
Mąkę, cukier, proszek, tłuszcz i żółtka zagnieść. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Część żółtą i czarną włożyć do lodówki. Blaszkę wyłożoną folią albo nasmarowaną tłuszczem wykleić jasną, pozostałą częścią, posmarować powidłami. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami część brązową. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając 1 szklankę cukru. Na pianę zetrzeć jasną część. Piec około 30 minut w temp. około 180 stopni.
Zazwyczaj zostawiam tę jasną część troszkę mniejszą, wtedy na wierzchu ładnie wyłazi piana z pod kruszonki.
tak zachwalanego pleśniaka musze wypróbować
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Oj tak, ten pleśniak musi być smakowity
Ja właśnie jestem na etapie robienia powideł śliwkowych,
choć nie będę miała dużo , bo jakieś w tym roku śliwki robaczywki
Miłego dzionka
Ja właśnie jestem na etapie robienia powideł śliwkowych,
choć nie będę miała dużo , bo jakieś w tym roku śliwki robaczywki
Miłego dzionka
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 20 lip 2010, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
u mnie niestey w tym roku nie będzie powideł :( śliwek prawie wcale i do tego robaczywe
ale robiłam dzisiaj pierwsze 2 słoiczki marmolady z jabłek i bzu czarnego - pyszny ale jak dla mnie za słodki - nastepnym razem dodam mniej cukru
ale robiłam dzisiaj pierwsze 2 słoiczki marmolady z jabłek i bzu czarnego - pyszny ale jak dla mnie za słodki - nastepnym razem dodam mniej cukru
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Rób Aniu, a potem piecz pleśniaczkaAnpio7 pisze: Oj tak, ten pleśniak musi być smakowity
Ja właśnie jestem na etapie robienia powideł śliwkowych,
choć nie będę miała dużo , bo jakieś w tym roku śliwki robaczywki
Miłego dzionka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ciekawe musi być w smaku :Pcanaveral-staff pisze: marmolady z jabłek i bzu czarnego - pyszny ale jak dla mnie za słodki - nastepnym razem dodam mniej cukru
Proszę podziel się przepisem na forum o przetworach, o tu :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Beatrice na pewno nie omieszkam poinformować jak smakował
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Babka piaskowa z mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-4 jaja
-25 dag margaryny
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem, wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę, dokładnie mieszamy (najlepiej użyć miksera).Wlewamy do formy nasmarowanej tłuszczem posypanym tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180*C około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem) Smacznego ;)
Przepis z Forum Smaczny.pl
-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-4 jaja
-25 dag margaryny
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem, wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę, dokładnie mieszamy (najlepiej użyć miksera).Wlewamy do formy nasmarowanej tłuszczem posypanym tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180*C około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem) Smacznego ;)
Przepis z Forum Smaczny.pl
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Powojnik
Oooo z samej mąki ziemniaczanej , hmmm prosta i widać bardzo ładna, a pewnie i smaczna
Zapisałam sobie do wykonania jesienią, bo więcej czasu siedzi się w domu
to można skosztować różnych puszności
Co pieczecie na ten weekend dla osłodzenie życia pociechą , albo sobie
Oooo z samej mąki ziemniaczanej , hmmm prosta i widać bardzo ładna, a pewnie i smaczna
Zapisałam sobie do wykonania jesienią, bo więcej czasu siedzi się w domu
to można skosztować różnych puszności
Co pieczecie na ten weekend dla osłodzenie życia pociechą , albo sobie
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piecze się
Za 20 minut fotka:)
Moje kochane dziecko pół roku temu kupiło mi 2 kg maki ziemniaczanej zamiast pszennej, może w końcu ją zużyję o ile babeczka nam zasmakuje
Za 20 minut fotka:)
Moje kochane dziecko pół roku temu kupiło mi 2 kg maki ziemniaczanej zamiast pszennej, może w końcu ją zużyję o ile babeczka nam zasmakuje
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aniu, ja piekę okazjonalnie, rzadko kiedy w weekend, nie wiem czemu ale ciasta pieczone znienacka znikają z kuchni w trybie lotniczym a zaplanowane i specjalnie pieczone w piątek lub sobotę wywalam, bo..........spleśniały, jakaś ta moja rodzinka mało normalnaAnpio7 pisze:[ Co pieczecie na ten weekend dla osłodzenie życia pociechą , albo sobie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja piekę babkę na oleju ze śliwkami ;) Wieczorem dam przepis
Ta piaskowa bardzo smaczna ;)
Ta piaskowa bardzo smaczna ;)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"